Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 юли 2023

Гордиев възел | dLambow

(Gordian Knot) -

Какво е Гордиев възел и дали е действителен той?


Какво е Гордиев възел?

"Гордиев възел" е израз, който се използва за описване на много сложен или неразрешим проблем, който може да бъде решен с радикално или неочаквано действие. Изразът произлиза от древногръцка легенда за фригийския цар Гордий, който завързал колата си в храма на Зевс с много заплетен възел, наречен на негово име.

Гордиев възел
Гордиев възел (Gordian Knot)

Какво се разбира обикновено под "гордиев възел"?

  • 1) сложен проблем; особено - проблем, неразрешим сам по себе си;
  • 2) възел, завързан от Гордий, цар на Фригия, за който е имало легенда, че ще бъде развързан само от бъдещия владетел на Азия.

Предсказанието за гордевия възел

Според предсказанието, който успее да развърже Гордевия възела, ще стане владетел на Азия. Така, Александър Велики, когато посетил храма през 333 г. пр.н.е., не успял да развърже възела, но пък го разсякъл с меча си, твърдейки, че това е едно и също. Така той изпълнил предсказанието и завладял Азия.

Действителен ли е гордиевият възел?

Гордиевият възел е легендарен възел, който е свързан с древногръцката история и митология. Няма доказателства, че той е съществувал наистина, но има различни източници, които разказват за неговото създаване, значение и разрешаване. 

Най-известната версия е тази, според която Александър Велики го е разсекъл с меча си, за да изпълни предсказанието, че който го развърже, ще стане владетел на Азия. Тази история е символ на решителността и смелостта на Александър, както и на неговата съдба да бъде велик завоевател.



Какво е най-ранното упоменаване на гордиевия възел?

Най-ранното упоменаване на гордиевия възел е в древногръцките източници, които разказват за похода на Александър Велики към Азия през 333 г. пр.н.е.
  • - Един от тях е историкът Ариан, който пише в своята книга „Анабасис Александру“ (Походът на Александър) за срещата на македонския цар с гордиевия възел в град Гордион, столицата на Фригия. Ариан цитира и други автори, които са свидетели или са чували за това събитие, като:
    • = Калестен,
    • = Птолемей и
    • = Онесикрит.
  • - Друг древногръцки източник е историкът Курций Руф, който пише в своята книга „История на Александър Велики“ за начина, по който Александър разсекъл възела с меча си.
  • - Освен тези, има и други древни автори, които споменават гордиевия възел, като:
    • - Плутарх,
    • - Страбон,
    • - Диодор Сицилийски и др.

Каква е поуката от легендата за гордиевия възел?

Александър „разплел“ възела, като го разсякъл с меча си - така изпълнил предсказанието и завладява Азия чак до Индия. Това е историята на Гордиевия възел и поуката от нея е, че понякога най-добрият отговор на сложен проблем е най-простият.

Как се прави Гордиев възел?

Доста хора се питат дали има техническо изпълнение за гордиев възел или това е само легенда и символика? Гордиевият възел е предимно легенда и символика, но има и някои теории за техническото му изпълнение.
  • - Една от тях е, че възелът е бил съставен от двата края на една верига, която е прекарана през дупка в основата на теглича на волската талига. За да се развърже възела, трябвало да се издърпа веригата обратно през дупката, което може да не е било лесно видимо за наблюдателите.
  • - Друга теория е, че възелът е бил съставен от множество плетени въжета, които са били закрепени към волската талига с гвоздеи. За да се развърже възела, трябвало да се извадят гвоздеите, което може да не е било очевидно за посетителите.
Тези теории са базирани на анализ на древните източници и на сравнение с други видове възли, използвани от древните народи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: