Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 юли 2023

Генериране на електричество | dLambow

(Electricity generation) -

Как се генерира електричество и от какви източници идва?


Генериране на еректричество в електроцентрали

Електричеството се генерира чрез преобразуване на различна форма на енергия в електрическа енергия. Тази енергия може да идва от възобновяеми и не-възобновяеми източници. Повечето от нашето електричество се генерира в електроцентрали и се транспортира до мястото, където е необходимо, чрез нашата Национална мрежа от електропроводи и кабели.

Генериране на електричество
Генериране на електричество (Electricity generation)

Генератори за електричество

Например, в турбогенераторите, движеща се течност - вода, пара, газове от горене или въздух - натиска серия от лопатки, монтирани на роторен вал. Силата на течността върху лопатките завърта/върти роторния вал на генератора. Генераторът, от своя страна, превръща механичната (кинетична) енергия на ротора в електрическа енергия …

Електричеството е форма на енергия

То се получава от движението на електрони в атомите. Електричеството се генерира в електрически централи чрез преобразуване на други видове енергия, като топлинна, механична, ядрена, слънчева и други. Електричеството се пренася по електрически мрежи до потребителите, където се използва за различни цели.

Някои от основните методи за генериране на електричество са:


Турбогенератор

Устройство, което използва пара или вода под налягане, за да завърта турбина, свързана с електрически генератор. Това е най-честият метод за производство на електричество от въглища, нефт, природен газ или ядрено гориво.

Водна електроцентрала (ВЕЦ)

Съоръжение, което използва потенциалната или кинетичната енергия на падаща или текуща вода, за да завърта турбина, свързана с електрически генератор. Това е най-използваният метод за производство на възобновяема енергия от водни ресурси.

Ветрогенератор

Устройство, което използва кинетичната енергия на вятъра, за да завърта турбина, свързана с електрически генератор. Това е популярен метод за производство на възобновяема енергия от атмосферни течения.

Соларен панел

Устройство, което използва фотоволтаични клетки, за да преобразува светлинната енергия от слънцето в постоянен или променлив ток. Това е бързоразвиващ се метод за производство на възобновяема енергия от слънчевата радиация.

Пирогенератор

Устройство, което използва топлината от изгаряне на органични материали, като дърва, биомаса или отпадъци, за да произвежда пара или газ, който завърта турбина, свързана с електрически генератор. Това е алтернативен метод за производство на електричество от биологични ресурси.



Какво гласи Закона на Фарадей за генериране на електричество?

Законът на Фарадей за генериране на електричество е един от основните закони на електромагнитната индукция. Той гласи, че индуцираната електродвижеща сила (ЕДС) в затворен проводящ контур е равна на скоростта на промяна на магнитния поток през повърхността, ограничена от контура. Математически това може да се изрази като:

mathcalE=−fracdPhidt

където:

  • - mathcalE е индуцираната ЕДС,
  • - Phi е магнитният поток, а
  • - t е времето.
Знакът минус показва, че индуцираната ЕДС действа в посока, противоположна на промяната на потока, според закона на Ленц. Законът на Фарадей може да се приложи към различни ситуации, в които има промяна в магнитния поток. Например:
  • - Ако има промяна в силата или ориентацията на магнитното поле, това ще промени потока през фиксиран контур и ще индуцира ЕДС в него. Това може да се постигне като се приближи или отдалечи магнит от контура, или като се завърти магнит около контура.
  • - Ако има промяна в площта или ориентацията на контура, това също ще промени потока през него и ще индуцира ЕДС в него. Това може да се постигне като се разтегне или свие контура, или като се завърти контура в постоянно магнитно поле.
  • - Ако има относително движение между контура и магнитното поле, това ще предизвика промяна в потока и ще индуцира ЕДС в него. Това може да се постигне като се движи контура през магнитно поле, или като се движи източникът на магнитното поле спрямо контура.
Законът на Фарадей за генериране на електричество има широко приложение в техниката и технологията, като основен принцип за работа на устройства като трансформатори, генератори, електродвигатели и други.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: