Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 юли 2023

Ликвиден риск | dLambow

(Liquidity risk) -

Как може да се намали ликвидния риск?


Какво е ликвиден риск?

Ликвидният риск се отнася до начина, по който неспособността на банката да изпълни задълженията си (независимо дали реални или предполагаеми) застрашава нейното финансово състояние или съществуване. Институциите управляват своя ликвиден риск чрез ефективно управление на активите и пасивите (asset liability management - ALM).

Ликвиден риск
Ликвиден риск (Liquidity risk)



Намаляване на ликвидния риск

Ликвидният риск може да се намали по различни начини, в зависимост от това дали се отнася за активи или за финансиране. Някои общи мерки за намаляване на риска от ликвидност са:
  • - Поддържане на адекватни ликвидни буфери от висококачествени ликвидни активи, които могат да се продават или заложат бързо и без значителна загуба.
  • - Разнообразяване на източниците на финансиране и избягване на прекомерна зависимост от един или малко броя кредитори.
  • - Създаване на робустни планове за управление на ликвидността при стресови ситуации, които да включват различни сценарии и стратегии за действие.
  • - Измерване и прогнозиране на потребностите от ликвидност за различни периоди и при различни пазарни условия.
  • - Определяне и спазване на вътрешни лимити и стандарти за управление на риска от ликвидност, които да са съобразени с регулаторните изисквания и най-добрите практики.
  • - Постоянно мониторинг и оценка на риска от ликвидност и неговото въздействие върху доходността и капитала.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: