Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 юли 2023

Предупредително писмо | dLambow

(Warning letter) -

Как да напиша предупредително писмо?


Какво е предупредително писмо?

Предупредително писмо е официален документ, оформен като писмо, който се изпраща от една страна до друга, за да я уведоми за нарушение на някакво правило, закон или договор. Целта на предупредителното писмо е да предотврати повторение на нарушението и да предупреди за възможни санкции при продължаване на неправомерното поведение.

Предупредително писмо
Предупредително писмо (Warning letter)

Например, училище може да изпрати предупредително писмо до родителите на ученик, ако той е нарушил правилника за вътрешния ред или е показал лошо поведение. Още един пример е община, която може да изпрати предупредително писмо до собственик на имот, ако той не е изпълнил задълженията си за поддържане на чистота и безопасност.



Пример-образец (шаблон) за предупредително писмо


Уважаеми г-н/г-жа/г-н директор/г-жа министър

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО ПИСМО


от

Трите Ви имена: …………………
ЕГН: …………………
Адрес: ………………………………..


СРЕЩУ: неправомерно поведение или действие от страна на ... /Пълното наименование на органа, организацията или лицето, което е причинило ви неудобство, повреда или загуба/

НА ОСНОВАНИЕ: чл. ... от ... /Посочвате законовата или договорната норма, която е нарушена от получателя/

Уважаеми Господа /Госпожи,

На основание чл. ... от ... обръщам се към Вас с предупредително писмо във връзка с неправомерното Ви поведение или действие, което ми е причинило неудобство, повреда или загуба.

Следва да изложите кратко и ясно фактите, свързани с проблема, който имате. Трябва да посочите:
- На /дата/ станах свидетел или жертва на ... /Описвате неправомерното поведение или действие на получателя/.
- Това поведение или действие е в нарушение на ... /Посочвате законовата или договорната норма, която е нарушена/.
- В резултат на това аз пострадах ... /Описвате какви са последиците за Вас - материални, морални, здравословни и др./.
- Прилагам копия на документи, които подкрепят моите твърдения, като ... /Посочвате видовете документи - фактури, протоколи, снимки и др./.

На основание чл. ... от ... имам право да искам от Вас да спрете неправомерното си поведение или действие и да ми обезщетите за причиненото ми неудобство, повреда или загуба.

Въз основа на гореизложеното, Ви предупреждавам да спрете неправомерното си поведение или действие в срок до ... /Посочвате разумен срок за изпълнение/. Също така Ви приканвам да ми обезщетите за причиненото ми неудобство, повреда или загуба в размер на ... /Посочвате конкретна сума или начин на изчисляване/. Ако не изпълните тези искания в посочения срок, ще бъдете принудени да го направите по съдебен ред.

(място на подаване на писмото)
(дата)

С уважение:
/подпис на подателя/

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: