Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 юни 2023

URL адрес | dLambow

(URL address) -

URL адрес - определения, значение, структура, примери


Какво е URL адрес?

URL ("Uniform Resource Locator" или "Унифициран локатор на ресурси") е уникален идентификатор, използван за намиране на уеб ресурси в Интернет. Той също така се нарича "уеб адрес". URL адресите се състоят от множество части – включително протокол и име на домейн – които указват на уеб браузъра как и къде да извлече даден ресурс.

URL адрес
URL адрес (URL address)

Определение за URL адрес

URL адресът е последователност от знаци, която се използва за назоваване и намиране на ресурси, документи и изображения в Интернет. URL адресът означава “Унифициран локатор на ресурси” или “Uniform Resource Locator”.

Части на URL адреса

URL адресът се състои от няколко части, като:

Протокол

Това е начинът, по който браузърът да извлича информация за даден ресурс. Най-често използваните протоколи са:

  • - http:// или
  • - https://, 

като “s” означава “защитен” или “secured”. Съществуват и други протоколи, като:

  • - mailto:,
  • - ftp:,
  • - telnet: и т.н.

Име на домейн

Това е разпознаваното от потребителите име на конкретната локация, където се намира ресурсът (най-често уебсайт). Например, в URL адреса 

  • https://www.google.com, 
името на домейна е google.com.


Категория на домейна

Това е суфиксът, който показва типа на домейна. Например, .com за комерсиални сайтове, .edu за образователни сайтове, .gov за правителствени сайтове и т.н.

Поддомейн

Това е опционална част от името на домейна, която може да посочва специфична подразделение или функция на уебсайта. Например, в URL адреса 

  • https://support.google


Значение на URL адресите за интернет

URL адресът е текст, който идентифицира местоположението на ресурс в интернет, като уеб страница, файл или изображение. URL адресът съдържа различни компоненти, като протокол, домейн, път и параметри. Например, в URL адреса:

https://lililili.com/url-%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%81/:

където:

  • "https" е протоколът, който определя как да се извлече информацията за ресурса.
  • "lililili.com" е домейнът, който идентифицира конкретната локация на уебсайта.
  • "/url-%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%81/" е пътят, който показва специфичната структура на подпапките и името на файла на уеб страницата.

URL адресите имат значение за SEO оптимизация, защото те предоставят на потребителите и търсачките ясна идея за съдържанието и целта на уеб страницата.



Разбиране на URL адресите

URL адресът се състои от много компоненти, всеки от които служи строго за определена цел. Като разберете анатомията на URL адреса, можете по-лесно да навигирате в уебсайтове и да се възползвате максимално от наличните функции. Независимо дали търсите информация или пазарувате онлайн, разбирането на URL адресите може да ви помогне да се възползвате максимално от мрежата.

Как се използват URL адресите?

URL адресите се използват за търсене, споделяне или отваряне на ресурс в интернет. За да използвате URL адреса, може:

  • - да го въведете в адресната лента на браузъра си,
  • - да го копирате и поставите в друго приложение или
  • - да го изпратите по имейл или друг канал за комуникация.

Например, ако искате да посетите уеб страницата на lililili, можете да въведете https://lililili.com в браузъра си или да кликнете върху този линк. Ако искате да споделите тази страница с някого, можете да копирате URL адреса от адресната лента и да го поставите в:

  • - имейл,
  • - чат или
  • - социална мрежа.


Структура на URL адрес

URL адресът има следната подробна структура:

<протокол>://<логин>:<парола>@<хост>:<порт>/<път>?<параметри на заявката>#<фрагмент>


Нека разгледаме по-подробно отделните компоненти на URL адреса:

Протокол.

Той определя начина, по който се осъществява връзката с даден интернет ресурс. Това може да бъде най-разпространеният днес:

  • - защитен протокол HTTPS или
  • - незащитен HTTP. 

Освен това се използват FTP връзки и други начини за свързване с хоста.

Логин/ Парола.

Комбинацията от двете се използва за прехвърляне на данни, необходими за оторизация, използвана от някои протоколи (например FTP).

Хост.

В повечето случаи това е IP адресът на сървъра. На него се намира заявеният интернет ресурс. Появата на DNS значително опрости системата, тъй като почти напълно отпадна необходимостта от регистриране на тази част от IP под формата на цифри. В повечето случаи е достатъчно да се посочи буквалният адрес на сайта, като се посочи зоната на домейна му.

Порт.

Това е необходимо, за да се осигури връзка между уеб ресурса и сървъра, на който се намира. Например порт 80 се използва за HTML.

Път.

Предоставя достъп до файл въз основа на образец, съхранен във файловата система на компютъра. Имената на папките се задават във възходящ ред с наклонена черта („/“), а исканото разширение на файла се записва в самия край.

Параметри на заявката.

Те се изпращат на скриптове за управление от страна на сървъра. В случай на HTML например изпратените параметри могат да бъдат прочетени чрез метода GET.

Фрагмент.

Това е част от уеб страницата, която може да бъде идентифицирана чрез якор или идентификатор.

Начини за създаване на url адрес

Някои от начините за създаване на URL адрес са:

Копиране и поставяне на URL адреса от адресната лента на браузъра.

Това е най-простият и най-често използван метод за споделяне на URL адреса на страница или изображение. За да го направите, трябва да кликнете върху адресната лента в горната част на браузъра, за да изберете целия URL адрес, да кликнете с десния бутон на мишката върху избрания URL адрес и да изберете "Копиране". След това можете да поставите URL адреса в друго приложение или да го изпратите по имейл или друг канал за комуникация.

Използване на оптимален формат на URL адрес.

Това е важно за SEO оптимизация, тъй като добре написаният URL адрес предоставя както на потребителите, така и на търсачките лесна за разбиране индикация за това, каква ще е целевата страница. Оптималният формат на URL адрес включва:

  • - протокол,
  • - име на домейн,
  • - път и ключови думи, разделени с тирета.

Например: 

  • https://lililili.com/category-keyword/subcategory-keyword/primary-keyword.html.


Копиране и поставяне на URL адреси в Microsoft Edge

Използване на функцията за подобрено копиране и поставяне на URL адреси в Microsoft Edge. Това е нова функция, която ви позволява да изберете как да поставите URL адреса като хипервръзка или като обикновен текст. За да го направите, трябва да кликнете с десния бутон на мишката върху URL адреса в адресната лента и да изберете Споделяне Копирайте & Поставете. След това можете да изберете желаната от вас опция по подразбиране: връзка или обикновен текст.

Как да разбера какъв е протоколът на URL адрес?

Протоколът на URL адрес е първата част от URL адреса, която определя начина, по който се осъществява връзката с ресурса. Той се пише с малки букви и се отделя от останалата част на URL адреса с двоеточие и две наклонени черти (://). Например: https://www.gigigi.bg/ е URL адрес, който използва протокола HTTPS.

Протоколи за URL адреси

Някои от най-често използваните протоколи за URL адреси са:

HTTP.

Това е протокол за хипертекстов трансфер, който се използва за предаване на данни между уеб сървъри и уеб клиенти, като браузъри. Той е основният протокол за достъп до уеб страници и други ресурси в интернет. Например: 

  • http://www.example.com/ 

е URL адрес, който използва протокола HTTP.

HTTPS.

Това е протокол за защитен хипертекстов трансфер, който се използва за предаване на данни между уеб сървъри и уеб клиенти, като браузъри, по криптиран начин. Той е разширение на HTTP, което използва SSL или TLS сертификати за удостоверяване на идентичността на сървъра и за осигуряване на поверителност и цялост на данните. Например: 

  • https://www.google.com/ 

е URL адрес, който използва протокола HTTPS.

FTP.

Това е протокол за трансфер на файлове, който се използва за предаване на файлове между компютри в мрежа. Той позволява да се качват и свалят файлове от дистанционни сървъри, както и да се преглеждат и управляват файловите системи на сървърите. Например: 

  • ftp://ftp.example.com/ 

е URL адрес, който използва протокола FTP.

MAILTO.

Това е псевдо-протокол, който се използва за отваряне на имейл клиент или приложение и за попълване на полетата за получател, тема и текст на имейл съобщение. Той не предава данни по мрежата, а само активира функцията за изпращане на имейл. Например: 

  • mailto:example@example.com?subject=Hello&body=How are you? 

е URL адрес, който използва протокола MAILTO.

Как да намеря името на домейна на URL адрес?

Името на домейна на URL адрес е част от URL адреса, която идентифицира уникално име или идентификатор на сървъра, на който се намира ресурсът. То се пише с малки букви и се отделя от протокола с две наклонени черти (://) и от пътя с една наклонена черта (/). Например: 

  • https://www.gigigi.bg/kakvo-e-url-adres-i-kakva-e-negovata-struktura/ 

е URL адрес, който има името на домейна www.gigigi.bg.

Части на домейна

Името на домейна може да се състои от различни части, които се наричат домейни от различни нива. Най-важните части са:

Домейн от първо ниво (TLD).

Това е последната част от името на домейна, която определя общата категория или географски регион на домейна. Тя се пише след точка (.) и може да бъде например .com, .bg, .org, .net и т.н. Например: 

  • https://www.gigigi.bg/ 

е URL адрес, който има домейн от първо ниво .bg, което означава, че домейнът е регистриран в България.

Домейн от второ ниво (SLD).

Това е предпоследната част от името на домейна, която определя конкретно име или марка на домейна. Тя се пише преди точката (.) и може да бъде например google, DiDiDi, novatel и т.н. Например: 

  • https://www.gigigi.bg/ 

е URL адрес, който има домейн от второ ниво DiDiDi, което означава, че домейнът принадлежи на компанията DiDiDi.

Домейн от трето ниво (SLD).

Това е третата част от името на домейна, която определя поддомейн или подразделение на домейна. Тя се пише преди точката (.) и може да бъде например www, mail, blog и т.н. Например: 

  • https://www.gigigi.bg/ 

е URL адрес, който има домейн от трето ниво www, което означава, че това е основният поддомейн за уеб сайта на DiDiDi.

URL адрес примери

Ето няколко примера за URL адреси:

https://www.wikipedia.org/

Това е URL адресът на началната страница на Уикипедия, свободната енциклопедия. Той съдържа протокол (https), име на домейн (www.wikipedia.org) и път (/).

https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Това е URL адресът на едно видео в YouTube, платформата за споделяне на видео. Той съдържа протокол (https), име на домейн (www.youtube.com), път (/watch) и параметри на заявката (v=dQw4w9WgXcQ), които идентифицират конкретното видео.

https://www.amazon.com/Kindle-eBooks/b?ie=UTF8&node=154606011

Това е URL адресът на една категория в Amazon, онлайн магазин за книги, електроника и други продукти. Той съдържа протокол (https), име на домейн (www.amazon.com), път (/Kindle-eBooks/b) и параметри на заявката (ie=UTF8&node=154606011), които специфицират кодирането и номера на възела.

Видове URL адреси и примери за тях

URL адресите са текстови низове, които идентифицират местоположението и начина на достъп до ресурси в интернет, като уеб страници, изображения, видеа, файлове и др. Те имат определена структура, която се състои от различни компоненти, като протокол, хост, път, параметри и фрагмент.

Според вида на ресурса и начина на достъп до него, URL адресите могат да се класифицират в различни видове. Някои от най-често срещаните видове URL адреси са:

Абсолютни URL адреси.

Това са URL адреси, които съдържат пълната информация за местоположението и начина на достъп до ресурса. Те включват:

  • - протокол,
  • - хост,
  • - път и
  • - други компоненти.

Например:

  • https://www.gigigi.bg/kakvo-e-url-adres-i-kakva-e-negovata-struktura/

е абсолютен URL адрес, който сочи към една статия в сайта gigigi.bg.

Относителни URL адреси.

Това са URL адреси, които не съдържат пълната информация за местоположението и начина на достъп до ресурса, а само част от нея. Те използват базовия URL адрес на текущата страница или сайт като отправна точка и добавят само разликата. Например:

  • /category/actualno/

е относителен URL адрес, който сочи към една категория в сайта gigigi.bg.

Статични URL адреси.

Това са URL адреси, които сочат към фиксирани ресурси, които не се променят динамично. Те обикновено имат разширение на файла, като:

  • - .html,
html е съкращение на:
"HyperText Markup Language" (език за маркиране на хипертекст), което се произнася  „ейч-ти-ем-ел“.
  • - .jpg,
jpg е съкращение на:
"Joint Photographic Experts Group" (Съвместна група фотографски експерти) – името на организацията, отговорна за стандартизацията на формата", произнася се „джей-пег“.
  • - .pdf и т.н. 
pdf е съкращение на:
"Portable Document Format" (преносим формат за документи) е отворен стандарт за обмен на документи, създаден от Adobe.

Например:

  • https://www.novatel.bg/bg/wp-content/uploads/2018/03/Novatel-logo.png

е статичен URL адрес, който сочи към изображение на логото на novatel.bg.

Динамични URL адреси.

Това са URL адреси, които сочат към променливи ресурси, които се генерират динамично в зависимост от различни фактори, като:

  • - потребителски избор,
  • - време,
  • - база данни и др.

Те обикновено нямат разширение на файла, а имат параметри на заявката след знака за въпрос (?), които определят какво да се покаже. Например:

  • https://webdesign-and-seo.net/?s=URL

е динамичен URL адрес, който сочи към резултатите от търсенето на сайта webdesign-and-seo.net за ключовата дума “URL”.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: