Translate

---------------------------------------------------------------------------------

04 декември 2023

В отвъдното | dLambow

(In the afterlife) -

Учен попада в отвъдното и вижда най-трудния изпит


Учен попада в отвъдното и вижда как хората са изправени пред най-трудния изпит в живота си. Ето, как станало...

В Китай, по време на династията Цин (1644-1912), ученият Сю Пенгсуан от Хангжу, се разхождал след поредното преяждане и минавал покрай Храма на Земята. Той забелязал ярки светлини и чул шум, от което му станало странно.

В отвъдното
В отвъдното (In the afterlife)

Мъжът влязъл вътре и изведнъж видял божества.

Те седели над залата, а служители и разсилни се разхождали навсякъде. Разсилен четял имена от списък, а в храма било пълно с хора. Сред тях Пенгсуан забелязал някои свои стари познати.

Всеки път, когато извиквали нечие име, човекът веднага се отзовавал и му давали хартия. След това хората отивали в друга зала. Ученият искал да разбере какво става, затова последвал тълпата и видял как хората сядали в редици.

История на живота

Не след дълго в залата влизал човек с табелка, на която пишело: „История на живота“. Щом присъстващите видели табелката, започвали да се споглеждат и да си шепнат: "Колко е трудно и сложно!" Пенгсуан, обаче, смятал, че да напише история на живота се е лесно, какво толкова трудно?

Нима брат ми всичко е забравил?

Той гледал публиката и изведнъж погледа му попаднал на мъж, който седял в ъгъла - това бил неговия по-голям брат! Човекът държал писалката, ръката му треперела и не смеел да започне да пише.

"Нима брат ми всичко е забравил?" - учудил се Пенгсуан. Тъкмо ученият се канел да се приближи до брат си, когато забелязал, че разсилен върви към него. Изплашил се, че ще го забележат и затова се навел, като започнал да си проправя път покрай стената.

Защо дойде тук?

Ученият доближил мястото, където се предавали завършените истории. На масата седял секретар, в който той разпознал своя починал приятел Цао. "Защо дойде тук?" - попитал го учудено Цао. „Ами ако служителите на храма те забележат? Веднага се скрий! "

Пенгсуан се мушнал под масата и решил да попита приятеля си какво се случва тук и какво трябва да пишат хората? „Трябва да опишат историята на своя живота върху хартия. Трябва да споменат всичките си добри и зли дела, всяко едно без да пропускат“, - обяснил Цао.

Хората започнали да предават написаното

„Ако човек нищо не скрива и не доукрасява, той е честен и осъзнава грешките си. Тогава му се дава снизходителност, позволяват му да се покае и да се промени.", - продължил обяснението приятеля му. "Ако има дори капка неистина или някакъв вид прикриване, тогава човекът го изпращат в подземния свят за наказание и никога няма да се върне жив оттам."

След известно време хората започнали да предават написаното. Пенгсуан осъзнал, че хората правят повече зло, отколкото добро. Но смятал, че брат му няма да има проблем с писането на история си, защото всички го познавали като справедлив и честен човек. Брат му обаче написал, че е изнасилил девственица и че не е изплатил дълг на някого.

Ако не си тръгнеш сега...

Скоро вратите се отворили и хората започнали да си тръгват. „Ако не си тръгнеш сега, ще останеш тук и вече няма да можеш да се върнеш“, казал бързо Цао. Пенгшуан побързал към изхода, но изведнъж паднал, препъвайки се в прага. Когато ученият се събудил, вече се разсъмвало. Той се огледал, но в храма нямало никой.

Завръщане у дома

Връщайки се у дома, Пенгсуан погледнал по-големия си брат и разбрал, че през нощта той е имал треска. Пенгсуан разказал на брат си за миналите му грехове, което накарало брат му да се почувства объркан. „Пазих го в тайна в продължение на 10 години, откъде знаеш?“ - попитал той изненадано. Тогава Пенгшуан разказал за това, което е видял в храма снощи. След това ученият се върнал с брат си в храма и заедно се покаяли пред боговете за всичките си грехове.

Шанс за поправка

Когато известният писател Юй Юе (1821-1906) записвал тази история, братът на Пенгсуан все още бил жив, на около петдесет години. Юй Юе коментирал: "Може би боговете са му позволили да се поправи и да стане добър човек." Така на човека му дали още един шанс, защото искреното покаяние за грешките позволява да се промени съдбата му.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: