Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

01 декември 2023

Пирамида на Снеферу | dLambow

(Pyramid of Sneferu) -

Пирамидата на Снеферу в Дашур за фараона Снеферу от Четвъртата династия


Какво е Пирамидата на Снеферу?

Пирамидата на Снеферу (Pyramid of Sneferu) в Дашур е построена от фараона Снеферу от Четвъртата династия (2589-2566 г. пр.н.е.). Тя е поредната от трите големи пирамиди. Тя е известна още като "Наклонената пирамида" заради своята неправилна форма, а също и като Червената пирамида или Северната пирамида. Смята се, че е построена за около 10 години и е една от най-големите пирамиди в Египет.

Пирамида на Снеферу
Пирамида на Снеферу (Pyramid of Sneferu)

Строителство

Пирамидата е построена в Дашур, на около 40 километра южно от Кайро. Тя е изградена от варовикови блокове, които са били транспортирани от кариери наблизо. Блоковете са били оформени и поставени на място с помощта на примитивни инструменти.  Външната повърхност на пирамидата е била покрита с бял варовик, който е се е изтрил през вековете.

Наклон на пирамидата

Първоначалната височина на пирамидата е била 146 метра, но тя се е наклонила по време на строителството и сега е висока само 138 метра, което я прави втората по височина пирамида в Египет. Наклонът на пирамидата е 43 градуса, което е по-голямо от наклона на всички останали пирамиди в света.

Причината за наклона на пирамидата не е напълно изяснена. Някои учени смятат, че наклонът е резултат от грешка в строителството, други смятат, че е бил умишлен ход, за да се увеличи стабилността на пирамидата. Счита се, че по време на строителството е възникнал проблем с ерозията на основата. За да се избегне този проблем, строителите са наклонили стените на пирамидата.

Пирамидата на Снеферу е важна за развитието на египетската архитектура. Тя е първата пирамида, която е построена с наклон. Пирамидата също така е първата пирамида, която е изградена от варовикови блокове, а не от пръст и кирпич.


Комплекс от храмове

Пирамидата е била използвана като гробница за фараона Снеферу. Вътре в пирамидата има няколко камери, включително погребалната камера на фараона. Около пирамидата има голям комплекс от други структури, включително храмове, гробници и други сгради. Комплексът е бил предназначен за погребението и поклонението на фараона Снеферу.

Пирамидата на Снеферу е една от най-важните археологически забележителности в Египет. Тя е свидетелство за инженерния и архитектурния гений на древните египтяни.

Ето някои допълнителни подробности за пирамидата:

  • Основата на пирамидата е с размери 220 на 220 метра.
  • Пирамидата е изградена от около 2,3 милиона варовикови блока.
  • Входът на пирамидата се намира на северната страна, на около 20 метра над земята.
  • До вътрешните камери на пирамидата се достига чрез стъпаловиден коридор, който води до погребалната камера.
  • В погребалната камера се намират статуя на фараон Снеферу и други артефакти.


Пирамидата на Снеферу е една от най-важните археологически забележителности в Египет. Тя е свидетелство за инженерния и архитектурния гений на древните египтяни. Пирамидата на Снеферу е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: