Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

12 юли 2023

Поведение | dLambow

(Behavior) -

Поведение и неговото значение в живота на човека

Какво е поведение?

Поведение е начинът, по който човек действа или реагира в различни ситуации.

Поведение
Поведение (Behavior)

Какво е добро поведение?

Добро поведение е начинът, по който човек действа или реагира в съответствие с определени норми, правила и ценности. Добро поведение показва уважение, възпитание и култура. Някои примери за добро поведение са:
  • - Поздравяване на хората, когато се срещнеш с тях или когато си заминаваш от тях.
  • - Не прекъсване на говорещия и не повишаване на тон.
  • - Спазване на хигиената и поддържане на подреден външен вид.
  • - Седене изправено на стола и спазване на етикета на хранене.
  • - Не даване на чантата си на съпруга си или друг човек.
  • - Не използване на телефона си на масата или по време на разговор.
  • - Благодарене умерено и използване на учтиви думи.
  • - Не държане на ръката си на талията или друга поза, която изразява грубост или самонадеяност.
  • - Не обръщане, ако не те викат по име.
  • - Не злоупотребяване с лоши думи или ласкателства.

Това са само някои от правилата за добро поведение, които спазва всяка дама или господин. В различни култури и общества може да има и други специфични норми за добро поведение.

Какво е лошо поведение?

Лошо поведение е начинът, по който човек действа или реагира в нарушение на определени норми, правила и ценности. Лошо поведение показва неуважение, невъзпитание и безкултурност. Някои примери за лошо поведение са:
  • - Не поздравяване на хората, когато се срещнеш с тях или когато си заминаваш от тях.
  • - Прекъсване на говорещия или повишаване на тон.
  • - Неспазване на хигиената или поддържане на несреден външен вид.
  • - Седене наведено на стола или неспазване на етикета на хранене.
  • - Даване на чантата си на съпруга си или друг човек.
  • - Използване на телефона си на масата или по време на разговор.
  • - Незаблагодарност или неизползване на учтиви думи.
  • - Държане на ръката си на талията или друга поза, която изразява грубост или самонадеяност.
  • - Обръщане, ако те викат по друг начин, освен по име.
  • - Злоупотребяване с лоши думи или ласкателства.

Това са само някои от примерите за лошо поведение, които могат да доведат до нежелани последствия за човека и околните. Лошото поведение може да бъде предизвикано от различни фактори, като стрес, емоции, липса на внимание, липса на граници и др. Затова е важно да се разберат причините за лошото поведение и да се предприемат подходящи мерки за коригирането му.



Какво значение има поведението в живота на човека?

Поведението има голямо значение в живота на човека, тъй като то отразява неговата личност, ценности, мисли и емоции. То:
  • - определя начина, по който човек се взаимодейства с другите хора и с околната среда.
  • - влияе на успеха, щастието и благополучието на човека;

Поведението може да бъде вродено или придобито.

  • - Вроденото поведение е генетично заложено и е специфично за даден вид.
  • - Придобитото поведение е резултат от обучение и опит и е специфично за всеки индивид.
Човешкото поведение е когнитивно и интелигентно, което означава, че то се основава на придобити знания, цели и резултати. То се променя през целия живот на индивида в зависимост от възрастта, генетиката, образованието, културата и други фактори и може да бъде оценено като приемливо или неприемливо в зависимост от социалните норми и правила:
  • - приемливото поведение показва уважение, възпитание и култура, докато
  • - неприемливото поведение показва неуважение, невъзпитание и безкултурност.

Как влияе поведението върху професионалната кариера?

Поведението върху професионалната кариера има голямо влияние, тъй като то определя начина, по който човек се представя на работното място, сътрудничи с колегите и ръководителите си, изпълнява своите задачи и цели и се развива в областта си. Поведението може да бъде фактор за успех или неуспех в кариерата. Някои аспекти на поведението, които имат значение за професионалната кариера, са:

- Комуникацията

Тя е способността да се изразява ясно и уважително, да се слуша активно и да се дава обратна връзка. Комуникацията е важна за изграждане на доверие, разбирателство и сътрудничество между хората на работното място.

- Етикетът

Той е съвкупността от правила и норми за подходящо поведение в различни професионални ситуации. Етикетът показва уважение, вежливост и култура и спомага за създаване на добро първо впечатление.

- Отговорността

Тя е способността да се поемат ангажименти и да се изпълняват своевременно и качествено. Отговорността е важна за доверието и репутацията на човека и за постигане на резултати.

- Инициативността

Тя е способността да се предлагат нови идеи, решения и подобрения. Инициативността е важна за иновацията, развитието и конкурентоспособността на човека и организацията.

- Обучаемостта

Тя е способността да се учи нови знания и умения и да се адаптира към промените. Обучаемостта е важна за непрекъснатото професионално развитие и за отговаряне на изискванията на пазара на труда.

Това са само някои от аспектите на поведението, които имат значение за професионалната кариера. За да стимулирате професионалната си кариера, е добре да оцените своето поведение и да работите за подобряването му. Можете да поискате обратна връзка от колегите или ръководителите си, да посещавате обучения или курсове, да четете литература или да търсите помощ от кариерен консултант.

Кое най-често влошава поведението на хората?

(Фактори за лошо поведение)
Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като поведението на хората може да бъде повлияно от много различни фактори, като личността, средата, емоциите, ценностите, възпитанието и други. Но някои общи причини за лошо поведение могат да бъдат:

Липса на внимание

Някои хора се държат лошо, за да привлекат вниманието на другите или да изразят своята нужда от общуване и признание.

Липса на умения

Някои хора се държат лошо, защото не разполагат с необходимите умения за справяне с конфликти, стрес, разочарования или други трудни ситуации.

Липса на граници

Някои хора се държат лошо, за да проверят границите на допустимото или да покажат своята независимост и власт.

Липса на стимул

Някои хора се държат лошо, защото не виждат ползата или смисъла от доброто поведение или не получават достатъчно подкрепа и поощрение.
Това са само някои от възможните причини за лошото поведение.

Как можем да подобрим поведението си?

За да се подобри поведението на хората, е важно да се разберат техните мотиви и нужди и да се предложат подходящи решения и последствия. Например:

Даване на внимание

Показване на интерес и заслушване на човека, който се държи лошо, и предлагане на алтернативни начини за изразяване на чувствата и мненията си.

Обучаване на умения

Помагане на човека, който се държи лошо, да развие умения за ефективна комуникация, решаване на проблеми, самоконтрол и емпатия.

Задаване на граници

Поставяне на ясни и последователни правила и очаквания за поведението и прилагане на логични и пропорционални последствия при нарушаването им.

Създаване на стимул

Предоставяне на положителна обратна връзка и награди за доброто поведение и подкрепяне на човека, който се държи лошо, да поставя и следва своите цели и интереси.

Как да коригирам лошото поведение?

За да коригирате лошото поведение, можете да следвате някои от тези съвети:

- Идентифицирайте и разберете причината за лошото поведение.

Попитайте себе си или човека, който се държи лошо, какво го кара да се държи така. Може да е поради липса на внимание, умения, граници или стимул, както споменахме по-рано. Може да е поради стрес, емоции, травми или други фактори. Разбирането на причината ви помага да намерите подходящото решение.

- Комуникирайте се с човека, който се държи лошо.

Изразете своята загриженост и неодобрение за лошото поведение. Обяснете защо то е неприемливо и какви са последствията от него. Слушайте внимателно какво има да каже човекът и покажете разбиране и съчувствие. Намерете обща почва и поискайте съгласие за промяна.

- Предложете алтернативно поведение.

Помогнете на човека, който се държи лошо, да разбере какво е доброто поведение и как да го показва. Дайте му примери и моделирайте доброто поведение. Насърчете го да използва уменията си за комуникация, решаване на проблеми, самоконтрол и емпатия. Помогнете му да намери положителни начини за изразяване на чувствата и мненията си.

- Приложете последствия за лошото поведение.

Ако човекът продължава да се държи лошо, трябва да му покажете, че има негативни последствия от това. Тези последствия трябва да бъдат логични и пропорционални на лошото поведение. Например, ако човекът вземе нещо, което не е негово, трябва да го върне и да се извини. Ако човекът обиди или нарани друг човек, трябва да му помогне и да се извини. Ако човекът пропусне важна задача или обещание, трябва да я изпълни или да компенсира по някакъв начин.

- Подкрепете доброто поведение.

Когато видите човека, който се е държал лошо, да показва добро поведение, похвалете го и го наградете. Покажете му, че забелязвате и цените неговите усилия и подобрения. Дайте му положителна обратна връзка и поощрение. Помогнете му да усети гордост и удовлетворение от доброто поведение.

Как да похваля доброто поведение?

За да похвалите доброто поведение, можете да следвате някои от тези съвети:

Бъдете конкретни и описателни.

Казвайте на човека точно какво е направил добре и защо то е важно или полезно. Например, „Благодаря ти, че помогна на брат си с домашната му работа. Това е много добро и отговорно от твоя страна.“

Бъдете искрени и ентусиазирани.

Показвайте на човека, че наистина се радвате и гордеете с неговото добро поведение. Използвайте позитивен тон и жестове. Например, „Чудесно си се справил с този проект! Видях колко усърдно работеше и колко креативен беше.“

Бъдете своевременни и последователни.

Похвалявайте човека веднага след като покаже доброто поведение. Не чакайте или не пропускайте възможности за похвала. Похвалявайте човека всеки път, когато покаже доброто поведение. Например, „Видях как сподели играчката си с приятеля си. Това беше много щедро от теб.“

Бъдете разнообразни и креативни.

Използвайте различни начини за похвала, като думи, жестове, усмивки, прегръдки, целувки, аплодисменти, стикери, звездички, сертификати, медали и други. Направете похвалата забавна и интересна. Например, „Ти си невероятен! Заслужаваш голяма златна звезда за това!“

Бъдете подходящи и пропорционални.

Похвалявайте човека според неговата възраст, интереси и постижения. Не прехвърляйте или не подценявайте неговото добро поведение. Направете похвалата релевантна и значима за него. Например, „Знам колко обичаш да рисуваш и колко старателно работиш по картините си. Тази картина е просто страхотна! Можеш да я окачиш на стената или да я покажеш на баба и дядо.“

Как да развия добро поведение?

За да развиете добро поведение, можете да следвате някои от тези съвети:

Бъдете вежливи и уважителни към всички хора, с които се срещате.

Използвайте добри маниери, като казвате „здравейте“, „благодаря“ и „извинете“. Слушайте внимателно, когато някой говори и не прекъсвайте. Усмихвайте се и поздравявайте хората.

Бъдете отговорни и надеждни.

Изпълнявайте своите задължения и обещания. Приемайте своите грешки и се извинявайте, когато е необходимо. Не лъжете или не измамвайте другите. Помагайте на другите, когато могат да се нуждаят от вас.

Бъдете честни и справедливи.

Говорете истината и не сплетничите или не разпространявайте слухове. Спазвайте правилата и законите. Не вземайте или не повреждайте нещата, които не са ваши. Уважавайте различията и мненията на другите.

Бъдете добри и щедри.

Показвайте интерес и съчувствие към другите. Бъдете любезни и щедри с думите и делата си. Споделяйте и давайте на другите. Не бъдете завистливи или алчни. Не обиждайте или не наранявайте другите.

Бъдете позитивни и оптимистични.

Гледайте на добрата страна на нещата. Намерете радостта и хумора в живота. Не бъдете негативни или песимистични. Не се оплаквайте или не роптайте без причина. Намерете начини да преодолеете проблемите и предизвикателствата.

Това са само някои от начините, по които можете да развиете добро поведение. Можете да поискате помощ или съвет от родителите, учителите, приятелите или други доверени хора, ако имате трудности или въпроси относно поведението си. Можете да четете книги, статии или блогове за доброто поведение и да си поставяте цели за подобряването му. Можете да практикувате доброто поведение всеки ден и да го правите навик.

Защо е важно да имаме добро поведение?

Доброто поведение е важно, защото то показва нашия характер, нашите ценности и нашето отношение към другите хора и към света. Доброто поведение:
  • - ни помага да изградим доверие, уважение и приятелство с другите;
  • - ни помага да се чувстваме добре със себе си и да имаме по-висока самооценка;
  • - ни помага да постигнем нашите цели и да се развиваме като личности;
  • - ни прави по-щастливи и по-здрави.

Как да коригирам лошото поведение?

За да коригирате лошото поведение, можете да следвате някои от тези съвети:

- Идентифицирайте и разберете причината за лошото поведение.

Попитайте себе си или човека, който се държи лошо, какво го кара да се държи така. Може да е поради липса на внимание, умения, граници или стимул, както споменахме по-рано. Може да е поради стрес, емоции, травми или други фактори. Разбирането на причината ви помага да намерите подходящото решение.

- Комуникирайте се с човека, който се държи лошо.

Изразете своята загриженост и неодобрение за лошото поведение. Обяснете защо то е неприемливо и какви са последствията от него. Слушайте внимателно какво има да каже човекът и покажете разбиране и съчувствие. Намерете обща почва и поискайте съгласие за промяна.

- Предложете алтернативно поведение.

Помогнете на човека, който се държи лошо, да разбере какво е доброто поведение и как да го показва. Дайте му примери и моделирайте доброто поведение. Насърчете го да използва уменията си за комуникация, решаване на проблеми, самоконтрол и емпатия. Помогнете му да намери положителни начини за изразяване на чувствата и мненията си.

- Приложете последствия за лошото поведение.

Ако човекът продължава да се държи лошо, трябва да му покажете, че има негативни последствия от това. Тези последствия трябва да бъдат логични и пропорционални на лошото поведение. Например, ако човекът вземе нещо, което не е негово, трябва да го върне и да се извини. Ако човекът обиди или нарани друг човек, трябва да му помогне и да се извини. Ако човекът пропусне важна задача или обещание, трябва да я изпълни или да компенсира по някакъв начин.

- Подкрепете доброто поведение.

Когато видите човека, който се държеше лошо, да показва доброто поведение, похвалете го и го наградете. Покажете му, че забелязвате и цените неговите усилия и подобрения. Дайте му положителна обратна връзка и поощрение. Помогнете му да усети гордост и удовлетворение от доброто поведение.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: