Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 април 2023

Ръкописна азбука - Българска кирилица | dLambow

(Handwritten alphabet - Bulgarian Cyrillic)

Ръкописни букви за българската азбука

Ръкописна азбука - Българска кирилица
Ръкописна азбука - Българска кирилица
(Handwritten alphabet - Bulgarian Cyrillic)

Красив ръкопис

Красив ръкопис
Красив ръкопис (Beautiful manuscript)
 


 

Кои са основните правила за краснопис?

Основните правила за краснопис са следните:

Правилна стойка на тялото и ръката

Тялото трябва да е право, а ръката да е свободно опряна върху масата, без да оказва прекомерен натиск върху хартията или пишещото средство.

Правилен захват на химикалката или молива

Захватът трябва да е лек и удобен, без да пречи на движението на пръстите и зъбците. Химикалката или молива трябва да се държат между палеца и средния пръст, а показалецът да ги подпира отгоре.

Правилна посока на писането

Писането трябва да се извършва от ляво надясно и отгоре надолу, като се спазва равномерно разстояние между буквите, думите и редовете. Буквите трябва да имат еднаква височина и ширина, а наклонът им да е около 10 градуса.

Правилна форма на буквите

Буквите трябва да са ясни, четливи и симетрични, без излишни завъртания или изкривявания. Буквите трябва да се пишат според установените правила за ръкописното изписване на българската азбука, като се избягват смесването на печатни и ръкописни букви или използването на чуждестранни символи.

Правилна скорост на писането

Скоростта на писането трябва да бъде средна, без да е твърде бавна или твърде бърза. Скоростта трябва да се адаптира според сложността на текста и целта на писането. Скоростта не трябва да влияе негативно на качеството на почерка.

Правилна организация на текста

Текстът трябва да бъде организиран според правилата за оформление на документи, като се използват заглавия, абзаци, интервали, тирета, точки и други знаци за пунктуация. Текстът трябва да има логична структура и последователност, като се избягва повторението или пропускането на информация.

Правилна проверка и корекция на текста

След приключване на писането, текстът трябва да бъде прочетен и проверен за граматически, правописни или фактически грешки. Ако има такива, те трябва да бъдат коригирани по подходящ начин, като се използват специални знаци за исправление или се преписва текстът.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: