Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 юли 2023

Частично хеджиране | dLambow

(Partial hedging) -

Какво е частично хеджиране и за какво се използва?

 

Същност на частичното хеджиране

Частичното хеджиране е вид хеджиране, при който хеджиращата позиция е по-малка от основната позиция. Това означава, че се отваря обратна позиция в същия или подобен актив, който има обратна корелация с актива, който се хеджира, но не в пълния му размер.

Целта на частичното хеджиране е да се намали, но не и да се елиминира загубата от неблагоприятно движение на цената на основния актив.

Частично хеджиране
Частично хеджиране (Partial hedging)

Пример за частично хеджиране

Ако имате дълга позиция (купувате) в 100 акции на компания "А" по цена от 10 лева за акция, можете да хеджирате тази позиция, като продадете (отворите къса позиция) 50 акции на компания "А" по същата цена. Така:

  • - Ако цената на акциите на компания "А" падне до 9 лева за акция, ще загубите 50 лева от дългата позиция, но ще спечелите 50 лева от късата позиция, което ще намали загубата до половината.
  • - Ако цената на акциите на компания "А" се повиши до 11 лева за акция, ще спечелите 100 лева от дългата позиция, но ще загубите 50 лева от късата позиция, което ще намали печалбата до половината.



Използване на частично хеджиране

Частичното хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да намалят риска от загуба при умерени колебания на цените на активите, без да изключват възможността за печалба при благоприятни промени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: