Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 юли 2023

Нови начини за генериране на електричество | dLambow

(New ways to generate electricity) -

Кои са най-новите начини за генериране на електричество?

Има много начини за генериране на електричество, някои от които са по-традиционни, а други по-необичайни или иновативни.

Нови начини за генериране на електричество
Нови начини за генериране на електричество (New ways to generate electricity)

Ето някои от най-новите начини за генериране на електричество,

които са били разработени или приложени в различни части на света:

Боклук

Боклукът може да се използва за генериране на електричество, като се превърне в биогаз чрез анаеробно разграждане. Биогазът съдържа метан, който може да се използва за задвижване на турбини или двигатели, които произвеждат ток. Този метод не само решава проблема с отпадъците, но и намалява емисиите на парникови газове.

Сок от лук

Сокът от лук може да се използва за генериране на електричество, като се превърне в биогаз по подобен начин като боклука. Сокът от лук има високо съдържание на органични вещества, които могат да бъдат разградени от микроорганизми и да освободят метан. Този метод е особено подходящ за хранително-вкусовата промишленост, която произвежда големи количества отпадъци от лук.

Телесна топлина

Телесната топлина може да се използва за генериране на електричество, като се използва температурната разлика между човешкото тяло и околната среда. Тази разлика може да се използва за задвижване на термоелектрически генератор, който превръща топлинната енергия в електрическа. Този метод може да се приложи в места, където има голям поток от хора, като например метростанции, нощни клубове или фитнес зали.

Конфискуван алкохол

Конфискуваният алкохол може да се използва за генериране на електричество, като се превърне в биогаз чрез ферментация. Бактерии разграждат алкохола и освобождават метан, който може да се използва за производство на ток. Този метод не само решава проблема с контрабандата на алкохол, но и спестява финансов ресурс и намалява използването на изкопаеми горива.

Пиезоелектричество

Пиезоелектричеството е явление, при което определени материали (като кристали или керамика) произвеждат електричество, когато са подложени на механично напрежение. Това означава, че ако някаква повърхност се движи, може да се инсталират пиезоелектрически материали към нея и да се генерира малко количество електричество. Този метод може да се приложи в места, където има много движение, като например пешеходни пътеки, танцови подове или спортни зали.



Още нови начини за производство на електроенергия


- Въздушен генератор (Air Generator)

Генераторът с въздушно захранване, известен като "Air-gen", ще предлага непрекъснато чисто електричество, защото използва енергията от влажността, която винаги присъства, вместо да зависи от слънцето или вятъра.

- Микро мрежи и изкуствен интелект (Micro grids and Artificial Intelligence)

За производството на електроенергия микромрежите обикновено използват някаква комбинация от резервни дизелови генератори и възобновяеми енергийни източници, като слънчеви панели. Микромрежите могат да включват батерийни системи за съхраняване на електроенергия и разгръщането й по време на прекъсвания или когато търсенето на мрежата скочи.

- Системи за съхранение на енергия със сгъстен въздух (Compressed Air Energy Storage Systems  - CAES).

CAES работи в процеса:

  • - околният въздух се компресира чрез компресори в един или повече резервоари за съхранение по време на периодите на ниско търсене на електроенергия (извън пиковите натоварвания) и енергията се съхранява под формата на сгъстен въздух под високо налягане в резервоара (с);
  • - по време на периодите на високо търсене на електроенергия (на пик), съхраняваният сгъстен въздух се освобождава, нагрява се от източник на топлина от изгаряне на изкопаеми горива или други методи, след което енергията в сгъстения въздух (или газ след горене) се уловени от турбини/разширители за генериране на електричество. 

CAES показва своите отличителни достойнства, като мащабност, ниска цена, дълъг живот и установен оперативен опит.

- Енергийни стени (Powerwalls)

Powerwall се зарежда от слънчева енергия през деня, когато слънчевите панели произвеждат повече електроенергия, отколкото домът консумира. След това Powerwall съхранява тази енергия, докато домът не се нуждае от нея, например когато слънчевата енергия вече не произвежда през нощта или когато електрическата мрежа е офлайн по време на прекъсване на захранването.

- Вертикални вятърни турбини (Vertical wind turbines)

Вятърните турбини произвеждат електричество от кинетичната енергия на вятъра. Чрез въртене на роторите те генерират електрически ток. Когато са свързани директно към електрическата мрежа или интегрирани с агрегати за съхранение на енергия, те стават автономни доставчици на енергия, ограничени само от вятъра.

- Бета волтаици (Beta Voltaics) – нищо не се губи от ядрените отпадъци

Бетаволтаичната клетка създава електричество подобно на фотоволтаична или слънчева клетка. В бета-волтаична клетка електроните се произвеждат индиректно чрез кинетичната енергия на бета-частиците, взаимодействащи с в полупроводника.

- Ултракондензатори (Ultracapacitors)

Електричеството се генерира в ултракондензатори чрез процеса на адсорбция и десорбция на йони от повърхностите на електродите. Ултракондензаторът няма твърд диелектрик, нито химически реакции, което води до по-малко въздействие върху продължителността на живота на кондензатора поради намаляването на времето за зареждане и разреждане в секунди.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: