Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 юли 2023

Племето Химбу - Намибия | dLambow

(The Himbu tribe - Namibia) -

Знаете ли това за племето Химбу, което живее в Намибия?

Племето Химбу живее в Намибия, където за датата на раждане на детето се счита не моментът на неговото раждане и не датата на неговото зачеване, а денят, в който майка му е намислила да има дете.
.

Когато една жена реши, че ще ражда, тя се оттегля някъде под дърво и слуша тишината, докато не чуе песните на детето, носещи се по света.

Племето Химбу - Намибия
Племето Химбу - Намибия (The Himbu tribe - Namibia)


Чувайки неговата песен, тя отива при мъжа, който ще бъде баща на детето и го учи на тази песен. След това, когато обичайки се, те зачеват детето, отново пеят тази песен, призовавайки го.
.
Когато майката забременее, тя учи акушерките от селото и по-възрастните жени на тази песен. В резултат на това, когато детето се ражда, всички наоколо пеят същата песен, поздравявайки го.
.
Докато детето расте, другите жители запомнят песента на детето. И ако някога детето падне, удари коляното си, някой ще го вземе в себе си и ще му изпее неговата песен. Когато дете направи нещо добро, хората от селото пак пеят неговата песен.



Но има и още една причина за пеене - ако изведнъж детето направи нещо лошо, нарушавайки социалните норми, хората го поставят в центъра на селото, обграждат го и отново му пеят неговата песен.
.
Племето вярва, че антисоциалното поведение се коригира не чрез наказание, а с любов и уважение към отделния човек. Когато детето разпознаете собствената си песен, желанието или необходимостта да направи нещо, което разстройва другите, изчезва.
.
Това продължава през целия му живот. Песните се пеят заедно от съпрузите. И накрая, когато човек легне в леглото близо до смъртта си, цялото село, знаейки неговата песен, я пее за последен път.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: