Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 юли 2023

Договори за разлика - CFD | dLambow

(Contracts for Difference - CFD) -

Договори за разлика (CFD) - същност, значение, използване, cfd хеджиране


Какво са договорите за разлика (CFD)?

Договорите за разлика (англ. Contract for Difference) са финансови инструменти (деривати), които ви позволяват да търгувате и спекулирате с разликата в цената на различни активи, като:
  • - акции,
  • - валути,
  • - стоки,
  • - индекси и
  • - криптовалути,

без да притежавате самия актив физически.

Договори за разлика - ДЗР
Договори за разлика - ДЗР (Contracts for Difference - CFD)

Същност на договора за разлика

С CFD вие печелите или губите от разликата между цената на откриване и закриване на позицията. CFD по същество позволяват на инвеститорите да търгуват посоката на ценни книжа в много краткосрочен план и са особено популярни във валутните и стоковите продукти.

Хеджиране на портфейла

CFD-тата могат да се използват за хеджиране на портфейла, като се отваря обратна позиция в същия или свързан актив, за да се компенсират загубите от притежаването на оригиналния актив.

CFD-тата се изплащат в брой и обикновено позволяват значителна маржинова търговия, така че инвеститорите трябва да поставят само малка част от номиналното плащане на договора. CFD-тата се използват от опитни трейдъри за спекулация на краткосрочните ценови движения на търгуваните активи или при спекулации с тях.

Някои от предимствата на контрактите за разлика (CFD) са:


Висок ливъридж

Използването на висок ливъридж да търгувате с по-голям обем от вашия депозит, което увеличава потенциалната печалба или загуба.

Гъвкавост

Можете да търгувате както на пазари с растящи, така и с падащи цени, като заемате дълга или къса позиция.

Разнообразие

Можете да избирате от широка гама от активи за търговия, като имате достъп до международни пазари.

Ниски разходи

Няма комисионни или такси за търговия с CFD, а само спред (разликата между покупната и продажната цена).

Някои от недостатъците на CFD са:


Висок риск

Тъй като CFD използват ливъридж, те увеличават риска от големи загуби при неблагоприятни движения на цените.

Нестабилност

Цените на CFD могат да бъдат подложени на големи колебания поради фактори като новини, събития, спекулации и др.

Няма право на дивидент или глас

Тъй като не притежавате реалния актив, вие не получавате дивидент или право на глас при търговия с CFD.

CFD се използват за различни цели, като:


Спекулация

Можете да се възползвате от колебанията на цените на активите, като предвидите посоката на движението им.

CFD хеджиране

Чрез CFD хеджиране можете да защитите вашето портфейлно изложение към даден актив, като заемете обратна позиция с CFD.

Диверсификация

Можете да разширите вашето инвестиционно портфейлно изложение, като включите различни видове активи.



Какво е разликата между дълга и къса позиция в CFD търговията?

Разликата между дълга и къса позиция в CFD търговията е следната:
  • - Дълга позиция означава, че купувате CFD с очакването, че цената на базовия актив ще се повиши. В този случай печалбата ви се увеличава, когато цената на базовия актив се повишава, и загубата ви се увеличава, когато цената на базовия актив спада.
  • - Къса позиция означава, че продавате CFD с очакването, че цената на базовия актив ще спадне. В този случай печалбата ви се увеличава, когато цената на базовия актив спада, и загубата ви се увеличава, когато цената на базовия актив се повишава.
Дългите и късите позиции ви позволяват да използвате различни стратегии за търговия и хеджиране на риска. Например, ако имате дълга позиция в акции на компания, която е чувствителна към колебанията на цената на златото, можете да отворите къса позиция в CFD за злато, за да се предпазите от спад в цената на метала.

Какви са рисковете на CFD търговията?

CFD търговията е вид дериватна търговия, която ви позволява да спекулирате с ценовите движения на различни финансови активи, като по същество CFD означава договор за разлика, което пък означава, че не притежавате директно базовия актив, а само договора, който отразява разликата между цената на откриване и цената на затваряне на позицията.

CFD търговията има своите предимства, като например:

  • Позволява ви да търгувате с ливъридж, което означава, че можете да откривате по-големи позиции с по-малко капитал.
  • Позволява ви да търгувате както на нарастващи, така и на падащи пазари, което означава, че можете да извлечете полза от всякакви ценови движения.
  • Позволява ви да избирате от широк спектър от активи и пазари, което означава, че можете да диверсифицирате портфейла си и да използвате различни търговски стратегии.

Въпреки това CFD търговията носи и значителни рискове, като например:

Ливъриджът може да увеличи не само потенциалната ви печалба, но и потенциалната ви загуба. Ако цената на базовия актив се движи против вашата позиция, можете да загубите повече от инвестираната сума.

CFD търговията е подложена на променливост на пазара, което означава, че цените могат да се променят бързо и неочаквано, поради фактори като:
  • - новини,
  • - събития,
  • - политика и др.
Има риск от проскачане на цени (slippage), което означава, че може да не получите желаната цена при откриване или затваряне на позиция. Това може да се случи при големи ценови движения или при ниска ликвидност на пазара.

CFD търговията е свързана с разходи и такси, които могат да намалят вашата печалба или да увеличат вашата загуба. Тези разходи и такси могат да включват:
  • - спред (разликата между цената на купуване и продажба),
  • - комисионна (процент от стойността на сделката),
  • - финансово обезпечение (дневна такса за поддържане на ливъриджирани позиции) и други.

Управляване рисковете при CFD търговия

За да управлявате рисковете при CFD търговията, трябва да следвате някои добри практики, като например:
  • Използвайте анализ на пазара, за да определите посоката и силата на ценовите движения и да идентифицирате потенциални входове и изходи за вашите позиции.
  • Използвайте инструменти за управление на риска, като стоп лос (stop loss) и тейк профит (take profit) поръчки, за да ограничите загубите или да заключите печалбите при достигане на определена цена.
  • Използвайте разумен ливъридж, който е съобразен с вашата търговска стратегия, стил и риск толерантност. Не рискувайте повече от това, което можете да си позволите да загубите.
  • Диверсифицирайте портфейла си, като търгувате с различни активи и пазари, които не са силно корелирани помежду си. Това може да ви помогне да намалите общия риск на портфейла си.
  • Следвайте план за търговия, който определя вашите цели, правила и критерии за влизане и излизане от позиции. Бъдете дисциплинирани и последователни в прилагането на плана си.

Как да избера най-добрата платформа за CFD търговия?

За да изберете най-добрата платформа за CFD търговия, трябва да вземете предвид няколко фактора, като:

Регулация и сигурност

Изберете платформа, която е лицензирана и регулирана от уважавани органи и предлага високо ниво на защита на вашите лични и финансови данни.

Такси и комисионни

Сравнете разходите за търговия, като спредове, комисионни, такси за теглене, такси за неактивност и други скрити такси, които могат да повлияят на вашата печалба.

Пазари и активи

Избягвайте платформа, която ви дава достъп до широка гама от пазари и активи, които съответстват на вашите интереси и стратегии за търговия.

Платформа и инструменти

Изберете платформа, която е лесна за използване, надеждна, бърза и съвместима с различни устройства. Също така потърсете платформа, която предлага различни инструменти за анализ, графики, новини и образование.

Обслужване на клиенти и поддръжка

Изберете платформа, която има добра репутация за обслужване на клиентите и предлага бързо и професионално решаване на проблемите.

Ето някои от най-добрите платформи за CFD търговия за 2023 г.:


Capital.com1

Тази платформа е многорегулиран CFD брокер, който предлага безплатна демо сметка, ниски спредове и без комисионни, търговия с CFD на повече от 3700+ пазара и лична поддръжка.

eToro2

Тази платформа е лидер в социалната търговия и търговията с копия. Тя ви позволява да следвате и копирате успешни трейдъри от цял свят. Тя също така предлага разнообразен избор на търгуеми активи, включително акции, валути, суровини, криптовалути и ETF.

XTB3

Тази платформа е един от най-популярните FX и CFD брокери в света. Тя предлага повече от 3000 различни пазара, много добри условия за търговия, директен достъп до пазара, бонус програма и професионална поддръжка.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: