Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 юли 2023

Пазарна и банкова ликвидност | dLambow

(Market and bank liquidity) -

Каква е връзката между пазарната и банковата ликвидност?


Какво означава банкова ликвидност?

Ликвидността е рискът за печалбите и капитала на банката, произтичащ от нейната евентуална неспособност да изпълни навреме задълженията си, когато станат дължими, без да понесе неприемливи загуби. Ръководството на банката трябва да гарантира наличието на достатъчно средства на разумна цена, за да отговори на потенциалните изисквания както на доставчиците на средства, така и на кредитополучателите.

Пазарна и банкова ликвидност
Пазарна и банкова ликвидност (Market and bank liquidity)

Какво представлява пазарният ликвиден риск в банките?

Пазарният ликвиден риск е евентуалната загуба, понесена, когато пазарен участник иска да изпълни сделка или да ликвидира позиция незабавно, без да постигне най-добрата цена. Рискът от ликвидност на финансирането е рискът банката да не е в състояние да посрещне задълженията за паричен поток и нужда от обезпечение.



Връзка между пазарна и банкова ликвидност

Връзката между пазарната и банковата ликвидност е, че те се влияят взаимно.
  • - Ако пазарът за даден актив е ликвиден, това означава, че банките могат да го продадат или купят лесно и без големи загуби, което подобрява тяхната банкова ликвидност.
  • - Ако пазарът за даден актив е неликвиден, това означава, че банките ще имат трудности да го превърнат в пари в брой, което влошава тяхната банкова ликвидност.

Обратно:
  • - Ако банките имат добра банкова ликвидност, това означава, че те могат да участват активно на пазарите и да предлагат или търсят активи, което подобрява пазарната ликвидност.
  • - Ако банките имат слаба банкова ликвидност, това означава, че те се отказват от пазарните операции или ги извършват на неблагоприятни условия, което влошава пазарната ликвидност.

Така можем да кажем, че пазарната и банковата ликвидност са две страни на една и съща монета. Те са важни за ефективното функциониране на финансовата система и за поддържането на стабилност и растеж в икономиката.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: