Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 юли 2023

СЕО алгоритъм на Гугъл | dLambow

(Google's SEO algorithm) -

Какво е СЕО алгоритъм на Гугъл и как да го използваме при SEO оптимизацията на сайт?


Гугъл използват комбинация от алгоритми

SEO алгоритъмът на Гугъл е процесът, по който Гугъл оценява и подрежда (класира) съдържание в резултатите от търсенето чрез сложна компютърна програма за обхождане на сайтовете и извличане от тях на данни за съдържанието им, въз основа на редица фактори и сигнали за класиране. 

Той взема предвид стотици фактори, включително споменаване на ключови думи, удобство за потребителя, обратни връзки и др. СЕО алгоритъмът на Гугъл не е публична информация и се променя често. Гугъл пуска актуализации на алгоритъма си, в средно, шест пъти на ден.

СЕО алгоритъм на Гугъл
СЕО алгоритъм на Гугъл (Google's SEO algorithm)

Важни фактори от SEO алгоритъма на Гугъл

За да използвате SEO алгоритъма на Гугъл при оптимизация на сайта си, трябва да следвате най-добрите практики за СЕО, които Гугъл предоставя. Някои от най-важните фактори за класиране са:

Обратни връзки към сайта

Гугъл иска да показва страници, към които има обратни връзки от авторитетни и тематично свързани уебсайтове. Това е един от най-сигурните начини да докажете на Гугъл, че сайтът ви е доверен и полезен. За да получите повече обратни връзки, трябва да правите link building, което означава да привличате други сайтове да поставят линкове към вашите страници.

Свежест в съдържанието на сайта

Гугъл предпочита да показва актуално и релевантно съдържание за потребителите. Това означава, че трябва да актуализирате редовно сайта си с нова и качествена информация. Това може да включва публикуване на блог постове, новини, статии и др.

Споменаване на ключовите думи, характерни за публикуваните теми

Гугъл използва ключовите думи, които потребителите въвеждат в полето за търсене, за да намери най-подходящите страници за тях. Това означава, че трябва да използвате ключовите думи, които целевата ви аудитория търси, в заглавията, текста и метаданните на вашите страници. 

Това ще помогне на Гугъл да разбере за каква тема е сайтът или страницата ви. Но не злоупотребявайте с ключовите думи - не ги повтаряйте прекалено много или не ги използвайте безсмислено. Това може да навреди на ранга ви и да отблъсне потребителите.

Удобство за потребителя

Гугъл иска да предоставя най-добрия възможен опит на потребителите. Това означава, че сайтът ви трябва да бъде бърз, лесен за навигация, съвместим с различни устройства и безопасен. Това ще повиши задоволството на потребителите и ще ги накара да останат по-дълго на сайта ви. Можете да използвате инструменти като:

  • - Google PageSpeed Insights,
  • - Google Mobile-Friendly Test и
  • - Google Search Console,

за да проверите и подобрите удобството за потребителя на сайта си.

Тематична авторитетност

Гугъл иска да показва страници, които са експерти в своята област. Това означава, че трябва да покажете на Гугъл, че имате знания и опит в темата, за която пишете. Това може да направите като публикувате подробни и добре изследвани статии, като цитирате източници и статистики, като използвате терминология и концепции, свързани с темата, и като създавате вътрешни и външни линкове към свързани ресурси.




Списък на групите от SEO фактори от Гугъл алгоритъма

Списък на стотиците известни фактори от Гугъл алгоритъма, които са актуални към 2023 г., може да бъде трудно да се намери, тъй като Гугъл не разкрива всички подробности за начина, по който рангира уебсайтовете. Въпреки това, има много изследвания и анализи, които се опитват да идентифицират и измерят влиянието на различните фактори върху класирането. Ето едно примерно групиране на такива фактори:

Домейн фактори (Domain factors)

Това са фактори, свързани с името, възрастта, историята и авторитета на домейна. Например, домейните с ключови думи в името си могат да имат предимство при търсене на тези ключови думи.

Фактори за страниците (Page factors)

Това са фактори, свързани със съдържанието, метаданните, структурата и оптимизацията на отделните страници. Например, заглавията, описанията, ключовите думи, изображенията и видеата могат да повлияят на класирането на страницата.

Сайт фактори (Site factors)

Това са фактори, свързани с целия уебсайт, като архитектура, навигация, скорост, сигурност и мобилна съвместимост. Например, сайтовете с HTTPS протокол и адаптивен дизайн могат да получат предимство пред тези без.

Фактори за свързаност (Relationship factors)

Това са фактори, свързани с обратните връзки към уебсайта или страницата от други източници. Например, броят, качеството, разнообразието и текста на обратните връзки могат да повлияят на класирането.

Потребителски фактори (User factors)

Това са фактори, свързани с поведението и задоволството на потребителите при посещение на уебсайта или страницата. Например, времето за престой, броят на посещенията, броят на коментарите и социалното споделяне могат да повлияят на класирането.

Алгоритмични фактори (Algorithmic factors)

Това са фактори, свързани с различните алгоритми и актуализации на Гугъл, които целят да подобрят качеството и релевантността на резултатите от търсенето. Например, Panda, Penguin, Hummingbird и RankBrain са някои от най-известните алгоритми на Гугъл.

Бранд фактори (Brand factors)

Това са фактори, свързани с популярността и репутацията на бранда или компанията зад уебсайта или страницата. Например, брандовете с повече търсения, упоменавания, отзиви и социални сигнали могат да имат предимство пред тези с по-малко.

Социални фактори (Social factors)

Това са фактори, свързани с присъствието и активността на уебсайта или страницата в социалните медии. Например, броят на харесванията, споделянията, абонатите и последователите в различни социални платформи могат да повлияят на класирането.

Онлайн-офлайн фактори (Online-offline factors)

Това са фактори, свързани с локацията, местоположението и контекста на търсенето. Например, Гугъл може да предоставя различни резултати в зависимост от страната, града, езика, устройството и историята на търсенето на потребителя.

Експертност-авторитет-надеждност (E-A-T) фактори (Expertise-authority-trustworthiness (E-A-T) factors)

Това са фактори, свързани с квалификацията, източниците и достоверността на уебсайта или страницата. Например, Гугъл може да оценява нивото на експертност, авторитет и надеждност на автора, съдържанието и домейна по различни критерии.

Това е само кратко резюме на един примерен списък със SEO фактори за алгоритъма на Гугъл и останалите търсачки.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: