Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 юли 2023

CFD хеджиране | dLambow

(CFD hedging) -

CFD хеджиране - същност, значение, най-популярни стратегии


Какво е CFD хеджиране?

CFD хеджиране е техника, която се използва за намаляване на риска от неблагоприятни движения на цените на даден актив, като се заема обратна позиция с CFD. За целта се използват договорите за разлика (ДЗР или CFD), за да защити инвестициите от пазарни колебания, като по същество това включва заемане на противоположна позиция в CFD на тази, в която сте инвестирали, с цел поне частично смекчаване на потенциална загуба. Целта е да се компенсира загубата от едната позиция с печалбата от другата.

CFD хеджиране
CFD хеджиране (CFD hedging)

Примери за CFD хеджиране


Пример 1

Например, ако сте собственик на акции на дадена компания и очаквате, че цената им ще падне в бъдеще, може да хеджирате своята експозиция, като продадете CFD на същите акции. По този начин, ако цената на акциите намалее, ще загубите пари от притежанието си на акции, но ще спечелите пари от CFD. Обратно, ако цената на акциите се увеличи, ще спечелите пари от притежанието си на акции, но ще загубите пари от CFD. В крайна сметка, вашата нетна позиция ще бъде по-малко изложена на колебанията на цените.

Пример 2

Предположете, че притежавате 1000 акции на компанията ABC, които струват 10 лева всеки. Вашата обща стойност е 10 000 лева. Очаквате, че цената на акциите ще падне в следващите месеци поради лоши финансови резултати. За да хеджирате своята експозиция, решавате да продадете 1000 CFD на ABC с цена 10 лева всеки. Вашата обща стойност е -10 000 лева.

След три месеца цената на акциите на ABC е паднала до 8 лева. Вашата стойност от притежанието на акции е 8000 лева (1000 x 8), което означава загуба от 2000 лева. Вашата стойност от продажбата на CFD е -8000 лева (-1000 x 8), което означава печалба от 2000 лева. Вашата нетна стойност е 0 лева (8000 - 8000), което означава, че сте успели да хеджирате своята позиция и да избегнете загубата от падането на цената на акциите.

Пример 3

Ако имате дълга позиция в акции на компания, която е чувствителна към колебанията на цената на златото, можете да отворите къса позиция в CFD за злато, за да се предпазите от спад в цената на метала.

CFD хеджирането има няколко предимства, като:

  • Позволява ви да защитите стойността на вашите активи без да ги продавате или да плащате данъци или такси за трансфер.
  • Позволява ви да използвате ливъридж, за да хеджирате по-голям обем от активи с по-малко капитал.
  • Позволява ви да хеджирате различни видове активи, като акции, валути, стоки, индекси и криптовалути.

CFD хеджирането има и някои недостатъци, като:

  • Изисква постоянно мониторинг и приспособяване на вашите позиции, за да поддържате ефективността на хеджа.
  • Изисква плащане на спредове и/или комисионни за отваряне и затваряне на CFD позиции.
  • Изисква плащане на финансов разход (суап) за държане на CFD позиции през нощта или през уикенда.

Как да избера активи за CFD хеджиране?

За да изберете активи за CFD хеджиране, трябва да имате предвид няколко фактора, като:

Корелацията между активите

Трябва да избирате активи, които имат обратна или ниска корелация с тези, които притежавате, за да намалите риска от движение в една и съща посока. Например, ако притежавате злато, можете да хеджирате с CFD на долара, тъй като златото и доларът обикновено имат обратна корелация.

Волатилността на активите

Трябва да избирате активи, които имат подобна или по-ниска волатилност от тези, които притежавате, за да избегнете големи колебания в цената. Например, ако притежавате акции на стабилна компания, можете да хеджирате с CFD на индекс, който отразява пазарната тенденция.

Разходите за търговия

Трябва да избирате активи, които имат ниски разходи за търговия, като спредове и комисионни, за да не намалите печалбата си от хеджирането. Например, ако притежавате облигации с нисък доход, можете да хеджирате с CFD на облигации с по-висок доход и по-тесен спред.



Какви стратегии има за CFD хеджиране?

CFD хеджиране е стратегия, която използва CFD (договори за разлика) за да защити инвестициите от пазарните колебания. Същността й е да се вземе противоположна позиция в CFD спрямо тази, в която сте инвестирали, с цел да се намали потенциалната загуба. Важно е да се отбележи, че докато CFD хеджирането може да управлява риска, то не го елиминира напълно и изисква добро разбиране на пазарната динамика.

Някои от общите CFD хеджиращи стратегии включват:


Защитни къси позиции

Това е стратегия, която включва заемане на къса позиция по CFD на актив, който държите в своя портфейл. С други думи, това е спекулиране със спадането на цената му чрез CFD.

Например, ако имате запас от акции на дадена компания, но предвиждате временно понижение на стойността й поради предстояща пазарна нестабилност. Като продавате късо CFD, който отразява цената на този актив, всяки печалба, която направите, може да помогне за балансиране на загубите от вашите реални акции, по същество изолирайки вашите притежания от волатилните пазарни ветрове.

Въпреки това имайте предвид, че докато този метод може да помогне за спиране на загубите, той също така ограничава потенциални печалби и може да доведе до загуби, ако цената на актива неочаквано се повиши (вместо очакваното спадане).

Пазарно хеджиране с индексни CFD

Тази стратегия за CFD хеджиране използва широката експозиция, предоставена от търговията с индексни CFD, които отразяват движението на целия пазар, за да помогне на инвеститорите да намалят потенциалните загуби.

Например, ако имате портфейл от акции, които следват определен индекс (като FTSE 100 или S&P 500), можете да заемете къса позиция по CFD на същия индекс. По този начин, ако индексът спадне и повлияе неблагоприятно на вашите акции, ще можете да компенсирате част от загубата чрез печалбата от CFD.

Хеджиране на валутния риск

Тази стратегия е подходяща за инвеститорите, които имат експозиция към различни валути и искат да намалят риска от неблагоприятни движения на валутните курсове. 

Например, ако сте британски инвеститор и имате акции на американска компания, които се търгуват в долари, можете да използвате CFD на валутната двойка GBP/USD, за да се защитите от колебанията на валутния курс. Ако доларът падне спрямо британската лира, вашите акции ще станат по-евтини в лири, но това може да бъде компенсирано от печалбата от CFD, който ще се повиши, когато лирата се засили спрямо долара.

Хеджиране с индекса на волатилността (VIX)

Тази стратегия използва CFD на индекса на волатилността (VIX), който измерва очакваната волатилност на американския пазар на акции. VIX се нарича още индекс на страха, тъй като той обикновено расте, когато пазарът е несигурен и пада, когато пазарът е стабилен. Инвеститорите могат да използват CFD на VIX, за да се защитят от рязки спадове на пазара, тъй като VIX обикновено има обратна корелация с основните индекси на акции.

Например, ако имате дълга позиция по CFD на S&P 500 и очаквате повишена волатилност поради предстоящо голямо събитие, можете да заемете дълга позиция по CFD на VIX. По този начин, ако S&P 500 спадне и VIX се повиши, ще можете да намалите загубата от CFD на S&P 500 чрез печалбата от CFD на VIX.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: