Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 юли 2023

Електричество от въглеродни нанотръби | dLambow

(Electricity from carbon nanotubes) -

Какво се знае за генерирането на електричество от въглеродни нанотръби?


Какво са въглеродните нанотръби?

Въглеродните нанотръби са отлични проводници на електричество и изследователи от Massachusetts Institute of Technology (MIT) са намерили начин да използват това. Екипът е покрил половината от материала на нанотръбата с тефлоноподобен полимер. Той позволява на електроните да преминават от покритата половина към непокритата половина. 

Когато този материал се потопи в органичен разтворител, течността започва да изтегля електрони от непокритата част. В отговор електроните се прехвърлят от покритата част, като по този начин генерират ток (електричество).

Електричество от въглеродни нанотръби
Електричество от въглеродни нанотръби (Electricity from carbon nanotubes)

Уникални свойства за генериране на ток

През 2010 г. Страно (Strano) демонстрира за първи път, че въглеродните нанотръби могат да генерират „вълни на термомощност“. Когато въглеродна нанотръба е покрита със слой гориво, дподвижни топлинни импулси или вълни на термомощност се движат покрай тръбата, създавайки електрически ток.

Характеристика на въглеродните нанотръби

Когато част от въглеродната нанотръба е покрита с подобен на тефлон полимер, това създава асиметрия. Така става възможно електроните да преминават от покритата към непокритата част на тръбата, което генерира електрически ток.



Генериране на електричество от въглеродни нанотръби

Генерирането на електричество от въглеродни нанотръби или малки въглеродни частици е метод за използване на химическата и топлинната енергия, която се съдържа в тези микроскопични структури от въглерод. Този метод е вид експериментална енергия, която може да има потенциални приложения в:
  • - нанотехнологията,
  • - електрохимията и
  • - роботиката.

Устройство от нанотръби за генериране на електричество

След като е идентифицирал механизма, изследователският екип се опитва да създаде устройство, което да го използва. Така се появяват листове от въглеродни нанотръби, при които е покрита едната повърхност с полимер, след което листите се нарязват на малки частици с ширина 250 микрометра, създавайки двустранни предмети. След това тези частици се поставят в епруветка с разтворител, където се преобразуват в редици от стотици частици, за да се създаде реактор с „опакован слой“.

Използване на генератора на ток от нанотръби

По време на тестването, екипът установява, че системата може да генерира около 0,7 волта на частица. Това е достатъчно за реакцията на алкохолно окисляване. Тази реакция, при която алкохолът се превръща в алдехид или кетон, е често срещана в химическата промишленост. Освен това учените предполагат, че системата в крайна сметка може да се използва за захранване на малки роботи, които събират енергия от околната среда.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: