Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 юли 2023

Изпреварващо хеджиране | dLambow

(Anticipatory hedging) -

Какво е "Изпреварващо хеджиране" и как се използва?

Преди да изясним какво е "изпреварващо хеджиране" или "предварително хеджиране", нека първо да изясним:

Какво е предварителен хедж?

Предварителният хедж е фючърсна позиция, заета преди предстояща сделка за покупка или продажба. Когато основният продукт, който се купува или продава, варира в стойността си, като например стоки, може да се използва антиципационен хедж (Anticipatory hedging).

Изпреварващо хеджиране
Изпреварващо хеджиране (Anticipatory hedging)

Какво е предварително хеджиране?

Предварителното хеджиране, от друга страна, е легитимна търговска стратегия и обичайна практика, при която дилърът заема хеджираща позиция в очакване на входяща сделка. Предварителните операции и хеджирането може да изискват внимателен и подробен анализ за разграничаване на практика.

Същност на изпреварващото хеджиране

Изпреварващото хеджиране е вид хеджиране, при който се отваря хеджираща позиция преди да се осъществи основната позиция. Целта е да се заключи цената на актива, който се планира да се купи или продаде в бъдеще, и да се избегне рискът от неблагоприятни промени в цената до момента на сключването на сделката.



Използване на изпреварващо хеджиране (ИХ)

Например, ако една компания знае, че след три месеца ще трябва да плати 100 000 долара на свой доставчик в САЩ, но има приходи само в евро, тя може да използва изпреварващо хеджиране, за да се предпази от рискът от покачване на курса на долара спрямо еврото.
  • - За да направи това, тя може да закупи фючърсен договор за продажба на 100 000 долара по определен курс на еврото днес.
  • - Така тя ще може да гарантира, че след три месеца ще може да размени своите евро за долари по точно определен курс, без значение как ще се промени курсът до тогава.

Изпреварващото хеджиране може да се използва за предпазване от риск при планирани или очаквани плащания или приходи в чужда валута, при закупуване или продажба на стоки или услуги с цена, свързана с друг актив, или при други случаи, когато има несигурност относно бъдещата цена на актива.

Недостатъци на ИХ

Изпреварващото хеджиране обаче има и някои недостатъци, като:
  • Изключва възможността за печалба от благоприятно движение на цената на актива.
  • Изисква повече капитал за поддържане на хеджиращата позиция.
  • Носи допълнителни разходи за комисионни и такси.
  • Не е подходящо за непредвидими или променливи потребности.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: