Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 юли 2023

Как да намеря url адрес? | dLambow

(How to find url address?) -

Как да намерите URL адреса на уебсайт - стъпка по стъпка?


Какво е URL и къде се намира?

В Интернет адресите на уебсайтовете се наричат URL (Uniform Resource Locators). URL адресът на уеб страница – като например http://support.google.com/google-ads – се състои от име на домейн ( „google“), категория на домейн (.com) и понякога други елементи като поддомейн (support - поддръжка) и път („/google-ads“).

Как да намеря url адрес?
Как да намеря url адрес? (How to find url address?)

За да намерите URL адреса на уеб страница,

можете да използвате един от следните методи:

Погледнете адресната лента на браузъра си.

Това е най-простият и най-очевиден начин за намиране на URL адреса на уеб страница, която посещавате. Адресната лента е хоризонталното поле в горната част на браузъра си, където пишете или поставяте URL адреси. 

Там можете да видите пълния URL адрес на текущата уеб страница, който може да копирате или да споделите с други. Например: https://ogogog.com/websearch/answer/118238?hl=bg&co=GENIE.Platform е URL адресът на една уеб страница.

Използвайте търсачка.

Ако не знаете или не помните URL адреса на уеб страница, която искате да намерите, можете да използвате търсачка, като Google, Bing или Yahoo, за да потърсите ключови думи или фрази, свързани с уеб страницата. Тогава можете да разгледате резултатите от търсенето и да намерите URL адреса на желаната уеб страница в заглавието или описанието на всяко съвпадение. 

Например: ако искате да намерите URL адреса на уеб страницата за Google Ads, можете да потърсите “Google Ads” в Google и да видите URL адреса https://ads.google.com/intl/bg/home/ в първия резултат.



Използвайте инструмент за геолокация на уеб адрес.

Ако искате да намерите URL адреса на уеб страница, която е хоствана в определена държава или регион, можете да използвате инструмент за геолокация на уеб адрес, като например - потъпсете с израза "find-website-location.html". 

Такъв инструмент ви позволява да въведете името на домейна или IP адреса на уеб сайта и да видите информация за местоположението му, включително държава, град, провинция и координати. Например: ако искате да намерите URL адреса на уеб страницата за vatvat.bg, можете да въведете vatvat.bg в инструмента и да видите, че той е хостван в България.

Използвайте файл “robots.txt” или други специфични за сайта файлове.

Ако искате да намерите URL адреса на уеб страница, която е скрита или не се показва в търсачките, можете да използвате файл “robots.txt” или други специфични за сайта файлове, които съдържат информация за структурата и съдържанието на уеб сайта. Файлът “robots.txt” е текстов файл, който се намира в основната директория на уеб сайта и дава указания на търсачките какво могат и не могат да индексират от уеб сайта.

За да го намерите, трябва да добавите /robots.txt след името на домейна в адресната лента на браузъра си. Например: https://www.obobob.bg/robots.txt е URL адресът на файла “robots.txt” за сайта ditech.bg. В този файл можете да видите различни пътища до уеб страници, които са забранени или разрешени за търсачките. Например: Disallow: /wp-admin/ означава, че търсачките не могат да индексират уеб страниците, които са в директорията /wp-admin/4.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: