Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 юли 2023

Писмо-жалба | dLambow

(Letter of complaint) -

Как да напиша писмо-жалба?

За да напишете писмо-жалба, трябва да следвате следните стъпки:

Писмо-жалба
Писмо-жалба (Letter of complaint)

Определете получателя на писмото-жалба

Това може да бъде орган, организация или лице, което е отговорно за причиненото ви неудобство, повреда или загуба. Проверете дали имате право да подадете жалба до този получател и дали има срок за това.

Съставете заглавие на писмото-жалбата

Всяко писмо има заглавие и в него вие посочвате темата или целта на жалбата. Например: “Жалба относно некачествена стока”, “Жалба относно неправомерно начислен ток”, “Жалба относно нарушение на лични данни” и т.н.

Напишете поздрав-обръщение към получателя

Използвайте уважителна и официална формула. Например: “Уважаеми г-н/г-жа/г-н генерален директор/г-жа министър” и т.н.

Изложете фактите и доказателствата, свързани с вашата жалба

Пишете в логичен и последователен ред. Опишете проблема, който имате, кога и как е възникнал, какви са последиците за вас, какви стъпки сте предприели за решаването му и какви са резултатите. Приложете копия на документи, които подкрепят вашите твърдения, като фактури, гаранционни книжки, протоколи, снимки и др.

Изразете претенциите и исканията си за решаване на проблема.

Бъдете конкретни, разумни и справедливи в това, което искате от получателя. Например: “Искам да ми замените стоката с нова и качествена”, “Искам да ми преразпределите тока според действителното потребление”, “Искам да ми изтриете личните данни от вашата база” и т.н.

Напишете заключение

В него обобщете съдържанието на писмото-жалбата и да изразите очакванията си за бързо и коректно решаване на проблема. Бъдете учтиви, но решителни в това, че ще защитавате правата си по всички законни средства. Например: “Надявам се, че ще обърнете внимание на моята жалба и ще предприемете необходимите мерки за отстраняване на причиненото ми неудобство. В противен случай ще се наложи да потърся правосъдие по съдебен ред.”

Напишете дата, място и подпис на писмото-жалбата.

Датата трябва да бъде актуална, мястото трябва да бъде населеното място, от което изпращате писмото, а подписът трябва да бъде личен и четлив. Под подписа си впишете името, презимето и фамилията си, както и телефонен номер или електронна поща за връзка.



Пример-образец (шаблон) за писмо жалба


Уважаеми г-н/г-жа/г-н генерален директор/г-жа министър


Ж А Л Б А

от: Трите Ви имена..........................., ЕГН........................, Адрес: ………………………………..

СРЕЩУ: отказ за предоставяне на информация от страна на ... /Пълното наименование на органа, отказал информацията/

НА ОСНОВАНИЕ: чл.40 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация

Уважаеми Господа /Госпожи/ Съдии,


На основание чл. 40 ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация обжалвам пред Вас в срок отказ на ………………………. да ми предостави достъп до поискана от мен информация.

Следва да изложите кратко и ясно фактите, свързани с подаването на вашето заявление. Трябва да посочите:

На /дата/ подадох до /наименованието на органа - напр. министър, кмет директор на агенция и т.н./ заявление за достъп до информация с входящ номер /входящ номер/. С него поисках информация за .... /кратко описание на поисканата информация/ във формата на /посочване на поисканата в заявлението форма на достъп – напр. копия на хартиен носител/.

На /дата/ получих от ответника писмо /или решение/ № /изходящия номер на писмото/, с което ми беше отказан поисканият достъп. Според него /посочвате накратко мотивите на отказа – най-добре е да цитирате от писмото или решението/. Ако отказът е бил мълчалив, посочете дата на която е изтекъл срокът за отговор и уточнете, че не сте получили отговор.

На основание чл.4 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация имам право на достъп до поисканата информация и няма правно основание този достъп да ми бъде отказан. Отказът на ответника е незаконосъобразен.

Въз основа на гореизложеното, моля Уважаемия Съд ДА ОТМЕНИ отказа на ……………………………………./наименованието на органа, който ви е отказал информация/, и да реши делото по същество, ДА ПРИЗНАЕ правото ми на достъп до поисканата информация и да ОСЪДИ ответника да ми я предостави в поисканата форма на достъп.

Приложения (прилагат се към жалбата)


2 бр. копия от подаденото заявление.
2 бр. копия от писмо № /номер ..., с което е отказан достъп/.
препис от жалбата за ответника.
копие от квитанция за внесена държавна такса.

(място на подаване на жалбата)
(дата)

С уважение:
/подпис на жалбоподателя/

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: