Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 юли 2023

Едностранно хеджиране | dLambow

(One-sided hedging) -

Защо се налага едностранно хеджиране и в какви случаи се използва?


Защо е нужно едностранно хеджиране?

 

Хеджирането е вид застраховане

За съжаление, застрахователните компании не предоставят на търговците застраховка в случай на неблагоприятни промени в цените на пазара. Съществува обаче т. нар. застрахователен механизъм, който може да се реализира чрез фючърсната борса, който се нарича хеджиране.

Едностранно хеджиране
Едностранно хеджиране (One-sided hedging)

Фючърсите са начин за застраховане на активи чрез хеджиране

Хеджирането е опция за застраховане чрез хеджиране на активи срещу неблагоприятни промени в цените на пазара, при която търговец купува "възможност за покупка и продажба на актив" (наречена "фючърс") в следващ период от време при фиксирани условия на сделката. Името на тази операция произлиза от английското "hedge", което буквално означава "ограда", "плет", а в широк смисъл се използва на финансовите и валутните пазари със значението на "застраховка" или "защита".

Хеджирането използва фючърсния пазар, което намалява рисковете от неблагоприятна промяна на тенденцията на този пазар, всъщност фючърсната транзакция е заместител на предстояща транзакция на паричния пазар, докато фючърсната позиция има обратна посока на позицията на паричен пазар, като по този начин намалява риска.



Какво е едностранното хеджиране?

Едностранното хеджиране е вид хеджиране, при който само едната страна по сделката поема финансовите загуби или доходи, свързани с промяната на цената на актива, който се хеджира. Това означава, че едната страна плаща премия или комисионна на другата страна, за да се защити от риска, докато другата страна спекулира за печалба от движението на цената.

Пример за едностранното хеджиране

Например, ако купите опция за продажба (put option) на даден актив, Вие се хеджирате едностранно, тъй като плащате премия на продавача на опцията, за да имате правото да продадете актива по определена цена в бъдеща дата. Ако цената на актива падне под уговорената цена, Вие ще спечелите разликата, докато продавачът ще загуби разликата. Ако цената на актива се повиши над уговорената цена, Вие ще загубите премията, докато продавачът ще спечели премията.

Предимства на едностранното хеджиране

Едностранното хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да намалят риска от загуба при неблагоприятни промени в цените на активите, без да изключват възможността за печалба при благоприятни промени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: