Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Ликвидност | dLambow

(Liquidity) -

Ликвидност - определение, значение, използване


Какво е ликвидност?

Ликвидността е финансово-счетоводен и правен термин, който означава способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимум загуби. Ликвидността може да се отнася за различни области на финансите, като:
  • - ликвидността на активите,
  • - ликвидността на пазарите,
  • - ликвидността на банките и
  • - ликвидността на кредитополучателите.

Ликвидността е важен показател за финансовото състояние и риска на фирмите, банките и инвеститорите.

Ликвидност
Ликвидност (Liquidity)

Определение за ликвидност

Ликвидността е способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимум загуби. Ликвидността може да се измерва по различни начини, в зависимост от:
  • - типа на актива,
  • - пазара или
  • - субекта.

Същност на понятието ликвидност (Liquidity)

Ликвидността се отнася до ефективността или лекотата, с която даден актив или ценна книга могат да бъдат превърнати в готови пари, без това да повлияе на пазарната им стойност (цена). Най-ликвидният актив от всички останали, са самите пари. Колкото по-ликвиден е един актив, толкова по-лесно и по-ефективно (по-евтино) е да го превърнете обратно в пари.



Видове ликвидности

Според обекта на анализ, ликвидността може да се раздели на четири основни вида ликвидности:

Ликвидност на активите

Свойството на активите да бъдат придобити или продадени относително лесно срещу пари или срещу други активи определя тяхната ликвидност. Например, парите са най-ликвидният актив, защото могат моментално да се обменят за всяка друга стока. Златото, акциите и облигациите са по-малко ликвидни, защото изискват повече време и разходи за тяхната трансакция. Произведенията на изкуството имат ниска ликвидност, защото зависят от динамиката на специфични пазари и купувачи и не винаги е лесно да бъдат превърнати в пари.

Ликвидност на пазарите

Способността на инвеститорите да търгуват големи обеми стоки без забавяне, така че пазарът да бъде минимално повлиян, определя ликвидността на пазарите. Например, пазарът на държавни ценни книжа е по-ликвиден от пазара на корпоративни облигации, защото има повече участници, по-голям обем и по-малък спред (разликата между цените на купувача и продавача).

Ликвидност на банките

Възможността на банките да извършват дължимите си плащания, например по депозитите на клиентите си, определя банковата ликвидност. Банковата ликвидност е пряко зависима от размера на резервите, с които финансовите институции оперират. Например, при кредитна експанзия, банковата ликвидност се понижава, защото банките използват повече от резервите си за отпускане на заеми.

Ликвидност на кредитополучателите

Способността на индивидите или юридическите лица да изплащат текущите си задължения (като „текущи задължения“ най-често се разбират дълговете, чиито падеж е в рамките на една година), без да се налага за това да набират допълнително дългово финансиране, определя ликвидността на кредитополучателите. Например, коефициентът на обща ликвидност измерва способността на фирмата-длъжник да покрива краткосрочните си задължения с краткосрочните си активи.

Значение и цели при анализ на ликвидността

Ликвидността е важен показател за финансовото състояние и риска на:
  • - фирмите,
  • - банките и
  • - инвеститорите.
Анализът на ликвидността има за цел да оцени и прогнозира способността на даден субект:
  • - да изпълнява своите финансови ангажименти,
  • - да оптимизира своята структура на активите и пасивите,
  • - да избегне фалит или банкова паника,
  • - да подобри своята рентабилност и конкурентоспособност.
Анализът на ликвидността се извършва чрез различни методи и показатели, в зависимост от обекта и целта на анализа. Някои от тези методи и показатели ще бъдат разгледани в следващите теми по ликвидност.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: