Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 юли 2023

Хачапури | dLambow

(Khachapuri/ხაჭაპური) -

Хачапури от Грузия - история, видове, рецепти


Какво е хачапури (ხაჭაპური)?

Хачапури (на грузински: ხაჭაპური) е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено. Съдържа голямо количество сирене, като теглото му е около два пъти повече от това на брашното. Сервира се като основно ястие.

Хачапури е традиционно грузинско ястие, което се състои от хлебна булка с пълнеж от сирене. Има много разновидности на хачапури, в зависимост от региона, формата, сиренето и начина на приготвяне. 

Хачапури
Хачапури (Khachapuri/ხაჭაპური)

Известни видове хачапури

Някои от най-известните видове хачапури са:

Хачапури по-аджарски

Лодко-образна булка с пълнеж от сирене и яйце, която се сервира гореща и се яде като се разбърква яйцето и сиренето заедно.

Хачапури по-мергелски

Кръгла булка с пълнеж от сирене, която е покрита и отгоре със сирене и запечена до златиста коричка.

Хачапури по-имеретински

Кръгла булка с пълнеж от сирене, която е затворена и има тънка коричка.

Ачма

Вид слоеста баница с пълнеж от сирене, която е намазана с масло и запечена.

Хачапури е много популярно и обичано блюдо в Грузия и други страни. То е хранително, вкусно и ароматно. Можете да намерите много рецепти за хачапури в интернет, например тук или тук. Ако искате да опитате готово хачапури, можете да посетите някой от ресторантите, които предлагат грузинска кухня.

Каква е историята на хачапури?

Хачапури е едно от най-известните и обичани блюда в грузинската кухня. Неговата история е дълга и разнообразна, като отразява културното и географското многообразие на Грузия. Няма точна информация за произхода на хачапури, но има някои летописи от V-VI век, които споменават различни видове хляб с пълнежи, които може да са предшественици на хачапури.

Регионални разновидности на хачапури

Смята се, че хачапури е изобретено от овчарите, които са използвали местните продукти като брашно, сирене и яйца, за да си приготвят сита и вкусна храна. Хачапури има много регионални разновидности, които се различават по формата, тестото, сиренето и начина на приготвяне. Някои от най-популярните видове са:

Имеретинско хачапури

Кръгла булка с пълнеж от бяло имеретинско солено сирене.

Аджарско хачапури

Лодко-образна булка с пълнеж от сирене, масло и яйчен жълтък в средата.

Мегрелско хачапури

Прилича на имеретинското, но с добавление отгоре на сирене сулугуни.

Хачапури е признато за нематериален паметник на културното наследство на Грузия през 2019 година. То е символ на грузинската гостоприемност и традиция. Хачапури може да се сервира като закуска, обяд или вечеря, или като мезе към вино или чача. Хачапури е хранително, ароматно и удоволствие за всички сетива.



Как се приготвя тесто за хачапури?

 

Продукти

За да приготвите тесто за хачапури, имате нужда от следните продукти:

  • 250 мл мацони (или 125 мл кефир + 125 мл сметана)
  • 300 г брашно (или колкото е необходимо)
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. сода
  • 100 г масло (може и по-малко)

 

Ето как се прави тестото за хачапури:

  • Разтопете маслото и го оставете да изстине малко.
  • Смесете мацонито (или кефира и сметаната) със солта, захарта и содата в голяма купа.
  • Добавете разтопеното масло и разбъркайте добре.
  • Постепенно добавяйте брашното, като замесвате меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете ви.
  • Оформете тестото на топка и го сложете в намазана с масло купа. Покрийте го с кърпа или фолио и го оставете да втаса на топло място за около час.
  • След като тестото удвои обема си, разделете го на равни части, според това колко хачапури искате да направите.
  • Разточете всяка част на тестото на кръгла или овална форма, като оставите ръбовете по-дебели от центъра.
  • Напълнете тестото със сиренен плънеж по ваш избор и залепете ръбовете, като оформяте хачапури по желаната форма.
  • Печете хачапурите в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути, докато станат златисти и хрупкави.

Готовите хачапури може да намажете с малко разтопено масло и да ги сервирате горещи или студени.

Как се прави плънка за хачапури?

Плънката за хачапури е съставена от сирене и яйца, като видът и количеството на сиренето може да варира според региона и предпочитанията ви. Най-често се използва грузински кашкавал сулгуни, който е бял и еластичен, но може да го замените с настърган кашкавал и краве сирене, или да добавите други видове сирена по ваш избор. Яйцата служат за свързване на плънката и за допълнителна мекота и вкус.

Ето един прост начин да приготвите плънка за хачапури:

  • Настържете 200 грама кашкавал и 200 грама краве сирене на едро ренде и ги разбъркайте в голяма купа.
  • Добавете едно яйце и разбийте добре с вилица или телена бъркалка, докато получите хомогенна смес.
  • Ако плънката ви е прекалено суха или твърда, можете да добавите малко прясно мляко или кисело мляко, за да я разредите.
  • Ако плънката ви е прекалено мокра или разтекла се, можете да добавите малко брашно или галета, за да я стегнете.
  • Подправете плънката по ваш вкус с черен пипер, червен пипер, чубрица или други подправки.

Готовата плънка може да използвате за различни видове хачапури, като имеретинско, аджарско, мегрелско или ачма.

Каква е рецептата за оригинално (класическо) хачапури?

Хачапури е традиционно грузинско ястие, което се състои от хлебна булка с пълнеж от сирене. Има много разновидности на хачапури, в зависимост от региона, формата, сиренето и начина на приготвяне.

Оригиналната (класическата) рецепта за хачапури не е лесно да се определи, тъй като всяка област в Грузия има своя специфична версия на това блюдо, но намерихме рецепта за лесно хачапури. Все пак, можем да кажем, че основните компоненти на хачапури са:

Тесто

Тестото за хачапури обикновено е меко и еластично, направено от брашно, мая, мляко, масло, захар и сол. В някои региони се добавя и кисело мляко или мацони (грузински продукт, подобен на кефир). Тестото може да бъде разточено на различни форми или сложено в слоеве.

Сирене

Сиренето за хачапури обикновено е грузински кашкавал сулугуни, който е бял и еластичен. Но може да се използва и друг вид твърдо или полутвърдо сирене, като имеретинско, абхазко или осетинско. Сиренето може да бъде настъргано или разбито на парченца.

Яйце

Яйцето за хачапури обикновено е добавено в плънката или отгоре на булката. В някои региони яйцето не е задължително или може да бъде заменено с масло или прясно мляко.

Ето една примерна рецепта за оригинално (класическо) хачапури:

  • Разтопете 100 грама масло и го оставете да изстине малко.
  • Смесете 250 милилитра прясно мляко, 125 милилитра кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка захар и 1/2 чаена лъжичка сода в голяма купа.
  • Добавете разтопеното масло и разбъркайте добре.
  • Постепенно добавяйте 700 грама брашно, като замесвате меко и еластично тесто, което не лепне за ръцете ви.
  • Оформете тестото на топка и го сложете в намазана с масло купа. Покрийте го с кърпа или фолио и го оставете да втаса на топло място за около час.
  • След като тестото удвои обема си, разделете го на осем равни части, според това колко хачапури искате да направите.
  • Настържете 400 грама сирене на едро ренде и разбийте две яйца в отделна купа.
  • Разточете всяка част на тестото на овална форма, като оставите ръбовете по-дебели от центъра.
  • Напълнете тестото със сиренен плънеж и оформете хачапури по-аджарски, като залепите ръбовете и направите лодко-образна булка с отвор в средата.
  • Печете хачапурите в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути, докато станат златисти и хрупкави.
  • Извадете хачапурите от фурната и разбийте по едно яйце в отвора на всяко хачапури. Върнете ги обратно във фурната за още 5 минути, докато яйцата се запекат.

Готовите хачапури може да намажете с малко разтопено масло и да ги поръсите с нарязани зелени подправки.

Видове хачапури:


Хачапури и хинкали

Това не е вид хачапури, а комбинация от две популярни грузински ястия. Хачапури е хлебна булка с пълнеж от сирене, а хинкали е тестено изделие с пълнеж от месо, зеленчуци или гъби. Тези две ястия се сервират заедно като основно ястие или мезе към вино или чача.

Хачапури имерули

Това е най-популярният и разпространен вид хачапури, който идва от региона Имерети. То е кръгла булка с пълнеж от бяло имеретинско солено сирене, която е затворена и има тънка коричка. То се сервира горещо или студено, нарязано на парченца.

Хачапури мегрули

Това е вид хачапури, който идва от региона Мегрелия. То е похоже на имеретинското, но с добавление отгоре на сирене сулугуни, което се запича до златиста коричка. То се сервира горещо или студено, нарязано на парченца.

Хачапури с лаваша

Това е мързеливо хачапури или бърз вариант, който не изисква много време и усилия за приготвяне. Обикновено се използва готово тесто, като лаваш, което се напълва със сирене и се пече във фурна или тиган. Можете да добавите и други продукти като яйца, кашкавал, чесън или зелени подправки по ваш вкус.

Хачапури с месо

Това е вид хачапури, който има пълнеж от месо, обикновено свинско или говеждо. Месото може да бъде настъргано или нарязано на дребни парченца и подправено с лук, чесън, червен пипер и други подправки. Тестото може да бъде различно по форма и дебелина, но обикновено е затворено и запечено до хрупкавост.

Хачапури тавадури

Това е вид хачапури, който има пълнеж от зеленчуци, обикновено спанак или лапад. Зеленчуците може да бъдат сварени или прясни и подправени с лук, чесън, червен пипер и други подправки. Тестото може да бъде различно по форма и дебелина, но обикновено е затворено и запечено до хрупкавост.

Хачапури хинкали

Това не е вид хачапури, а комбинация от два вида хачапури - аджарски и ачма. Аджарското хачапури е лодко-образна булка с пълнеж от сирене и яйце в средата, а ачмата е слоеста баница с пълнеж от сирене. Тези два вида хачапури се слагат един върху друг и се печат заедно, като се получава хачапури хинкали, което е много ситно и вкусно.

Хачапури хабизгина

Това е вид хачапури, който идва от региона Сванети. То е кръгла булка с пълнеж от сирене и мента, която е затворена и има дебела коричка. То се сервира горещо или студено, нарязано на парченца.

Хачапури чашушули

Това е вид хачапури, който има пълнеж от зеленчуци, обикновено чушки или домати. Зеленчуците може да бъдат нарязани на дребни парченца и подправени с лук, чесън, червен пипер и други подправки. Тестото може да бъде различно по форма и дебелина, но обикновено е затворено и запечено до хрупкавост.

Хачапури чачапури

Това не е вид хачапури, а шеговито наименование за хачапури, което не е изпечено добре или има некачествени продукти. Терминът чачапури произлиза от грузинската дума ჩაჩა (чача), която означава лошо или безвкусно.

Хачапури по аджарски

Това е вид хачапури, който идва от региона Аджария. То е лодка-образна булка с пълнеж от сирене и яйце в средата, която се сервира гореща и се яде като се разбърква яйцето и сиренето заедно. То е много популярно и обичано блюдо в Грузия и други страни.

Хачапури по мегрелски

Това е вид хачапури, който идва от региона Мегрелия. То е подобно на имеретинското, но с добавление отгоре на сирене сулугуни, което се запича до златиста коричка. То се сервира горещо или студено, нарязано на парченца.

Хачапури по абхазки

Това е вид хачапури, който идва от региона Абхазия. То е овална булка с пълнеж от абхазко сирене абиста, която е затворена и има дебела коричка. То се сервира горещо или студено, нарязано на парченца.

Хачапури ачарули

Това е друг вариант на аджарското хачапури, който има различна форма и начин на приготвяне. Тестото за него не е разточено, а оформено във вид на лодка с ръцете. Плънката за него не е само от сирене, а от комбинация от сирене, масло и прясно мляко.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: