Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 юли 2023

IP адрес на компютър | dLambow

(IP address of a computer) -

Как да намеря IP адреса на моя компютър?


Какво е IP адреса?

IP адресът е уникален набор от цифри, който се възлага на всяко устройство, когато е свързано с интернет или локална мрежа. IP адресът позволява на устройствата да се намират и комуникират помежду си в мрежата.

IP адрес на компютър
IP адрес на компютър (IP address of a computer)

Начини за намиране на IP адреса на компютър

За да намерите IP адреса на вашия компютър, можете да използвате един от следните методи:

Използвайте диспечера на задачите

Щракнете с десния бутон върху празно място в лентата на задачите или върху бутона “Старт” и в контекстното меню изберете елемента “Диспечер на задачите”. В прозореца, който се отваря, преминете към раздела “Производителност”. Нуждаете се от раздел “Ethernet” или „Wi-Fi“, което зависи от вида на интернет връзката. Намерете параметъра „IPv4 адрес“ и това е вашият IP адрес.

Използвайте центъра за мрежи и споделяне

Отворете “Старт” и идете на “Настройки” като щракнете върху иконата на зъбно колело. Кликнете върху плочката “Мрежа и интернет”. В първата категория “Състояние” щракнете върху съответния етикет, който е отговорен за преминаването към интересуващото меню. Ще се отвори основният прозорец на Network Sharing Center. Тук срещу „Връзки“ ще се покаже надпис с името на връзката и трябва да кликнете върху него с LMB. В прозореца, който се появява “Състояние” щракнете върху бутона “Интелигентност”. Сега можете да се запознаете с дадените свойства и да намерите необходимия IP адрес там.

Използвайте командния ред

Щракнете върху менюто “Старт”; В менюто за търсене въведете “cmd” и натиснете клавиша Enter; В командния ред напишете “ipconfig” и натиснете клавиша Enter отново; След кратко зареждане ще се появи информация за вашата мрежа и там, където пише „IPv4“, ще бъде вашият локален IP адрес.



Как да намеря IP адреса на друг компютър в моята мрежа?

За да намерите IP адреса на друг компютър във вашата мрежа, можете да използвате един от следните методи:

Използвайте командния ред

Отворете “Старт” и в менюто за търсене въведете “cmd” и натиснете клавиша Enter; В командния ред напишете “arp -a” и натиснете клавиша Enter отново; След кратко зареждане ще се появи списък с IP адреси и MAC адреси на всички устройства, които са свързани с вашата мрежа.

Използвайте центъра за мрежи и споделяне

Отворете “Старт” и идете на “Настройки” като щракнете върху иконата на зъбно колело. Кликнете върху “Мрежа и интернет”. В първата категория “Състояние” щракнете върху съответния етикет, който е отговорен за преминаването към интересуващото ви меню. Ще се отвори основният прозорец на Network Sharing Center. Тук срещу „Връзки“ щракнете върху името на вашата мрежова връзка. В прозореца, който се появява “Състояние” щракнете върху бутона “Интелигентност”. Сега можете да видите IP адресите на вашата мрежова връзка и на рутера.

Използвайте онлайн услуга

Ако не можете да използвате горните методи или искате по-бърз и лесен начин, можете да използвате онлайн услуга, която сканира вашата мрежа и показва IP адресите на всички свързани устройства. Един такъв сайт е Advanced IP Scanner, който можете да използвате безплатно. След като посетите сайта, кликнете върху бутона “Scan Now” и изчакайте резултатите. Ще видите списък с имена, IP адреси, MAC адреси и друга информация за устройствата в мрежата.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: