Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 юли 2023

Инфлация и кредити | dLambow

(Inflation and credits) -

Как влияе инфлацията при получаване на кредит?


Как инфлацията влияе на кредита?

Въпреки че инфлацията не влияе пряко на вашия кредит, може да има последствия. От една страна, ако се налага да плащате повече пари за закупуване на стоките и услугите, които консумирате, това оставя по-малко пари за изплащане на дълга ви. Не само това, салдото по вашата кредитна карта също ще се увеличи в следствие на инфлацията.

Инфлация и кредити
Инфлация и кредити (Inflation and credits)

Случаи на инфлация и тяхното въздействие върху кредита

Инфлацията влияе върху получаването на кредит по различни начини, в зависимост от това дали тя е:
  • - очаквана или
  • - неочаквана.

- Очаквана инфлация

Очакваната инфлация е тази, която е предвидена от кредитодателите и кредитополучателите при сключването на кредитния договор и е отразена в лихвения процент.

- Неочаквана инфлация

Неочакваната инфлация е тази, която се появява след сключването на договора и променя реалната стойност на дълга.



Варианти на влияние на инфлацията върху кредитите


Вариант 1

Ако инфлацията е очаквана, тя не влияе негативно върху кредитополучателите, тъй като те плащат по-висока лихва, но и получават по-висок доход поради покачването на цените. В този случай реалната лихва (номиналната лихва минус инфлацията) остава непроменена и реалната стойност на дълга също.

Вариант 2

Ако инфлацията е неочаквана, тя може да има различен ефект върху кредитополучателите, в зависимост от това дали тя е по-висока или по-ниска от очакваната.

Вариант 3

Ако инфлацията е по-висока от очакваната, това означава, че реалната лихва е по-ниска от номиналната и реалната стойност на дълга намалява. В този случай кредитополучателите имат полза от инфлацията, тъй като плащат по-малко за своя дълг в реални пари.

Вариант 4

Ако обаче инфлацията е по-ниска от очакваната, това означава, че реалната лихва е по-висока от номиналната и реалната стойност на дълга нараства. В този случай кредитополучателите страдат от инфлацията, тъй като плащат повече за своя дълг в реални пари.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: