Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юли 2023

Музеят Салар Джунг | dLambow

(The Salar Jung Museum) -

Каква е историята на музея Салар Джунг?


Историята на музея Салар Джунг е следната:

Музеят е основан през 1951 година от Мир Юсуф Али Хан, известен като Салар Джунг III. Той е бил последният премиер на Низам от Хайдерабад и е посветил живота си на събиране на сокровища от искуството и литературата.

Музеят Салар Джунг
Музеят Салар Джунг (The Salar Jung Museum)

Колекция на Салар Джунг

Колекцията на музея включва повече от 43 000 предмета и 50 000 книги и рукописи от различни страни и епохи. Тя е пожертвувана на правителството на Индия от наследниците на Салар Джунг III през 1958 година.

Един от трите национални музея на Индия

Музеят е обявен за учреждение от национално значение през 1961 година и е поставен под управлението на автономен попечителски съвет. Той е един от трите национални музея в Индия.

Музеят Салар Юнг е преместен на сегашното си място в района Афсал Гундж през 1968 година. Разположен е в Дар-ул-Шифа, на южния бряг на река Муси в град Хайдерабад, Телангана, Индия. Той е един от забележителните национални музеи на Индия. Там той заема три сгради - централна, западна и южна, които са свързани с коридори.

Какви интересни забележителности има в музея Салар Джунг?

Музеят е посещаван от много туристи и любители на изкуството, които се възхищават на неговите богати и разнообразни експонати. Някои от най-известните са:
  • - двойната статуя на Мефистофел и Маргарита,
  • - часовникът с фигурката, която излиза всеки час,
  • - колекцията от монети, която показва развитието на нумизматиката през вековете,
  • - портретът на Салар Джунг III, който изглежда, че следва зрителя с поглед.

„Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита“

Основна забележителност на музея е "Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита"  (The double statue of  Mephistopheles and Margarita), която е повлияна от драмата на Гьоте „Фауст“. Това е може би най-необичайната дървена скулптура, която сте виждали - издълбана е от цяло парче сикомора – древно дърво с плътна и здрава дървесина, наричано още египетска или библейска смокиня, бял клен, платан. Нейната особеност е, че от една страна е изваян мъж (Мефистофел), а от друга - жена (Маргарита). Това са два персонажа от прочутата драма на Гьоте „Фауст“.

Забулената Ребека (The Veiled Rebecca / Rebekah)

"Забулената Ребека" е скулптура от 19-ти век, издялана от мрамор в италиански неокласически стил от скулптора Джовани Мария Бенцони (Giovanni Maria Benzoni), която показва библейския персонаж Ребека, обвита в прозрачен воал. Статуята е изключително детайлна и реалистична и създава илюзията, че воалът е направен от плат, а не от мрамор. Скулптурата също се споменава като "Забулената дама" (The Veiled Lady) в няколко записа.

Часовникът с фигурката

Часовник, който има малка дървена фигурка на мъж, която излиза всеки час и удря камбаната. Часовникът е направен от английската компания за часовници "Кук и Келви" през 19 век и е един от най-популярните атракциони в музея.

Колекцията от монети

Колекция, която съдържа 600 монети от различни династии и периоди за последните 2300 години. Монетите са пожертвовани за музея през 1962, 1979 и 1981 години и показват развитието на нумизматиката и историята на Индия.

Портретът на Салар Джунг III

Портрет на основателя на музея, който е известен с това, че следва зрителя с поглед, когато той се движи около него. Портретът е рисуван от английския художник Ролф Харис през 2006 година по повод 50-годишнината на музея.



Кои са е Салар Джунг I и III?

Салар Джунг I и III са двама от най-известните членове на семейство Салар Джунг, което е играло важна роля в управлението на Хайдарабад през 19-ти и 20-ти век.

Салар Джунг I

Салар Джунг I (Salar Jung I; 1800-1883) е бил премиер на Хайдарабад от 1853 до 1883 година. Той е бил известен като един от най-способните и прогресивни държавници в Индия, който е реформирал администрацията, финансите, образованието, съдебната система и армията на Хайдарабад. Той е бил също така покровител на изкуствата и културата и е събирал огромна колекция от произведения от различни страни и епохи.

Салар Джунг III

Салар Джунг III (Salar Jung III; 1889-1949) е бил внук на Салар Джунг I и последен премиер на Хайдарабад от 1912 до 1914 година. Той е бил известен като страстен колекционер на антикварни предмети, книги, рукописи, картини, мебели, часовници и други ценности. Той е бил основателят на музея Салар Джунг, където е дарил повечето от своята колекция. Той е бил също така покровител на образованието и благотворителността.

Какво друго има в музея Салар Джунг?

В музея Салар Джунг има много други интересни експонати, като например:

  • - Колекция от часовници, включваща над 300 часовника от различни страни и периоди. Най-известният е Часовникът с фигурката, който има дървена фигурка на британски губернатор, която излиза и удря камбана на всеки час.
  • - Колекция от монети, включваща над 600 монети от различни династии и цивилизации за последните 2300 години. Монетите са пожертвовани на музея от различни дарители.
  • - Колекция от рисунки, включваща над 2000 рисунки от Индия, Персия, Китай, Япония и Европа. Рисунките показват различни теми като портрети, пейзажи, религиозни сцени и др.
  • - Колекция от мебели, включваща над 900 предмета от Индия, Европа и Далечния изток. Мебелите са изработени от различни материали като дърво, слонова кост, бронз, сребро и др.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: