Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 юли 2023

IP адрес | dLambow

(IP address) -

IP адреси - определение, видове, използване


Какво е IP адрес?

IP адресът е уникален набор от цифри, който се възлага на всяко устройство, когато е свързано с интернет. IP означава "Internet Protocol" и това е адресът, който позволява на устройствата да се намират и комуникират помежду си в мрежата. Те биват:
  • - Публични
Публичните IP адреси се използват за комуникация в интернет.
  • - Локални.

Локалните IP адреси се използват за комуникация в локална мрежа, например у дома или в офиса.

IP адрес
IP адрес (IP address)

Версии на интернет протокола


Версия IPv4

IP адресите се различават според версията на интернет протокола, която използват. Най-често срещаната версия е IPv4, която използва 32-битови адреси, записани като четири десетични числа, разделени с точки. Например, 79.98.10.3 е валиден IPv4 адрес. Тази версия има ограничен брой на възможните адреси (около 4 милиарда), което води до изчерпване на адресното пространство.

Версия IPv6

За да решат този проблем, е създадена нова версия на интернет протокола, наречена IPv6, която използва 128-битови адреси, записани като осем групи от четири шестнадесетични числа, разделени с двоеточие. Например, 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 е валиден IPv6 адрес. Тази версия има много по-голям брой на възможните адреси (около 340 секстилиона), което гарантира достатъчно адресно пространство за бъдещето.



Структура на IP адреса

Структурата на IP адреса зависи от версията на интернет протокола, която се използва. Най-често срещаните версии са:
  • - IPv4 и
  • - IPv6.

IPv4 адрес

IPv4 адресът е съставен от 32 бита, които се представят като четири десетични числа, разделени с точки. Например, 19.168.0.1 е валиден IPv4 адрес. Всеки десетичен брой може да бъде от 0 до 255 и отговаря на осем бита или един байт от адреса. IPv4 адресът се разделя на две части: част за мрежа и част за хост. Частта за мрежа определя коя мрежа принадлежи устройството, а частта за хост определя кое устройство в мрежата е. Размерът на частта за мрежа може да варира според класа на адреса или подмрежата.

IPv6 адрес

IPv6 адресът е съставен от 128 бита, които се представят като осем групи от четири шестнадесетични числа, разделени с двоеточие. Например, 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 е валиден IPv6 адрес. Всеки шестнадесетичен брой може да бъде от 0 до F и отговаря на четири бита или половин байт от адреса. IPv6 адресът се разделя на две части: префикс и интерфейсен идентификатор. Префиксът определя маршрутизацията на пакетите в мрежата, а интерфейсният идентификатор определя локалното устройство.

Видове IP адреси:

Според различни критерии за класификация, можем да разделим IP адресите по следния начин:
  • - IPV4 (internet protocol version 4);
  • - IPV6 (internet protocol version 6);
  • - динамичен IP адрес;
  • - статичен IP адрес;
  • - публични IP адреси;
  • - локални IP адреси.
Ето за какво се използват отделните видове:

Как се използват IP адресите?

IP адресите се използват за идентифициране и комуникация между устройствата, които са свързани с интернет или локална мрежа. Те позволяват на устройствата да се намират и комуникират помежду си в мрежата, като изпращат и получават пакети с данни. Така те улесняват маршрутизирането на пакетите от една мрежа към друга, като определят най-краткия и ефективен път за доставка.

IPv4 (internet protocol version 4)

Това е най-често използваната версия на интернет протокола, която използва 32-битови адреси, записани като четири десетични числа, разделени с точки. Например, 19.168.0.1 е валиден IPv4 адрес. IPv4 адресите биват разделени на класове (A, B, C, D и E) или подмрежи според размера на частта за мрежа и частта за хост.

IPv6 (internet protocol version 6)

Това е новата версия на интернет протокола, която използва 128-битови адреси, записани като осем групи от четири шестнадесетични числа, разделени с двоеточие. Например, 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 е валиден IPv6 адрес. IPv6 адресите биват разделени на префикс и интерфейсен идентификатор.

Динамичен IP адрес

Това е IP адрес, който се променя при всяко свързване с интернет или след определен период от време. Динамичните IP адреси се използват за да се спести адресно пространство и да се подобри сигурността на мрежата. Динамичните IP адреси се възлагат от DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) сървъри.

Статичен IP адрес

Това е IP адрес, който не се променя и остава постоянен за дадено устройство. Статичните IP адреси се използват за да се осигури постоянна връзка и достъп до мрежови ресурси, например сървъри или принтери. Статичните IP адреси трябва да се конфигурират ръчно или чрез скрипт.

Публични IP адреси

Това са IP адреси, които са видими и достъпни в целия интернет. Публичните IP адреси се използват за комуникация между различни мрежи и устройства в интернет. Публичните IP адреси се присвояват от Internet Assigned Numbers Authority (IANA) и нейните регионални организации, като се използват за идентифициране на устройства в публичния интернет.

Локални IP адреси

Това са IP адреси, които са видими и достъпни само в локална мрежа, например у дома или в офиса. Локалните IP адреси се използват за комуникация между устройства в една и съща мрежа. Локалните IP адреси биват зададени от администратора на мрежата или от DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) сървъра.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: