Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 юли 2023

Инфлация | dLambow

(Inflation) -

Инфлация - същност, определения, контрол ...


Какво е инфлация?

Инфлация е количествена мярка, която измерва темпа на увеличението на цената на осреднена потребителска кошница от продукти и услуги за определен период от време. Инфлацията може да се дефинира по различни начини, но общо казано тя означава загуба на покупателна способност на парите. Инфлацията обикновено е широка мярка, като общото увеличение на цените или увеличението на разходите за живот в дадена страна.

Инфлация
Инфлация (Inflation)

Определения за инфлация:

  • - Инфлация (от лат. inflatio – „набъбване“, „подуване“) е понятие с поне 2 смисъла. През последните 50 години, след влиятелна статия на Милтън Фридман, под инфлация се разбира постоянно и цялостно покачване на паричните цени, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите.
  • - Най-често терминът „инфлация“ се отнася до повишение на широк ценови индекс, представляващ цялостните ценови нива за стоки и услуги в икономиката.
  • - Инфлацията е официален измерител на инфлацията в Република България. Тя измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от българските (резидентни) домакинства за лично (непроизводствено) потребление.

Същност на инфлацията:

  • - Инфлацията е феномен, който се характеризира с повишаване на общото ниво на цените в икономиката за даден период от време. Това означава, че за да закупят едни и същи стоки и услуги, потребителите трябва да разполагат с повече пари.
  • - Инфлацията е резултат от дисбаланс между търсенето и предлагането на стоки и услуги в икономиката. Когато търсенето надхвърля предлагането, цените се повишават, за да регулират пазара. Обратно, когато предлагането надхвърля търсенето, цените се понижават, за да стимулират покупките.
  • - Инфлацията е процес на преразпределение на богатството в обществото. Тя засяга различно различните групи население, в зависимост от техните доходи, разходи, спестявания и заеми. Инфлацията обикновено намалява реалната стойност на парите и на фиксираните доходи, като пенсии и заплати. Същевременно тя може да увеличи реалната стойност на активите, като имоти и ценни книжа.


Изчисляване на инфлация (Calculation of inflation)

Използвайте формулата за процента на инфлацията: Извадете CPI за минала дата от CPI за текущата дата и разделете отговора си на CPI за минала дата. Умножете резултатите по 100. Вашият отговор е нивото на инфлация като процент.

Изчисляване на инфлация
Изчисляване на инфлация (Calculation of inflation)
 

Как да изчисля инфлационната ставка?

Инфлационната ставка е процентът, с който се променя общото ниво на цените на стоките и услугите в дадена икономика за определен период от време. За да изчислите инфлационната ставка, трябва да знаете индекса на потребителските цени (CPI) за началната и крайната година на периода, за който се интересувате. CPI е мярка за промяната на цените на кошница от стоки и услуги, които средният потребител купува.

Формулата за изчисляване на инфлационната ставка е следната:


Инфлационна ставка = (CPI текущата година - CPI предходната година) / CPI предходната година x 100

Например, ако CPI за 2020 г. е 110, а CPI за 2021 г. е 115, то инфлационната ставка за този период е:

Инфлационна ставка = (115 - 110) / 110 x 100 Инфлационна ставка = 4.55%

Това означава, че общото ниво на цените се е повишило с 4.55% между 2020 г. и 2021 г.

Как да изчисля реалната инфлация?

Мога да ви помогна с изчисляването на реалната инфлация. Реалната инфлация е мярка за общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от домакинствата за лично потребление. Реалната инфлация се измерва с помощта на индекса на потребителските цени (ИПЦ), който показва колко се е променило равнището на цените в дадена година спрямо базовата година.

Формулата за изчисляване на реалната инфлация е следната:


Реална инфлация = (ИПЦ текущата година - ИПЦ предходната година) / ИПЦ предходната година

Например, ако ИПЦ за 2022 г. е 110, а ИПЦ за 2021 г. е 100, то реалната инфлация за 2022 г. ще бъде:

Реална инфлация = (110 - 100) / 100 = 0.1 или 10%

Това означава, че цените на стоките и услугите са се повишили с 10% през 2022 г. спрямо 2021 г.

Ако искате да изчислите реалната инфлация за България, можете да използвате калкулатора на Националния статистически институт, който ви позволява да изберете базов и наблюдаван период и да получите резултат в проценти.

Какви са причините за инфлацията?

Инфлацията може да има различни причини, които се делят на:
  • - парични,
  • - структурни и
  • - външни.

Парични причини

Паричните причини са свързани с несъответствие между търсенето и предлагането на пари. Ако паричната маса расте по-бързо от стоковата маса, това води до повишаване на цените. Обратно, ако паричната маса расте по-бавно от стоковата маса, това води до понижаване на цените. Паричната маса зависи от паричната политика на централната банка, която определя лихвените проценти и количеството пари в обращение.

Структурни причини

Структурните причини са свързани с деформация в националната икономическа структура, която се изразява в изоставането на развитието на потребителските индустрии. Това води до неадекватност между търсенето и предлагането на стоки и услуги, което също повлиява цените. Структурните причини могат да бъдат свързани с неизправност на пазарите, монополни позиции, синдикална дейност, социални политики и др.

Външни причини

Външните причини са свързани с влиянието на международните фактори върху цените. Това може да бъде намаляване на печалбите от външната търговия, отрицателно салдо на платежния баланс, покачване на цените на световните пазари, курсови колебания и др.

Има и други фактори, които могат да повлияят на инфлацията, като:

  • - колебанията в цените на енергийни източници,
  • - природни бедствия,
  • - войни и др.

Прояви на инфлацията:


Индекс на потребителските цени

Инфлацията се измерва чрез индекс на потребителските цени (ИПЦ), който показва промяната на цените на определена кошница от стоки и услуги за даден период от време. ИПЦ се изчислява от Националния статистически институт (НСИ) за Република България.

Растеж на индекса на потребителските цени

Инфлацията се изразява чрез годишна или месечна ставка на растеж на ИПЦ. Например, ако ИПЦ за декември 2023 г. е 105, а за декември 2022 г. е 100, то годишната инфлация за 2023 г. е 5%. Ако ИПЦ за януари 2023 г. е 101, а за декември 2022 г. е 100, то месечната инфлация за януари 2023 г. е 1%.

Намаляване на покупателната способност на парите

Инфлацията се проявява чрез повишаване на цените на стоките и услугите, което води до намаляване на покупателната способност на парите. Например, ако една хляб струва 1 лев през 2022 г., а през 2023 г. струва 1,05 лева, то това означава, че с един лев можем да купим по-малко хляб през 2023 г., отколкото през 2022 г..

Кои фактори засилват инфлацията?


Растеж на количеството пари в обращение

Един от основните фактори, засилващи инфлацията, е растежът на количеството пари в обращение. Когато централната банка или правителството издават повече парични знаци или кредитират банковата система, това води до увеличаване на паричната маса и на търсенето на стоки и услуги. Това може да се случва поради фискална политика (разходване или намаляване на данъците), монетарна политика (понижаване на лихвените проценти или купуване на държавни облигации) или външни шокове (кризи, войни, природни бедствия).

Растеж на търсенето над предлагането

Друг фактор, засилващ инфлацията, е растежът на търсенето над предлагането. Когато потребителите имат повече пари или повече желание да купуват определени стоки и услуги, това води до увеличаване на търсенето им. Ако предлагането не може да се адаптира бързо или лесно към по-голямото търсене, цените се повишават. Това може да се случва поради ограничени ресурси, недостиг на производствена мощност, регулации или монополни позиции.



Кои фактори намаляват инфлацията?

Инфлацията е общо повишение на цените на стоките и услугите в икономиката, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите.

Факторите, които намаляват инфлацията, включват:

  • - Отпечатване и раздаване на по-малко пари на гражданите;
  • - Законно обезценяване (намаляване на стойността) на валутата;
  • - Заемане на по-малко пари от банковата система чрез закупуване на по-малко държавни облигации от банки на вторичния пазар;
  • - Диспропорции между производство и потребление, противоречие между структурата на производството и структурата на платежоспособно търсене и др.;
  • - При нарушаване законите за паричното обръщение;
  • - Бюджетния дефицит, външен и вътрешен дълг, както и много външни фактори.

Как се контролира инфлацията?

Инфлацията се контролира чрез различни политически и икономически инструменти, които влияят върху търсенето и предлагането на стоки и услуги, както и върху количеството пари в обращение. Някои от основните начини за контрол над инфлацията са:

- Монетарна политика:

Това е политиката, която централната банка (в случая Европейската централна банка) провежда, за да регулира количеството пари и лихвените проценти в икономиката. Целта на монетарната политика е да поддържа ценовата стабилност, като се държи инфлацията под контрол. Когато има опасност от прекомерна инфлация, централната банка може да понижи количеството пари или да повиши лихвените проценти, за да намали търсенето и да забави растежа на цените. Обратно, когато има опасност от дефлация или рецесия, централната банка може да увеличи количеството пари или да понижи лихвените проценти, за да стимулира търсенето и да подкрепи растежа на цените.

- Фискална политика:

Това е политиката, която правителството провежда, за да регулира разходите и приходите на държавата. Целта на фискалната политика е да поддържа бюджетния баланс и да спомогне за икономическия растеж и заетостта. Когато има опасност от прекомерна инфлация, правителството може да намали разходите или да повиши данъците, за да намали дефицита и да избегне прегряване на икономиката. Обратно, когато има опасност от дефлация или рецесия, правителството може да увеличи разходите или да понижи данъците, за да стимулира дефицита и да подкрепи икономическата активност.

- Структурна политика:

Това са политиките, които правителството провежда, за да подобри функционирането на пазарите и конкуренцията в икономиката. Целта на структурната политика е да повиши производителността и ефективността на ресурсите и да спомогне за дългосрочния растеж и благосъстояние. Когато има опасност от прекомерна инфлация, правителството може да проведе реформи, които да намалят регулациите, бариерите или монополите на пазарите, за да увеличат предлагането и конкуренцията. Обратно, когато има опасност от дефлация или рецесия, правителството може да проведе реформи, които да подобрят образованието, иновациите или инфраструктурата, за да увеличат търсенето и потенциала на икономиката.


Видове инфлации (Types of inflation)

Неочаквана, раздухвана и прекомерна инфлация, галопираща и хиперинфлация

Видове инфлации
Видове инфлации (Types of inflation)

Неочаквана инфлация (Unexpected inflation)

Какво е неочаквана инфлация?

Неочакваната инфлация е преживяната инфлация, която е над или под очакваната. Неочакваната инфлация влияе върху икономическия цикъл. Това намалява валидността на информацията за пазарните цени за икономическите агенти. През годините неочакваната инфлация оказва влияние върху заетостта, инвестициите и печалбите.

Неочаквана инфлация
Неочаквана инфлация (Unexpected inflation)
 

За да се защитите от неочаквана инфлация, можете да предприемете няколко мерки, като:

  • - Избягвайте да държите голяма част от спестяванията си в пари или депозити с ниска лихва, тъй като те ще загубят от стойността си при повишаване на цените .
  • - Инвестирайте в реални активи, които имат присъща стойност и се оценяват при инфлация, като недвижими имоти, злато, суровини и др.
  • - Избирайте финансови инструменти, които са защитени от инфлация или предлагат по-висока доходност от нея, като облигации с индексация на инфлацията, акции на компании с висока ценова еластичност на търсенето или високи дивидентни плащания и др.
  • - Заемайте се при ниски лихвени проценти и фиксирани плащания, тъй като това ще ви позволи да изплащате по-малко за своя дълг в реални пари при инфлация .

Изкуствено раздухвана инфлация (Artificially inflated inflation)

Има ли изкуствено раздухвана инфлация?

Изкуствено раздухвана инфлация е тази, която е предизвикана от фактори, които не са свързани с реалната икономика, а са резултат от монетарна или фискална политика, спекулативни дейности или други външни влияния. 

Например, ако централната банка отпечатва прекомерно количество пари или правителството увеличава публичните разходи без да има съответен растеж на производството и доходите, това може да доведе до изкуствено раздуване на цените. Също така, ако спекуланти купуват големи количества стоки или активи с цел да ги продадат по-скъпо по-късно, това може да повиши търсенето и да изкриви пазарните сигнали за ценообразуване.

Изкуствено раздухвана инфлация
Изкуствено раздухвана инфлация (Artificially inflated inflation)

Изкуствено раздухвана инфлация може да има неблагоприятни последици за икономиката, като:

  • - Намалява покупателната способност на населението и намалява стандарта на живот
  • - Повишава лихвените проценти и затруднява достъпа до кредит
  • - Нарушава конкурентоспособността на местните производители и износителите
  • - Създава нестабилност и непредсказуемост на пазарите
  • - Подхранва инфлационни очаквания и спирала на цени и заплати.

За да се предотврати или ограничи изкуствено раздухваната инфлация, е необходимо да се прилага умерена и отговорна монетарна и фискална политика, да се бори с корупцията и измамите, да се подобри прозрачността и регулацията на пазарите, да се стимулира конкуренцията и иновациите, да се подкрепят малкия бизнес и социалното предприемачество.

Прекомерна инфлация (Excessive inflation)

 

Какво е прекомерна инфлация?

Прекомерна инфлация е термин, който описва бързо и прекомерно общо увеличение на цените в една икономика. Докато инфлацията измерва скоростта на нарастване на цените на стоките и услугите, прекомерна е бързо нарастващата инфлация, обикновено измерваща се с двуцифрени стойности.
 
Прекомерна инфлация
Прекомерна инфлация (Excessive inflation)

Какви са рисковете от прекомерната инфлация?

Прекомерната инфлация е опасна за икономиката и обществото, тъй като може да доведе до:
  • - Намаляване на реалната стойност на парите, доходите и спестяванията
  • - Нарушаване на функцията на цените като сигнал за търсене и предлагане
  • - Нарушаване на разпределението на доходите и богатството между различни групи
  • - Нарушаване на международната конкурентоспособност и баланса на плащанията
  • - Нарушаване на доверието в паричната система и стабилността на финансовите пазари
  • - Нарушаване на дългосрочния растеж и заетостта.

Галопираща инфлация (Galloping inflation)

Какво е галопираща инфлация?

Галопираща инфлация е термин, който се използва за описване на висока и устойчива инфлация, която обикновено е между 10% и 1000% на година. Това е по-ниско ниво на инфлация от хиперинфлацията, но все пак е достатъчно високо, за да има сериозни отрицателни последици за икономиката и обществото. Галопиращата инфлация може да доведе до загуба на доверие в местната валута, до изоставане на реалните заплати и до намаляване на реалните спестявания. 

Галопираща инфлация
Галопираща инфлация (Galloping inflation)
 

Фактори за галопираща инфлация

Тя може също така да наруши растежа и разпределението на доходите, да повиши безработицата и да стимулира спекулации и износ на капитали. Галопиращата инфлация може да бъде предизвикана от различни фактори, като прекомерно отпечатване на пари от страна на правителството или централната банка, за да финансират големи държавни разходи или дългове, войни или социални конфликти, спад в производството или износа, повишаване на цените на суровините или вноса, слаба фискална или монетарна дисциплина и др.  .

Как се отразява инфлацията на икономиката?

Инфлацията се отразява на икономиката по различни начини, като има както положителни, така и отрицателни ефекти.

Някои от положителните ефекти са:

  • - Стимулиране на производството и заетостта, когато инфлацията е умерена и предвидима
  • - Намаляване на реалната стойност на дълга, когато инфлацията е по-висока от очакваната
  • - Подобряване на конкурентоспособността на износа, когато инфлацията е по-ниска от тази на търговските партньори


Някои от отрицателните ефекти са:

  • - Нарушаване на функцията на парите като мерило за стойност, средство за размяна и съхранител на стойност
  • - Намаляване на реалната доходност на спестяванията и инвестициите, когато инфлацията е по-висока от очакваната
  • - Изкривяване на ресурсното разпределение в икономиката поради неправилни ценови сигнали
  • - Повишаване на несигурността и намаляване на доверието в бъдещето, когато инфлацията е висока и нестабилна.


Инфлация в древността

Има ли сведения за инфлация в древността?

Има определени сведения за инфлация в древността (Inflation in antiquity). Инфлацията е явление, което се свързва с покачване на количеството пари в икономиката и/или покачване на цените на стоките и услугите. В древността се използваха различни видове пари, като метални монети, зърно, скот или други стокови пари. Някои примери за инфлация в древността са:

Инфлация в древността
Инфлация в древността (Inflation in antiquity)

- В Древен Египет през 3 хил. пр.н.е.

Имало е период на инфлация, когато цената на пшеницата се повишила от 5 до 100 кита (единица за измерване на тегло) за един дебен (единица за измерване на злато).

- В Древна Гърция през 4 век пр.н.е.

Имало е инфлация, когато Александър Велики завладял Персия и донесъл голямо количество злато и сребро в Гърция. Това довело до обезценяване на местните монети и покачване на цените на стоките.

- В Древен Рим през 3 век сл.н.е.

Имало е хиперинфлация, когато императорите намалявали съдържанието на злато и сребро в монетите, за да финансират войните и социалните програми. Това довело до загуба на доверие в паричната система и до огромно покачване на цените на храната, облеклото и други стоки.

Как са се борели древните хора с инфлацията?

Древните хора са се борели с инфлацията по различни начини, в зависимост от причините и последиците на явлението. Някои от методите, които са използвали, са:

- Промяна на паричната система.

Например в Древен Рим император Диоклециан през 301 г. сл.н.е. издава едикт, който определя максимални цени на стоките и услугите и въвежда нова монета – аргентеус, която съдържа повече сребро от предишните монети.

- Регулиране на пазара.

Например в Древен Египет фараоните контролират производството и разпределението на зърно и други основни стоки, като определят данъци, заплати и цени.

- Спазване на златния стандарт.

Например в Древна Гърция градовете-държави използват златни и сребърни монети, които имат определено тегло и чистота, за да запазят стабилността на паричната система .

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: