Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 юли 2023

Завършено хеджиране | dLambow

(Completed hedging) -

Какво е завършено хеджиране и как се използва?

 

Същност на завършеното хеджиране

Завършеното хеджиране е вид хеджиране, при който хеджиращата позиция е точно равна на основната позиция. Това означава, че се отваря обратна позиция в същия или подобен актив, който има перфектна обратна корелация с актива, който се хеджира. Целта на завършеното хеджиране е да се нулира или минимизира загубата от неблагоприятно движение на цената на основния актив.

Завършено хеджиране
Завършено хеджиране (Completed hedging)

Пример за завършеното хеджиране

Ако имате дълга позиция (купувате) в 100 акции на компания А по цена от 10 лева за акция, можете да хеджирате тази позиция, като продадете (отворите къса позиция) 100 акции на компания А по същата цена. 

Така, ако цената на акциите на компания А падне до 9 лева за акция, ще загубите 100 лева от дългата позиция, но ще спечелите 100 лева от късата позиция, което ще компенсира загубата. Ако цената на акциите на компания А се повиши до 11 лева за акция, ще спечелите 100 лева от дългата позиция, но ще загубите 100 лева от късата позиция, което също ще компенсира печалбата.



Използване на завършено хеджиране

Завършеното хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да се предпазят от големи загуби при силни колебания на цените на активите, без да се интересуват от печалба при благоприятни промени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: