Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 юли 2023

Електричество от шамандури | dLambow

(Electricity from buoys) -

Генериране на електричество от вълните чрез шамандури


Електричество от морските вълни чрез шамандури

Генерирането на електричество от вълните чрез шамандури е метод за използване на енергията на морските вълни, която се създава от вятъра и гравитационното влияние на Луната и Слънцето. Този метод е вид възобновяема енергия, която не използва изкопаеми горива и не замърсява околната среда.

Електричество от шамандури
Електричество от шамандури (Electricity from buoys)

Принцип на действие на шамандурите като източник на електричество

Шамандурите са плаващи устройства, които се движат вертикално или хоризонтално под въздействието на вълните. Те са свързани с бутало, към което е монтирана хидравлична помпа. Водата излиза и навлиза в помпата и с движението задвижва генератор, който произвежда електричество, което се изпраща към сушата чрез подводен кабел.



Видове шамандури за електричество

Има различни видове шамандури, които използват различни стратегии за преобразуване на вълновата енергия. Някои от тях са:

Точкови абсорбатори

Това са шамандури, които се движат нагоре и надолу чрез навиване и развиване на кабел, който движи генератор. Те могат да абсорбират енергия от вълни от всички посоки и да работят при различни дължини на вълните.

Терминатори

Това са шамандури, които са ориентирани перпендикулярно на посоката на вълните и имат колона или камера, която се напълва и изпразнява от вода при преминаването на вълните. Това причинява промяна в налягането на въздуха в колоната или камерата, който задвижва турбина, свързана с генератор.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: