Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 юли 2023

Дефлация и дезинфлация | dLambow

(Deflation and disinflation) -

Как да разграничим дефлация от дезинфлация?

 

Да изясним понятията инфлация, дезинфлация и дефлация

За да разграничим ясно понятията дефлация и дезинфлация, най-напред ще дадем кратки определения за инфлация, дезинфлация и дефлация, а след това ще ги сравним.

Дефлация и дезинфлация
Дефлация и дезинфлация (Deflation and disinflation)

Какво е инфлация?

Инфлацията е мащабно повишение на цените на стоките и услугите, а не само поскъпване на определени артикули, според определението на Европейската централна банка. Тя е количествена мярка, която измерва темпа на увеличението на цената на осреднена потребителска кошница от продукти и услуги за определен период от време. В началото терминът „инфлация“ се отнася до повишение в основните ценови нива, причинено от дисбаланса между количеството пари и търговските нужди.

Какво е дезинфлация?

Дезинфлацията е явлението, при което растежът на цените или това, което наричаме инфлация, е намален. Без това обаче да достигне нулев или отрицателен растеж, което бихме нарекли дефлация. Терминът не трябва да се бърка с дефлация, която е ситуация, при която инфлацията е отрицателна (т.е. намаляване на цените на стоките и услугите в икономиката).

Какво е дефлация?

Дефлацията е ситуация, при която инфлацията е отрицателна (т.е. намаляване на цените на стоките и услугите в икономиката). Това означава, че стойността на валутата нараства с течение на времето и повече стоки и услуги могат да бъдат закупени за същата сума пари.



Каква е разликата между дефлация и дезинфлация?

Основната разлика между дефлацията и дезинфлацията е, че дефлацията е резултат от спад на общото ценово равнище, докато дезинфлацията е резултат от понижение на инфлацията. Или дезинфлацията е намаляване на темпа на инфлация, докато дефлацията е намаляване на общото ниво на цените. С други думи, дезинфлацията е забавяне на скоростта, с която цените се покачват, докато дефлацията е намаляване на цените.

Дефлацията настъпва, когато инфлацията спадне под 0% (тоест отрицателна инфлация). Дефлацията може да увеличи реалната стойност на валутата и да намали търсенето и производството. Дезинфлацията настъпва, когато инфлацията се увеличава по-бавно. Дезинфлацията може да сигнализира за забавяне на икономическия растеж или за ефективност на монетарната политика.

Какви са причините за дефлацията?

Дефлацията може да бъде причинена от редица фактори, всички които произтичат от изместване на кривата на предлагане и търсене. Например, ако търсенето спадне спрямо предлагането, цените ще трябва да спаднат съответно. Освен това промяната в предлагането и предлагането на валута на дадена страна играе важна роля за определяне на цените на стоките и услугите на страната.

Някои от основните причини за дефлацията могат да бъдат:

Промяна в структурата на капиталовите пазари:

Когато много различни компании продават едни и същи стоки или услуги, те обикновено намаляват цените си като средство за конкуренция.

Повишена производителност:

Иновативните решения и новите процеси спомагат за повишаване на ефективността, което в крайна сметка води до по-ниски цени.

Намаляване на валутното предлагане:

Забавянето на паричното предлагане на икономиката чрез по-строга парична политика е основната причина за дезинфлация.

Тези са само някои от причините за дефлацията. Важно е да се отбележи, че дефлацията е сложно явление и може да бъде причинено от множество фактори.

Какви са последствията от дефлацията?

Дефлацията може да има множество отрицателни последствия за икономиката. Някои от тях са:

  • Намаляване на националния доход на страните с дефлация.
  • С нарастването на запасите и намаляването на продажбите печалбите на фирмите намаляват.
  • Безработицата се увеличава с намаляването на печалбите във фирмите.
  • Потребителите са склонни да намаляват потреблението с усещането, че цените ще продължат да падат.


Тези са само някои от последствията от дефлацията. Важно е да се отбележи, че дефлацията е сложно явление и може да има множество отрицателни последствия за икономиката.

Какви са причините за дезинфлацията?

Дезинфлацията е ситуация, при която инфлацията се увеличава по-бавно. Това означава, че темпът на растеж на цените намалява, но все още е положителен. Дезинфлацията не трябва да се бърка с дефлацията, която е ситуация, при която инфлацията е отрицателна (т.е. намаляване на цените на стоките и услугите в икономиката).

Основната причина за дезинфлацията е забавянето на паричното предлагане на икономиката чрез по-строга парична политика. В някои случаи забавяне на темпа на инфлация може да възникне и по време на икономическа рецесия. Например, в рецесия, бизнесът може да се въздържа от увеличаване на нивата на цените, за да спечели повече клиенти (причинявайки дезинфлация).

Какви са последствията от дезинфлацията?

Дезинфлацията може да има както положителни, така и отрицателни последствия за икономиката. 

 

Някои от положителните последствия са:

  • Семействата имат по-голяма покупателна способност.
  • Икономиката става по-конкурентоспособна.
  • Износът е по-привлекателен за трети страни.


От друга страна, някои от отрицателните последствия са:

  • Очакванията, че цените ще паднат, могат да обезсърчат потреблението.
  • Намаляването на нивата на дълга с падането на инфлацията става по-постепенно.

Тези са само някои от последствията от дезинфлацията. Важно е да се отбележи, че дезинфлацията е сложно явление и може да има множество положителни и отрицателни последствия за икономиката.

Как да се предпазим от дезинфлацията?

В зависимост от това какви са последствията от дезинфлацията за вас, можете да предприемете различни мерки за предпазване. Например, ако очаквате, че цените ще паднат, може да отложите големи покупки до момента, в който цените достигнат по-ниско ниво. Ако сте инвеститор, може да преразгледате портфейла си и да инвестирате в активи, които са по-устойчиви на дезинфлация.

Важно е да се отбележи, че дезинфлацията е сложно явление и няма единен начин за предпазване от нея. Най-добре е да се консултирате с финансов съветник, който може да ви помогне да определите какви мерки за предпазване са най-подходящи за вас.

Дали дезинфлация е по-добра от инфлацията?

Дали дезинфлацията е по-добра от инфлацията зависи от много фактори, като например нивото на инфлацията и дезинфлацията, както и от това как тези явления влияят на икономиката и на хората.

Високите нива на инфлация могат да доведат до загуба на покупателна способност и до нестабилност на цените. В този случай, умерена дезинфлация може да бъде полезна, тъй като тя може да помогне за забавяне на растежа на цените и за стабилизиране на икономиката.

От друга страна, ако инфлацията е вече на ниско ниво, дезинфлацията може да доведе до забавяне на икономическия растеж и до други отрицателни последствия.

В крайна сметка, дали дезинфлацията е по-добра от инфлацията зависи от конкретната ситуация. Важно е да се следят нивата на инфлацията и дезинфлацията и да се предприемат мерки за поддържане на стабилността на цените и на икономическия растеж.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: