Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 юли 2023

Видове електричество | dLambow

(Types of electricity) -

Какви видове електричество има?

Електричество е обобщаващо наименование за явленията, които са резултат от движението или натрупването на електрически заряди.

Видове електричество
Видове електричество (Types of electricity)

Има два основни вида електричество:

Има два основни типа електричество,
  • - статично електричество, генерирано от триене на два или повече предмета, причиняващо натрупване на електрически заряди,
  • - динамично (токово) електричество, генерирано от потока на електрически заряд през проводник в електрическо поле.

Статично електричество

Статичното електричество се създава, когато има неравенство между зарядите на две тела. Статично електричество се нарича натрупването на електрически заряди на повърхността на предметите. Те остават там, докато по някакъв начин не се прехвърлят към „земя“ или „маса“ или не се неутрализират чрез разряд.

Можем да усетим, чуем или видим искра, когато излишният заряд се неутрализира при приближаването му към голям проводник или към област с противоположен заряд. Статичното електричество се появява най-често между изкуствени тъкани и дрехи, както и в сухо време или пък при дрехите след употребата на сушилня.

Динамично електричество

Динамичното електричество се създава от движението на електроните в проводник. Динамично електричество е електричество, което може да се движи или също да тече в електрическа верига. Това се нарича електрически ток и е потокът от електрически заряд, който обикновено преминава през проводника за единица време.

Посоката на електрическия ток е в същата посока като посоката на движение на положителния заряд, а също и количеството електрически заряд, протичащ през проводника за единица време. Електрическият ток може да бъде измерен с помощта на амперметър и зависи от напрежението и съпротивлението в веригата.



Видове динамично електричество

От своя страна, електрическият ток (динамично електричество) може да бъде:
  • - постоянен (DC) или
  • - променлив (AC),
в зависимост от източника на напрежение.

Постоянен ток (DC)

Постоянният ток е такъв, при който зарядите се движат винаги в една и съща посока, докато променливият ток е такъв, при който зарядите периодично сменят посоката си. Постоянният ток се използва за захранване на:
  • - батерии,
  • - електронни устройства и
  • - някои видове мотори.

Променлив ток (AC)

Променливият ток се използва за пренос и разпределение на електрическа енергия от централи до потребителите, както и за работа с:
  • - трансформатори,
  • - генератори и
  • - алтернатори.

Освен това, променливия ток (AC) се подразделя още на:

- Привидна мощност

Привидната мощност е общата мощност, подадена от източника към веригата.

- Активна или реална мощност

Активната мощност или реалната мощност е количеството мощност, разсейвана в общото съпротивление на веригата.

- Реактивна мощност

Реактивната мощност е мощността, която се разсейва в реактивното съпротивление по веригата. Тя се губи вътре в окабеляването на веригите под формата на топлина и никога не се използва добре.

Това са основните видове електричество. Електричеството е едно от най-добрите открития в живота ни. Всичко, което виждаме около нас, работи с една или друга форма на електричество. То е понятие, с което мнозина не са запознати и за такива хора то е като да включиш копчето и уредът да работи; да изключиш копчето и това е. Значението му се разбира, едва когато електричеството спре ...

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: