Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

01 декември 2023

Руски морски дронове от KMZ | dLambow

(Russian Naval Drones from KMZ) -

Руски морски дронове (безпилотни подводни апарати - БПА) на холдинга холдинга KMZ


Какви морски дронове предлага KMZ?

Михаил Даниленко, управляващ директор на KMZ Holding (Кингисепски машиностроителен завод), казва в интервю за РИА Новости, че руското министерство на отбраната ще получи първите руски морски дронове до края на годината, след което те ще бъдат тествани в зоната за специални операции.

Руски морски дронове от KMZ
Руски морски дронове от KMZ (Russian Naval Drones from KMZ)

Според него, лодките без екипаж могат да изминават над 200 километра със скорост от 80 километра в час и могат да носят бомби с тегло до 600 килограма. Компанията може да трансформира морските дронове във военноморски камикадзета, по които се работи от известно време.

Според различни съобщения, KMZ в момента води преговори с военните за възможна серийна доставка на военноморски дронове. Резултатите от тестовете на тази първоначална партида ще определят окончателния избор за серийно производство. KMZ Holding е специализирана в производството на лодки за руските правоприлагащи органи.

Според Даниленко: „За задачите на ударната лодка без екипаж е възможно да се направи версия с електрическо задвижване, включително главния двигател и батериите, което прави възможно бавното движение, спестявайки енергия. Ще бъде хибриден двигател. Като оръжие срещу, например, дронове, той може да бъде оборудван с картечница с голям калибър и леки ракети."

Ето някои подробности за новите руски морски дронове на холдинга KMZ:


БПА К-200

К-200 е безпилотен подводен апарат (БПА), който е проектиран за разузнаване, наблюдение и целеуказание. Той е с дължина от 6 метра и водоизместимост от 3 тона. БПА е оборудван с хидромеханичен двигател, който му позволява да се движи със скорост до 6 възела. Той има автономност от 10 дни и обхват на действие от 1000 километра.

БПА К-400

К-400 е безпилотен подводен апарат, който е проектиран за ударни операции. Той е с дължина от 10 метра и водоизместимост от 10 тона. БПА е оборудван с електромотор, който му позволява да се движи със скорост до 12 възела. Той има автономност от 20 дни и обхват на действие от 2000 километра. БПА може да носи до  2000 килограма товар.

БПА К-500

К-500 е безпилотен подводен апарат, който е проектиран за специални операции. Той е с дължина от 15 метра и водоизместимост от 20 тона. БПА е оборудван с електромотор, който му позволява да се движи със скорост до 15 възела. Той има автономност от 30 дни и обхват на действие от 3000 километра. БПА може да носи до 2000 килограма товар.


Технически възможности

Техническите възможности на новите руски морски дронове са впечатляващи. Те са много по-големи и по-мощни от съществуващите руски БПА. Това им позволява да носят по-голямо количество оборудване и боеприпаси, да пътуват по-дълго време и да се движат по-бързо.

Бойни възможности

Бойните възможности на новите руски морски дронове също са впечатляващи. Те могат да се използват за разузнаване, наблюдение и целеуказание, както и за ударни операции. Това ги прави ценен актив за руските ВМС.

В момента новите руски морски дронове са в процес на разработка. Очаква се да бъдат приети на въоръжение през 2025 г.

Приложения на руските морски дронове

Ето някои от потенциалните приложения на новите руски морски дронове (БПА):

Разузнаване

БПА могат да се използват за събиране на разузнавателна информация за вражески кораби, подводници и брегови съоръжения.

Наблюдение

БПА могат да се използват за наблюдение на вражески кораби и подводници.

Целеуказание

БПА могат да се използват за насочване на ракети и други оръжия към вражески цели.

Ударни операции

БПА могат да се използват за нанасяне на удари по вражески кораби, подводници и брегови съоръжения.

Специални операции

БПА могат да се използват за специални операции, като например доставка на оборудване или разузнаване зад вражески линии.

Новите руски морски дронове са значително подобрение в сравнение с съществуващите руски БПА. Те са по-големи, по-мощни и имат по-широки бойни възможности. Това ги прави ценен актив за руските ВМС и потенциално заплаха за вражеските кораби и подводници.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: