Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 септември 2023

Хинкали | dLambow

(Khinkali) -

Как се прави хинкали - вкусно грузинско ястие?


Какво е на хинкали?

Хинкали са традиционно грузинско ястие, което представлява малки тестени изделия (прясно приготвени от брашно, вода и сол - подобно на пелмени), пълнени с месо, лук и подправки и приготвени на пара. Те са едно от най-популярните и обичани ястия в Грузия. През вековете хинкали са се разпространили от Грузия в други страни от Кавказ и Централна Азия. Те са станали популярно ястие и в други части на света, включително Русия, Украйна, Израел и САЩ.

Хинкали
Хинкали (Khinkali)

Историята на хинкали датира от векове

Смята се, че те са възникнали в планинските райони на Грузия, където са били приготвяни от местните жители като питателна и бърза храна. Произходът на хинкали е неясен, но се смята, че произлизат от планините на Грузия, където са били приготвяни от местните жители от векове. Най-ранните сведения за хинкали са от 16 век, когато са споменати в грузинския летопис "Картлис Цховреба".

Легенди за произхода на хинкали

  • - Една от най-популярните легенди за произхода на хинкали разказва за сестрата на ранен воин, която приготвила за него тестени изделия с месо и лук, за да го възстанови. Месото и лукът били богати на хранителни вещества, а бульонът, който се образувал при готвене, бил полезен за заздравяването на раните.
  • - Друга легенда свързва хинкали с китайското ястие манти. Смята се, че мандите са били донесени в Грузия от търговци или пътешественици, които са преминавали през страната. Грузинците постепенно адаптирали ястието към своите вкусове и традиции, като добавили повече месо и лук и променили формата му на топка.


Приготвяне на хинкали

Хинкали се приготвят от тесто, приготвено от пшенично брашно, вода и сол. Тестото се разточва на тънки кори, които се изрязват на квадратчета или кръгчета. В центъра на всяка кора се поставя плънка от месо, лук и подправки. Тестото се затваря, като се образуват малки мехурчета.

Плънката за хинкали обикновено се приготвя от смес от телешко, свинско или агнешко месо, лук, чесън, магданоз, кимион и други подправки. Месото се нарязва на малки парченца или се смила на кайма.

Хинкали се варят в подсолена вода или на пара, докато плънката се приготви. Сервират се горещи, с винегрет, домати или кисело мляко.

Видове хинкалита

В Грузия има много различни видове хинкали. Най-често срещаният вид е с плънка от месо, обикновено агнешко, овче или телешко. Други популярни видове включват хинкали с пълнеж от лук и зеленчуци, хинкали с пълнеж от сирене и хинкали с пълнеж от гъби. Има няколко вида хинкали, които се различават по размер, форма и плънка. Най-често срещаните видове са:

Казбегури

Хинкали с плънка от телешко месо, лук и чесън. Това е най-традиционният вид хинкали, считано за класическото грузинско хинкали.

Калакури

Хинкали с кайма, които са по-популярни в градовете.

Оджахи

Хинкали с пълнеж от сирене, които са по-популярни в западната част на Грузия.

Чихир-хинкали

Хинкали с пълнеж от риба, които са по-популярни в крайбрежните райони на Грузия.

Ето още видове

  • Хинкали с домати: Хинкали с плънка от телешко месо, лук, чесън и домати.
  • Хинкали със сирене: Хинкали с плънка от сирене, лук и чесън.
  • Хинкали с агнешко: Хинкали с плънка от агнешко месо, лук и чесън.
  • Хинкали с птиче месо: Хинкали с плънка от пилешко, пуешко или друго птиче месо.
  • Хинкали с риба: Хинкали с плънка от риба, лук и чесън.
В някои части на страната към плънката се добавят домати, ориз или сирене. В други части се използват различни видове месо, като агнешко, птиче или риба. Хинкали са символ на грузинската кухня и култура. Те са не само вкусно ястие, но и важна част от грузинския фолклор и традиции.

Ето някои интересни случки, свързани с хинкали:

  • През 2014 г. в Грузия е проведен конкурс за най-голямо хинкали. Победителят е хинкали с диаметър 1 метър и тегло 100 кг.
  • През 2017 г. в Грузия е открит музей на хинкали. Музеят се намира в град Тбилиси и представя историята, производството и културната значимост на хинкали.
  • През 2020 г. хинкали са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това означава, че хинкали са признати за важно културно наследство на грузинския народ.

Други интересни случки, свързани с хинкали:

  • В Грузия има специален начин за ядене на хинкали. Хинкали се хващат с две ръце и се гризе горната част. След това се изпива бульонът, който се намира вътре. Месото и лукът се изяждат с помощта на вилица или пръсти.
  • В Грузия се провеждат състезания по ядене на хинкали. Победителят е този, който изяде най-много хинкали за определен период от време.
  • В Грузия има и фестивали, посветени на хинкали. На тези фестивали се приготвят и дегустират различни видове хинкали.
В Грузия има поговорка, която гласи: „Искаш ли да знаеш дали един човек е истински грузинец? Дай му да яде хинкали.“

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: