Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 декември 2023

Краснопис | dLambow

(Handwriting) -

Краснописът е изгубеното вече умение да се пише красиво и четливо


Какво е краснопис?

Краснописът е умението да се пише красиво и четливо. Той включва както правилното разположение на буквите и думите на листа, така и плавността и бързината на писането, като се използват различни стилове, шрифтове и орнаменти. Красивото писане е важен елемент от комуникацията, тъй като позволява на хората да си разменят информация по лесен и разбираем начин. Ръкописът е писането, направено с помощта на средство за писане, като химикалка, писалка, перодръжка или молив, в ръката. Ръкописът включва блокови и курсивни стилове и е отделен от официалната калиграфия или шрифт.

Краснопис
Краснопис (Handwriting)

Обучение по краснопис

Обучението на краснопис започва в ранна детска възраст, обикновено в първи клас. В началното училище децата се учат да пишат главни и малки букви, цифри и други символи, след това думи и накрая изречения. Обучението обикновено се провежда в класната стая от учителя по български език и литература. За целта се използват различни методи и пособия, като шрифтове, щриховки и упражнения за развитие на фината моторика. С течение на времето те развиват своите умения и могат да пишат по-бързо и по-гладко.

Етапи на обучението по краснопис

Обучението по краснопис може да протича по различни начини, в зависимост от целите, интересите и възрастта на учещите се. Някои от основните етапи са:

  • - Избор на подходящо пишещо средство (молив, химикал, перо, четка и т.н.) и хартия.
  • - Определяне на стил и шрифт на писането (например, кирилица, латиница, готически, курсив и т.н.).
  • - Упражняване на основните елементи на буквите (например, прави линии, криви, точки, завъртания и т.н.).
  • - Следване на модели или образци за писане на цели букви, думи и изречения.
  • - Създаване на собствени текстове, използвайки краснописа като средство за изразяване.
  • - Добавяне на декоративни елементи, цветове и орнаменти към текста, за да го направят по-атрактивен и интересен.


Ползите от доброто краснопис са многобройни.

Краснописът може да се използва за декорация, изразяване на емоции, създаване на визуални ефекти или просто за забавление. Той:

  • - Помага за подобряване на концентрацията и вниманието;
  • - Развива фината моторика;
  • - Укрепва паметта;
  • - Помага за изразяването на мислите и чувствата;
  • - Подобрява способността за изразяване на мисли и идеи;
  • - Изгражда увереност в себе си;
  • -Той подобрява:
    • = Координацията на движенията;
    • = Умението за запаметяване;
    • = Творческия потенциал.

Ето някои конкретни примери за ползите от краснописа:


- В училище

Добрият краснопис помага на децата да се справят по-добре в училище. Те могат да пишат по-бързо и по-лесно, което им позволява да се съсредоточат върху съдържанието на това, което пишат. Освен това, красивото писане може да направи впечатление на учителите и да помогне на децата да се изявят.

- В работата

Добрият краснопис е необходим за много професии. Например, лекари, адвокати, инженери и други хора, които трябва да пишат много, трябва да имат добър краснопис, за да могат да бъдат разбрани лесно.

- В ежедневието

Добрият краснопис е полезен и в ежедневието. Той може да направи бележките ви по-четливи и да ви помогне да се организирате по-добре. Освен това, красивото писане може да бъде приятно за окото и да ви донесе удовлетворение.

Използване на краснопис

Краснописът е необходим за записване на бележки, за писане на писма и за други официални документи. Освен това, красивото писане може да бъде израз на индивидуалност и стил. Краснописът се използва за различни цели, включително:

  • - Записване на информация, като бележки, писма, доклади и др.
  • - Създаване на художествени текстове, като стихотворения, разкази и др.
  • - За писане на доклади, реферати и други академични текстове
  • - За писане на бележки и дневници
  • - За писане на творческа литература
  • - Подписване на документи.

В днешния свят, в който все повече се използва компютърната техника, краснописът може да изглежда като ненужно умение. Въпреки това, той все още е важен за много хора, особено за тези, които се занимават с творческа работа или които трябва да пишат много.

Ето някои съвети за подобряване на краснописа:

  • - Започнете с правилната стойка и поза.
  • - Използвайте правилните инструменти и материали.
  • - Правете упражнения за фината моторика, като например заплитане на възли или рисуване.
  • - Отделяйте време всеки ден за писане и практикувайте редовно.
  • - Пийте много течности, за да поддържате ръцете си хидратирани.
  • - Консултирайте се с логопед, ако имате проблеми с изписването на буквите.
  • - Намерете си свой собствен стил.


Какви са най-популярните стилове на краснопис?

Няма единен отговор на този въпрос, тъй като различните стилове на краснопис са свързани с различни писмени системи, култури и исторически периоди. Но ето някои от най-популярните и известни стилове на краснопис в света:

- Калиграфията е изкуството на красивото писане с латински букви.

Тя има много разновидности, като например готически, курсив, унциален, хуманистичен и други. Калиграфията се използва за декорация, изразяване на емоции, създаване на визуални ефекти или просто за забавление. Калиграфията има полза за развитието на фината моторика, концентрацията, паметта и творчеството.

- Китайската калиграфия е изкуството на красивото писане с китайски иероглифи.

Тя е едно от най-древните и уважавани изкуства в Китай и други източноазиатски страни. Китайската калиграфия използва четки и специален туш, който се приготвя от самия калиграф. Китайската калиграфия се характеризира с хармония, баланс, ритъм и енергия на линиите.

- Арабската калиграфия е изкуството на красивото писане с арабски букви.

Тя е тясно свързана с ислямската култура и религия, тъй като много текстове от Корана са написани с арабска калиграфия. Арабската калиграфия използва пера от тръстика или бамбук и цветно мастило. Арабската калиграфия има много стилове, като например куфийски, насталик, тулут и други. Арабската калиграфия се използва за декорация, религиозно изкуство, монументални надписи и други.

Заключение

Краснописът е важно умение, което може да бъде полезно за всеки човек. Той е не само красив и елегантен, но и има редица практически приложения. С малко усилия и упоритост всеки може да развие красив и четлив почерк.

В днешно време, с развитието на технологиите, значението на краснописа намалява. Все повече хора използват компютри и смартфони, за да пишат. Това обаче не означава, че краснописът е без значение. Той все още е важно умение, което може да бъде полезно в много ситуации.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

5 коментара:

Анонимен каза...

Коментари:

Юлиан Миланов
Защо има петица Това е отлично

Radena Acheva
Да, но през 1958 г. учениците са се оценявали по петобалната система, така че това си е "Отличен 5".

Атанаска Тоскова
Последното оценяване по петобалната система е през учебната 1956/57 година. След това е въведена щестобалната система.

George Shumakov
голема глупост. Що време е убито в това съмнително умение...

Nikolay Dichev
Уникален фонт, ще го инсталирам🤗

Величка Кадъкьовлиева
Да. Така беше. Викахме му "тънко и дебело" 😄Сега е смешно, но тогава не ни беше до смях, особено ако ти се разлее мастилницата или перото започне да раздира хартията. Сега с химикалите къде-къде е по-лесно. ✒️

Maria Nerini
Величка Кадъкьовлиева, първо пишехме с молив, а след това с Перодръжка,, попивателна... Цяло изкуство си беше... С хи икал или с автоматична писалка беше чак в четвърти клас разрешено...

Viara Ivanova ·
Най-готиното, че преподавателят, по тези критерии, не е и за 3 :))

Катя Начева
58-ма година петицата е била отличен. Учели са по петобалната система. Така че, е отличен.

Красимир Кирилов
Катя Начева 5 плюс имаше при шестобалната система , но не и при петобалната !!!

Viara Ivanova ·
За справка - петобална система е практикувана само няколко години - има опит а въвеждане през 1952-53 учебна година. Но не успява да се наложи, шестобалната система се връща в България през учебната 1956-57г.

Viara Ivanova ·
Не е така 🙂 Дори и да не знаете точно кога е прилагана петобалната система в България, много ясно можете да видите оценка 5+ отляво и забележка, че буквите може да са красиви, но не са правилни :)))

Анонимен каза...

Maria Nerini
.. Има Учителки и... Учителки...!!!???

Maria Nerini
Найде да не плюем по всички и по всичко... И в днешният век познавам много кадърни, млади хора...

Гинка Дарова
Maria Nerini има % и Слава Богу!@ ❤ Предвестници за по-Добро БЪДЕЩЕ в Алчния Умишлено ОПРОСТАЧЕН Свят!@
Няма налично описание на снимката.

Krassimira Zhilieva
Каква е тази учителка,бе? Само за старанието е трябвало да напише шестица. Как ли трябва да пише човек за шестица? Егати скрънзавата учителка. 😂

Plamko Stoilovski
Аз бих писал 6 плюс

Гинка Дарова
Затова СЪЗДАДЕ ЧОВЕЦИ ТАЗИ СИСТЕМА! Днес всичко е СРАМ / с Малки изключения/ в Тази ЯМА образователна система/ЗАКУПЕНИ от ВЛАСТТА/!

Svetoslava Dimitrova
Гинка Дарова Точно от тези човеци произлизат и днешните...

Гинка Дарова
Всяко ВРЕМЕ носи СВОИТЕ ЦЕННОСТИ ,но В 21 ВЕК забелязвам ТОТАЛНА,ДЕградация на Homosapiens! СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНИ респективно и Хората, но се ИЗГУБИ ВОЛЯ ЗА НАДГРАЖДАНЕ! Сложни казуси!👍А за Самоунищожението на Човечеството не ми се говори! Бетонираха се Мозъци!@

Monika Grigorova
Гинка Дарова по какъв начин подобна система създава каквото и да било творческо мислене и оригиналност? Преписване на едно и също нещо и взиране в детайли, които нямат никаква реална стойност или приложение. Вместо да се упражнява критическата мисъл и научния подход. Може би тази система обяснява защо посленото поколение ни докара до тук.

Yana Vaseva
Този тип писане “краснопис” има реално приложение и неговото постигане е само и единствено с практика и изписване многократно на букви и думи докато ръката свикне на правилното изписване. В днешно време възвръща популярността си. Това е калиграфия и намира широко приложение във всеки един надпис на покани, официални документи и т.н. Този конкретен шрифт е познат като Copperplate или “класическа калиграфия”.

Peter Simov
В тетрадка за краснопис, доста грозно е изписана забележката.

Velik Chikolarev
Защото е изписана от учителката,а не от оценявания"

Veneta Mandeva
Във времето на спосойствието,трудолюбието от сърце,безгрижието,уважението,човечността.....

Анонимен каза...

Diana Vladimir Bonevi
GIF файлът може да съдържа wow, omg, surprised, scared, kid и boy

Лена Кунева
Да и аз съм от това време...
Първо с молив,перфектно подострени няколко в дървените правоъгълни кутии...
После с мастилницата и дървени писалки с писци две задължително.
А върху черните манти имахме бели престилки с фистони и драперии с джобчета за носната ти кърпа....и всеки ден се прибираш задължително с поне с едно петно от синьото мастило...
Е ,казвам ви беше супер яко време.
А системата си беше шестобална .

Clary Fairchild
А пишехме с писци и мастило.... Вечно бях омазана с мастило и вечно разчепвах писците. И досега си спомням - струваха по една стотинка и бяха по номера.

Ivan Kuchev
Вижте, не се сърдете, разликата е в скоростта. Когато се научиш да рисуваш буквите е вдно, когато пишеш диктивка е обратното

Abi G Abigor
Върна ме в първи клас! 🙂 Имам само шестици за краснопис 🙂 , но по граматика, ще си замълча!
П.С.
ЖИВОТ ПРЕДИ И СЛЕД ХИМИКАЛКИТЕ
Някъде към 1958 година По това време се учехме да пишем само с молив. По някакъв измислен стандарт, наречен „краснопис”. Още тогава се замислих какъв е смисълът да учиш нещо, което след това няма да използваш. Никой в живота не пишеше по този начин, всеки измисляше някакъв свой почерк. Системата обаче държеше всички да пишем еднакво. Тънко и дебело. Първо с молив, а после с писалка. Писалките бяха дървени, мисля че струваха 1 лев – днешни 10 стотинки. Към тях се продаваха „писци” – по няколко стотинки парчето. Бяха подредени в кутийки на витрината на книжарницата срещу училище. Книжарницата носеше името на някакъв Инженер Патърчанов, тези дни разбрах, че отдавна са я превърнали в кафене. Писците бяха различни номера. Имаше черни, удължени, имаше и по-широки, от светъл метал. Най-много използвахме светлите, не знам дали не бяха номер 5. Писците бяха леко извити – така поемаха капка мастило, при натискане на листа раздвоеният накрайник се разтваряше и пускаше по малко – колкото да се изпише ченгелчето или кукичката на съответната буква. Често изтичаше цялата капка, но зацапването с мастило беше позволено – за разлика от онова с химикалката.

Daniela Pandurska
забележките с червено кефят много 😉 А мен татко, а и учителите ме учеха на краснопис и през 70те години на 20век. А учителката по български език и литература много детайлно ни учеше да произнасяме гласните и съгласните в 4 клас

Georgi Gergov
Daniela Pandurska тия тетрадки ги имаше, както и технически шрифт се учеше. То всичко се учеше съвестно.

Daniela Pandurska
Georgi Gergov да да, спомням си как в 10клас писах курсова работа изцяло с технически шрифт 50 стр. Ехеее, колко прилежна и търпелива съм била

Ivan Zehirov
Каква е забележката на учителя, че е писал с краката си и не мога да разбера.???

Plamka Delcheva
Не е толкова важно, огромната част от кореспондецията вече е електронна. Неграмотното писане е по-голям проблем според мен. Пиша вече само списъка с покупките на ръка ииии.....един път се чудех как се пишеше Ю, а аз пиша непрекъснато, адмнистратор съм, не е да не пиша, просто са механични движения, които се забравят

Цвети Шаймарданова
А учителката писала резолюцията е ужасно далече от красивия почерк за да прави оценки !

Димитрина Жекова
Те учат децата,а самите те не пишат красиви

Elena Uzunova
А сега учениците пишат с левия крак на учителите им трябва преводач да преведе написаното

Emiliq Georgieva
Ааа, спомням си, родени сме в една и съща година!

добрина тодорова
Тогава съм била в първи клас, точно така и изписвахме буквите!

Петрана Недкова
Само не разбрах кое не е вярно на левия лист!

Димитрина Жекова
Петрана Недкова много надебелено

Анонимен каза...

Iordanka Krasteva Buyukliyska
Петрана Недкова З-то започва от долната линия (виж червената буква в полето.....нямам думи)

Rumen Maximov
Точно така, тогава най-високата оценка беше 5

Dafa Hao - Дафа е Доброто
Не е вярно.

Sashka Kirilova
1958 е била петобална системата за оценяване т.е. 5 е най-високата оценка 😃

Dafa Hao - Дафа е Доброто
Грешите.

Nikolay Nikolov
Sashka Kirilova Като гледам, оценката на първата страница е 5+ , а това изначава, че има още нагоре

Desislava Todorova
Ами то наистина е удебелно.🙂🙂🙂

Maria Dancheva
Спомням си моя дядо колко красиво пишеше.

Margarita Karaivanova
Тази учителка, с тези 5-ци и 5+, които е поставили а на тези букви и краснопис , ако види как се пише в днешно време , и ще си сложи въжето.

Александра Дачева
uchitelqt pishe strahotno...nqma shto...

Miglena Popova
Също като сега. Хем грозно, хем неграмотно. Но пък има грамотни и красиви букви от клавиатурите!

Nina Georgieva
Оценяващият е със страхотен краснопис. Дали детето разбира забележката ?!?

Анонимен каза...

Rumyana Stoyanova
Така беше!
Нас така ни учиха.

Mariya Georgieva
Набор 57 съм. Пишехме първо с молив, после с обикновена писалка с мастилница, после вече имаше автоматични писалки с резервоар. Появиха се химикалки и започнахме да пишем с химикал. Наистина много се стараехме, защото трябваше задължително да пишем красиво. Сега няма краснопис, но около 5 клас децата изграждат свой почерк. Някои ученици започват да пишат красиво без никой да им го налага. Има ученици, които в началните класове пишат красиво и после след 5 клас си развалят почерка и обратно. Почерка е нещо много индивидуално. Аз например можех да пиша с различен почерк, но пишех красиво. Преди 20г претърпях операция и... започнах да пиша нервно, почерка ми е променен много.

Лилиана Самодумова
Така беше затова всички бяха грамотни.Много се изискваше от учениците ,но е имало за какво

Dimitar Yanakiev
От това дете доктор не е станало😉

Albena Angelova
Обърнете внимание на краснописа на забележката с червения химикал, която очевидно не е могла да преживее, че някой се справя много добре. Впрочем това правят и до ден днешен с децата ни.

Веска М. Николова
Albena Angelova 1958 г със сигурност химикал не е имало. Вляво може би е писано с червено мастило и красиво, но вдясно е добавяно в днешно време.

Мариела Д.
Веска Николова да, очеизвадна е разликата. И аз така мисля!

Pavlina Kolarova
"Горките деца" тогава, а сега пак горките деца, дават им за домашно и т.н. да ги ожалиш!😉🤣

Magdalini Dodova
Така беше, затова се научихме да пишем.Строго,но справедиво!

Стефка Петкова
Калиграфко писане

Цеца Стоянова
Беше,но сега не се набляга на краснописа,то май на последък на нищо не се набляга!

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: