Translate

---------------------------------------------------------------------------------

04 декември 2023

Магарешко сирене за 1000 евро/кг | dLambow

(Donkey cheese for 1000 euros/kg) -

Магарешкото сирене Pule е най-скъпото сирене в света


Какво е Магарешко сирене?

Магарешкото сирене Pule е най-скъпото сирене в света и се произвежда от магарешко мляко в Природния резерват Засавица, край Сремска Митровица. Според управителят на резервата Слободан Симич, 1 килограм от това сирене се продава за 1000 евро.

Магарешко сирене за 1000 евро/кг
Магарешко сирене за 1000 евро/кг (Donkey cheese for 1000 euros/kg)

Как се произвежда сиренето Pule?

Най-скъпото сирене в света е сиренето Pule, и то се произвежда от млякото на балканското магаре в природния резерват Засавица, край Сремска Митровица, Сърбия. Това сирене е много рядко и трудно за производство, тъй като за един килограм са нужни 25 литра магарешко мляко, което се добива от една магарица в продължение на цели две години.

Сиренето Pule има бял цвят, мека текстура и леко кисел вкус.

То се доставя на най-скъпите и престижни ресторанти и хотели по света, а сред неговите клиенти са и известни личности като Новак Джокович и Барак Обама.

Сиренето Pule е част от културното и природно наследство на Сърбия и е символ на традиционното селско стопанство и опазването на биоразнообразието.
Ако искате да опитате това сирене, можете да го поръчате онлайн от сайта Donkey Cheese.

Как Сърбия произвеждат най-скъпото сирене в света?

В специалния природен резерват Засавица край Сремска Митровица се произвежда сирене от магарешко мляко с невероятната цена 1000 евро за килограм, а преди няколко години беше получена информация, че в Лас Вегас за него са платили дори 3000 долара, твърди агенция РИНА.

Управителят на резервата Слободан Симич казва, че в Засавица се намира първата ферма за магарета на Балканите, в която в момента има около 250 животни, но само някои от тях дават достатъчно количество мляко.

Високата цена на сиренето се оправдава от факта, че за един килограм са необходими 25 литра мляко, а една магарица дава около 200 милилитра мляко дневно. Освен това производството на сиренето е много сложно, защото всичко се прави ръчно, обяснява Симич.


Какво е магарешко мляко?

Магарешкото мляко е вид мляко, което се добива от магарици. То е много рядко и ценно, тъй като е богато на витамини, минерали, антиоксиданти и имуноглобулини. Магарешкото мляко има много ползи за здравето, като:

  • - подпомага храносмилането,
  • - укрепва имунитета,
  • - забавя стареенето,
  • - лекува кожни заболявания и алергии,
  • - предотвратява ракови клетки и
  • - сърдечно-съдови проблеми.

Магарешкото мляко е близко по състав до човешкото мляко и може да се използва като заместител на кърмата при деца с млечна непоносимост. То се използва и за производство на сирене, кашкавал, козметика и сапуни.

Какво е качеството на магарешкото мляко от различните източници?

Качеството на магарешкото мляко от различните източници може да варира в зависимост от фактори като:

  • - породата на магаретата,
  • - условията на отглеждане,
  • - хигиената на дойката,
  • - метода на съхранение и
  • - обработка на млякото.

За да се уверите в качеството на магарешкото мляко, което купувате, е добре да проверите датата на производство и срока на годност, да избягвате мляко с променен цвят, мирис или вкус, да следвате указанията за съхранение и да избирате доказани и сертифицирани производители.

Къде мога да купя магарешко мляко?

Можете да купите магарешко мляко от различни източници в България. Ето няколко възможности:

  • - Можете да посетите фермата Мар-Ив 2016 ЕООД в село Селиминово, която произвежда магарешко мляко и сирене. Тя е една от най-големите ферми за магарета в Европа и е печелила награди за иновации.
  • - Можете да поръчате магарешко мляко от сайта Sid-shop.com, който предлага доставка до всяка точка на страната. Там можете да намерите магарешко мляко с обем 0.5 литра за 4,80 лева. За повече информация можете да посетите сайта им.
  • - Можете да се свържете с фермата на семейство Иванови в село Желява, която произвежда прясно и замразено магарешко мляко. Те също правят и сапун с магарешко мляко, който има полезни свойства за кожата.


Какви са цените на магарешкото мляко?

Цените на магарешкото мляко в България се различават в зависимост от източника, качеството и количеството на продукта. Според някои обяви в интернет, цената на магарешкото мляко може да варира от 6 до 60 лева за литър.

  • - Според сайта Magareshkomliako.bg, цената на магарешкото мляко от фермата на семейство Иванови в село Желява е 15 лева за литър.
  • - Според експерт.бг, България е сред страните в ЕС с най-ниска изкупна цена на млякото, като за краве мляко се плаща 0,64 лева за килограм, за овче мляко - 1,36 лева за литър, за козе мляко - 0,85 лева за литър, а за биволско мляко - 1,29 лева за литър.
  • - Магарешкото мляко не е включено в тази статистика, но според Николай Зайцев, член на УС на Асоциацията на магарешките ферми в България, то струва от 60 до 100 лева за литър на пазара.
  • - Според agri.bg, цените на млякото в България са под влияние на световните тенденции, сезонността, попита и предлагане, качеството и субсидиите.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: