Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 юли 2023

Кирлианов ефект | dLambow

(Kirlian effect) -

Кирлианов ефект - същност, методи и използване


Какво е Кирлианов ефект?


Определение за Кирлианов ефект

Кирлианов ефект е способността да се фотографират аурите на живите обекти чрез коронен разряд. Това се постига като се помести обектът в променливо електрическо поле с висока частота, при което между обекта и фотографската плочка се образува разлика на потенциал от 5 до 30 кВ. Така се получава изображение на светещия газ около обекта, което се твърди, че отразява неговото биополе или биоенергия.

Кирлианов ефект
Кирлианов ефект (Kirlian effect)

Откриватели на Кирлиановия ефект

Кирлианов ефект е назван в чест на Семьон Кирлиан (Semyon Kirlian) и неговата съпруга Валентина Кирлиан (Valentina Kirlian), които разработиха метода за фотографиране на коронния разряд през 1949 година. Въпреки че подобни опити бяха провеждани и преди тях от други учени като Яков Наркевич-Йодко и Никола Тесла, Кирлианите бяха първите, които приложиха метода към живи обекти и твърдяха, че изображенията показват нещо повече от просто електрически феномен.

Кирлианов ефект е предмет на много спорове и интерпретации.

Някои хора вярват, че той може да измерва здравето, настроението, емоциите или духовността на обектите. Други хора смятат, че той е просто резултат от различни физически фактори като влажността, температурата, давлението или проводимостта на обектите. Няма научни доказателства за съществуването на аури или биополета, нито за връзката им с коронния разряд.


Използване на Кирлиановия ефект


Как се използва Кирлианов ефект в медицината?

Кирлианов ефект се използва в медицината за диагностика и лечение на различни заболявания, като се твърди, че той може да открие промени в биополето на човека, които са предвестници на болест или дисбаланс. С помощта на специални устройства, които фотографират коронния разряд около пръстите, ръцете, краката или други части на тялото, се анализира цветът, интензивността и формата на сиянието и се правят изводи за състоянието на органите, тъканите, клетките или енергийните центрове на човешкото.

Някои от приложенията на Кирлианов ефект в медицината са:


  • - Кирлианова фотоплетизмография - метод за измерване на пулса и кръвното налягане чрез анализ на коронния разряд около пръстите.

  • - Кирлианова рефлексотерапия - метод за лечение на различни заболявания чрез въздействие на точките на акупунктурата с коронен разряд.

  • - Кирлианова психотерапия - метод за корекция на психически и емоционални проблеми чрез визуализация и управление на биополето.

  • - Кирлианова биорезонансна терапия - метод за лечение на различни заболявания чрез подаване на електрически импулси, съответстващи на нормалното биополе на организма.

Въпреки това, Кирлиановият ефект не е признат от официалната медицина като достоверен и надежден метод за диагностика или лечение. Няма достатъчно научни изследвания, които да докажат връзката между коронния разряд и биополето или да обяснят механизмите на действие на различните терапии. Кирлианов ефект е обект на много критика и съмнение от страна на скептиците и рационалистите.

Как работи Кирлиановата рефлексотерапия?

Кирлианова рефлексотерапия е метод за лечение на различни заболявания чрез въздействие на точките на акупунктурата с коронен разряд. Тя се основава на идеята, че тези точки са свързани с определени органи и системи в тялото и че стимулирането им с електрически импулси може да подобри енергийния поток, кръвообращението, нервната възбуда и имунната защита.

Кирлианова рефлексотерапия се извършва с помощта на специални устройства, които изпращат високочестотни токове към рефлексогенните зони на ходилата, дланите или други части на тялото. Тези устройства могат да бъдат регулирани по интензивност, честота и продължителност на импулсите в зависимост от целта на лечението. Сесията обикновено продължава около 15-20 минути и може да бъде повтаряна няколко пъти в седмицата.

Кирлианова рефлексотерапия се прилага при различни заболявания, като:


  • - Болки - коронният разряд може да има аналгетичен ефект, като блокира преноса на болковите сигнали от периферните нерви до мозъка. Това може да помогне при главоболие, мигрена, артрит, невралгии, мускулни спазми и др.

  • - Хормонални нарушения - коронният разряд може да влияе на работата на ендокринната система, като стимулира или подтиска секрецията на определени хормони. Това може да помогне при безплодие, менопауза, дисменорея, хипотиреоза, диабет и др.

  • - Имунна система - коронният разряд може да повиши имунната защита на организма, като активира лимфоцитите и макрофагите. Това може да помогне при инфекции, алергии, аутоимунни заболявания и др.

  • - Психическо и емоционално състояние - коронният разряд може да има успокояващ и антидепресивен ефект, като влияе на нивата на серотонин, допамин и други невромедиатори в мозъка. Това може да помогне при стрес, тревожност, депресия, безсъние и др.

Въпреки това, няма достатъчно научни изследвания, които да доказват ефективността и безопасността на този метод или да обяснят механизмите на действие на коронния разряд върху рефлексогенните зони.



Как работи Кирлиановата фотоплетизмография?

Кирлианова фотоплетизмография е метод за измерване на пулса и кръвното налягане чрез анализ на коронния разряд около пръстите. Тя се основава на идеята, че тези пръсти са свързани с определени органи и системи в тялото и че изменението на светлинното лъчение отразява изменението на кръвообращението в тях.

Кирлианова фотоплетизмография се извършва с помощта на специални устройства, които изпращат високочестотни токове към пръстите и регистрират светлинното лъчение, което се появява около тях. Тези устройства могат да бъдат регулирани по интензивност, честота и продължителност на импулсите в зависимост от целта на измерването. Резултатът от измерването се представя във вид на фотоплетизмограма, която показва амплитудата и честотата на колебанията на светлинното лъчение.

Кирлианова фотоплетизмография се прилага при различни заболявания, като:


  • - Сърдечно-съдови заболявания - коронният разряд може да открие промени в пулса, кръвното налягане, сърдечния ритъм или периферната съдиста устойчивост, които могат да бъдат признаци за артериална хипертония, атеросклероза, исхемична болест на сърцето или други заболявания.

  • - Диабет - коронният разряд може да открие промени в микроциркулацията на кръвта в пръстите, които могат да бъдат признаци за диабетична невропатия, диабетична ангиопатия или други осложнения от диабета.

  • - Стрес - коронният разряд може да открие промени в автономната нервна система, която регулира пулса и кръвното налягане, в отговор на стресови стимули. Това може да помогне за оценка на нивото на стрес и за избор на подходящи стратегии за справяне с него.

Но Кирлианова фотоплетизмография е обект на много критика и съмнение от страна на скептиците и рационалистите.

Как работи Кирлиановата биорезонансна терапия?

Кирлианова биорезонансна терапия е метод за лечение на различни заболявания чрез въздействие на електромагнитните вибрации на организма. Тя се основава на идеята, че тези вибрации са свързани с определени органи и системи в тялото и че промяната им може да повлияе на функционалното състояние, имунитета и самовъзстановяването.

Кирлианова биорезонансна терапия се извършва с помощта на специални устройства, които изпращат и получават електромагнитни вибрации от организма чрез електроди. Тези устройства могат да бъдат регулирани по интензивност, честота и продължителност на вибрациите в зависимост от целта на лечението. Резултатът от лечението се представя във вид на биорезонансна диагностика, която показва нивото на съответствие между вибрациите на организма и стандартните честоти за здравословно състояние.

Кирлианова биорезонансна терапия се прилага при различни заболявания, като:


  • - Алергии - електромагнитните вибрации могат да намалят хиперчувствителността на имунната система към алергени, като подобрят работата на лимфоцитите и маст клетките.

  • - Хормонални разстройства - електромагнитните вибрации могат да регулират секрецията на хормоните от ендокринните жлези, като подобрят работата на хипоталамуса, хипофизата, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и половите жлези.

  • - Хронични болки - електромагнитните вибрации могат да имат аналгетичен ефект, като блокират преноса на болковите импулси от периферните нервни окончания до централната нервна система.

  • - Стрес - електромагнитните вибрации могат да имат успокояващ и антидепресивен ефект, като повлияят на нивата на серотонин, допамин и други невромедиатори в мозъка.

Но засега, за Кирлианова биорезонансна терапия няма достатъчно научни изследвания, които да доказват нейната ефективностт и безопасностт при въздействие върху организма на хората.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: