Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 юли 2023

Двустранно хеджиране | dLambow

(Double Hedging) -

Какво е двойно хеджиране и защо се използва в търговията?


Какво е двойно хеджиране?

Двойното хеджиране е търговска стратегия, при която инвеститор хеджира позиция на паричния пазар, използвайки както фючърсна позиция, така и позиция на опции.

Двустранно хеджиране
Двустранно хеджиране (Double Hedging)

Какво е двустранно хеджиране?

Двустранното хеджиране е вид хеджиране, при който и двете страни по сделката разделят финансовите загуби или доходи, свързани с промяната на цената на актива, който се хеджира. Това означава, че и двете страни имат общ интерес от стабилизирането на цената на актива и не спекулират за печалба от движението му.

Пример за двустранно хеджиране

Ако закупите фючърсен договор за доставка на стока от друга страна, Вие се хеджирате двустранно, тъй като заключвате цената на стоката предварително и избягвате риска от колебания на пазара.
  • - Ако цената на стоката падне под уговорената цена, Вие ще загубите разликата, но доставчикът ще спечели разликата.
  • - Ако цената на стоката се повиши над уговорената цена, Вие ще спечелите разликата, но доставчикът ще загуби разликата.



Гарантиран доход или разход

Двустранното хеджиране може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да гарантират определена доходност или разход по своите инвестиции, без да се интересуват от промените в цените на активите.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: