Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

12 април 2023

Военнни дронове | dLambow

(Military drones)

Как военните дронове променят воденето на бойни действия?

Драстично!

Какво е военен дрон?

Военен дрон (Military drone) е всяко безпилотно бойно летателно превозно средство (Unmanned combat aerial vehicle - UCAV), известно още като боен дрон. Военните дронове обикновено са под човешки контрол в реално време, с различни нива на автономност. 

Тъй като операторът управлява военния дрон дистанционно, от отдалечен терминал, оборудването, необходимо за човешки пилот, не е необходимо върху летателния апарат, което води до по-ниското му тегло и по-малкият му размер в сравнение с пилотиран боен самолет. 

Военнни дронове
Военнни дронове (Military drones)

Много държави вече произвеждат и въвеждат във въоръжение военни дронове, а много други полват вносни модификации или са в процес на разработването на собствени бойни дронове.

Днес сме свидетели на това, как дроновете бързо се превръщат в едно от основните оръжия на армията, тъй като са по-секретни, по-смъртоносни и по-отдалечени от бойното поле. Армиите и разузнаванията все по-често използват дронове като част от конвенционалните бойни действия във военни зони, както и за извършване на специални операции извън бойните полета. 

От 2018 г. до 2020 г. САЩ са нанасяли удари с дронове в Афганистан, Ирак, Либия, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен.


Видове военни дронове (Types of military drones)

Дроновете с военен клас (Military-grade drones) и тактическите безпилотни летателни апарати (Unmanned Aerial Vehicles - UAVs) включват:

- Разузнавателни дронове (Intelligence drones)

Разузнавателните дроновете с активиран изкуствен интелект могат да се използват във военната и охранителната индустрия за мисии по разузнаване и наблюдение. Дроновете могат да бъдат оборудвани с различни сензори и камери, които им позволяват да събират информация и да откриват потенциални заплахи.
= Хеликоптерни дронове (Helicopter drones),
Дрон хеликоптерите се използват широко за различни цели, включително въздушна фотография и видеозаснемане, операции по търсене и спасяване, селскостопанско проучване и военно разузнаване. Те се използват и в търговски приложения като доставка на пакети и инспекция на инфраструктура.

= Малки безпилотни летателни системи (Small Unmanned Aircraft Systems - sUAS),

Малки безпилотни летателни системи sUAS може да се използват за широк спектър от военни, търговски и индустриални приложения, включително извършване на геодезични операции за инженерни проекти, приложения за планиране, управление на трафика и инспекции по поддръжката, наблюдение, разузнаване, разпознаване на цели.

= Дистанционно управлявани въздушни системи (remotely piloted aerial systems - RPAS),

Освен военните приложения, Дистанционно управляваните въздушни системи (RPAS) може също така да се използват в широка гама от граждански приложения, като наблюдение на инфраструктурата, пожарогасене, бедствия или мониторинг на околната среда, както и граничен контрол и управление.

= Дронове за мисии по разузнаване, наблюдение и разпознаване (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance drones - ISR)

Дронът ISR е основен въздушен компонент на съвременните военни днес - предлагащ проследяване на бойното поле в реално време на текущи действия и позиции на бойното поле.

= Дронове за разузнаване, наблюдение, засичане на цели и разпознаване (Intelligence, Surveillance, Target acquisition, and Reconnaissance drones - ISTAR)

Дроновете ISR са основен въздушен компонент на съвременните военни днес, като предлагат проследяване на бойното поле в реално време на текущи действия и позиции.

- Бойни дронове (Combat drones)

Основно предимство на използването на бойни дронове е предоставянето на по-евтини военни опции и намаляването на човешките рискове.

- Дронове мишени (Target drones)

Дронове мишени се използват при разработване и тестване на военни системи, обучение на военни екипажи за идентифициране на заплахи, тестове за унищожаване, както на противовъздушни системи, така и на пилотирани бойни самолети.

- Товарни дронове (Cargo drones)

Ключови приложения на товарните дронове са доставките от център до център, вътрешнофирмени складови доставки (главно на къси разстояния): Тук дронът ще доставя промишлени стоки или продукти до предварително определен център за доставка, разположен в помещенията на фирмата, в съседен склад или в друг склад на територията на предприятието.

Използване на военните дронове

Военните дронове се използва за:

  • - разузнаване,
  • - наблюдение,
  • - прихващане на цели,
  • - пренасяне на авиационни боеприпаси, като:
    • = ракети,
    • = авиационни бомби и др.
Военните дронове могат да извършват въздушни бомбардировки, като пускат ръчни гранати, минометни снаряди или други импровизирани експлозивни боеприпаси директно над целите. В полезния товар могат да бъдат включени експлозиви, шрапнели, химически, радиологични или биологични боеприпаси. Множество дронове могат да атакуват едновременно в рояк от дронове. Ударите с дронове играят ключова роля в последните военни конфликти.

Например, правителството на Етиопия закупува военни дронове от Турция и Иран. Съобщава се също, че има достъп до китайските БПЛА Wing Loong II, чрез посредничеството на Обединените арабски емирства. По подобен начин ОАЕ доставят произведени от Китай дронове на своя съюзник генерал Халифа Хафтар в гражданска война в Либия.

В много случаи въоръжените дронове са имали решаващо въздействие, допринасяйки за оцеляването на правителство на Либия в Триполи, а в миналогодишния конфликт в Нагорни Карабах, доставените от Турция дронове бяха мощен фактор, позволяващ на силите на Азербайджан да придобият контрол над спорния анклав от Армения.

Кои държави използват военни дронове?

Към момента над 100 държави, а също и недържавни организации, разполагат с военни дронове. Разпространението и усъвършенстването на тези бойни системи изглежда ще продължи с нарстващи темпове.



Особености на военните дронове

Повечето военни дронове, които се използват днес, са по-малки от традиционните военни самолети и изискват различен вид противовъздушна отбрана. Те летят по-бавно и по-ниско до земята, което означава, че много системи за противовъздушна отбрана не са способни да ги открият своевременно и да ги свалят. Стига се до парадокса, че военен дрон "Геран-2" за 20000 долара, трябва да бъде свален с противозенитна ракета на стойност 1 млн долара, при това успехът не е гарантиран.

Много държави работят за разработване на мерки за противодействие срещу дронове и с течение на времето ще видим по-ефективни системи за борба с дронове, разпространени и на бойните полета. Но сериозно предизвикателство ще бъде противодействието на масирани атаки с дронове, тъй като евтините дронове могат да бъдат построени в големи количества, а скъпите зенитни ракети даже не е сигурно, че ще ги свалят.

Защо военният дрон трябва да бъде скрит?

Военният дрон трябва да бъде скрит при употреба не само по отношение на видимостта в небето, но също така да е и възможно най-тих. Колкото по-прикрит и тих е дронът, толкова по-малка е вероятността да бъде забелязан, следователно може да се доближи до целта и да получи по-добра визуализация, без да бъде забелязан.

Как да постигнем скритост? Стелт дронове

Военни дронове по технологията "стелт" (скритост) се разработват усилено, като целта е да бъдат  евтини и да летят автономно, но да се управляват дистанционно в реално време от оператор с помощта на специален пулт, като приемат заповеди от него. Те осигуряват възможности за разузнаване и за пренос и използване на различни оръжия. Програмата е класифицирана от 2021 г., но се очаква до дузина от безпилотните самолети по нея да заработят до пролетта на 2023 г.

Скритост (стелт) на видимостта може да се постигне чрез намаляване на размерите на дрона и боядисването му в цвят, подобен на небето, включително всички полезни товари и витлата по него. Стелт на шума е по-сложен проблем, при който има малко или никаква информация за аналитични данни и който изисква много опити и грешки. Шумът е продукт на витлата, движещи се във въздуха. Триенето на витлата с въздуха е източникът на силния звук, колкото по-бързо се въртят двигателите, толкова шумът ще бъде по-силен. Има пряка връзка между енергийната ефективност на дрона и неговия шумов сигнал.

Кои са най-известните военни дронове?


Шахед 129 (Shahed 129)

Shahed 129 Reaper идва от Иран. Независими източници твърдят, че съществуват около 50 Shahed 129, като приблизително 25 са в експлоатация. Задвижван от двигател Rotax 914, Шахед 129 може да остане във въздуха 24 часа с обхват на полета от 1100 мили. Използван е само за наземни атаки, Shahed 129 може да носи четири управляеми бомби Sadi-345.

Шахед 129
Шахед 129 (Shahed 129)

Боинг MQ-25 Скат (Boeing MQ-25 Stingray)

MQ-25 е най-новия военен дрон на Boeing. Но американският флот не е единствената заинтересована страна. В стремежа си да укрепи възможностите, Кралският флот е готов също да усвои този тип. Успешно изпробван, MQ-25 добавя значителна огнева мощ към флота. Мощността идва от турбовентилаторният двигател Rolls-Royce AE3007N, който дава 4500 кг тяга. Но способността му за зареждане с гориво по време на полет, го отличава от конкурентите му.

Боинг MQ-25 Скат
Боинг MQ-25 Скат (Boeing MQ-25 Stingray)

Казилелма (Baykar Bayraktar Kizilelma)

Подложен на изпитания с представяне през 2022 г., Kizilelma е дрон с реактивен двигател. Реактивната мощност сама по себе си не е най-голямата изненада, като са предложени два варианта на двигателя. Kizilelma е различен с впечатляващата въздушна скорост от 0,9 Маха, което го поставя наравно с военните самолети. Работейки на височини до 14 км и обхват от 930 мили, неговите проектанти са насочили вниманието си към военноморска употреба.

Казилелма
Казилелма (Baykar Bayraktar Kizilelma)

Таранис (BAE Systems Taranis)

Базираните в Обединеното кралство системи BAE са съсредоточени върху по-големи и по-мощни проекти. Taranis споделя подобен профил на B2 Stealth, но в по-малък мащаб. Умален и подвеждащ. С тяга при излитане от 8 000 кг, Taranis е подобен по размер на изтребител Hawk Jet. Обявен през 2010 г. и с тестове през 2016 г., днес Taranis е почти изчезнал от полезрението на обществото. BAE Systems пази в тайна характеристиките му, като нито отрича, нито потвърждава колко напреднал е проекта.

Таранис
Таранис (BAE Systems Taranis)

Хонду GJ-1 Остър меч (Hongdu GJ-11 Sharp Sword)

Далеч по-малко таен, Hongdu GJ-11 е основният използван военен дрон на Китай. Представен през 2013 г., GJ-11 е мини стелт дрон с реактивен двигател с интересен набор от приложения. При стандартна употреба процедурите за автономно излитане и полет са широко известни. Но GJ-11 също е предназначен за "контрол" от китайския стелт изтребител Chengdu J-20. Що се отнася до собствените му нападателни способности, GJ-11 има просторен вътрешен оръжеен отсек с полезен товар от 1800 кг.

Хонду GJ-1 Остър меч
Хонду GJ-1 Остър меч (Hongdu GJ-11 Sharp Sword)

Шахпар II (GIDS Shahpar II)

Попълвайки редиците на евтините военни дронове, Шахпар II влиза в отбраната на Пакистан през 2021 г. Проектиран е да бъде автономен при използване, Shahpar II излита хоризонтално и лети до 7 часа, но при връщането му е използван съвсем различен подход, изискващ парашут за кацане. Бордовата авионика включва пакет SATCOM за точно засичане на цел в движение.

Шахпар II
Шахпар II (GIDS Shahpar II)

Аксунгур (TAI Aksungur)

TAI Aksungur влиза в експлоатация през 2021 г. Това е първият от двата турски дрона, споменати тук, с доста сериозен боекомплект. Забележителен със своя дизайн, Aksungur има впечатляващ обхват на полет до 4000 мили. Скоростта е компромис, но си струва да се жертва за издръжливост, надморска височина и убийствен удар. Напълно натоварен, тежи малко над 3200 кг, Aksungur има шест подкрилни опори. Всеки един от тях може да носи противоподводни торпеда, свободно падащи боеприпаси или най-новите 70 мм управляеми ракети.

Аксунгур
Аксунгур (TAI Aksungur)

Кронщад Орион (Kronshtadt Orion)

По-малък, но не по-малко смъртоносен е руският Кронщадски Орион. Избирайки по-компактен дизайн, Orion разчита до голяма степен на намалена радарна сигнатура. С размери 8 м от носа до опашката, този участник през 2020 г. е по-евтин и по-лесен за производство. Orion може да лети над вражеска територия в продължение на 24 часа със стандартен полезен товар от 60 kg. Идеален за игра на котка с мишка, Orion обикновено е въоръжен с ракети Vikhr-1V.

Кронщад Орион
Кронщад Орион (Kronshtadt Orion)

Ченду WZ-10 (Chengdu WZ-10)

Серията Reaper на General Dynamics дава вдъхновение за Chengdu WZ-10. Но китайският двойник включва някои мощни актуализации. Преминавайки към реактивна мощност, WZ-10 може да остане във въздуха до 20 часа, движейски се със скорост до 620 км/ч. При типична употреба, WZ-10 носи смесен полезен товар от ракети въздух-земя и управляеми бомби. Но именно включването на леки крилати ракети прави WZ-10 открояващ се от другите дронове.

Ченду WZ-10
Ченду WZ-10 (Chengdu WZ-10)

Баракуда (EADS Barracuda)

Програма, подкрепена от Испания, Германия и Европейската аеронавтична отбранителна и космическа компания (EADS), дава началото на Barracuda през 2006 г. Колко баракуди съществуват или са разположени в момента не е известно. Но предвид неговата скорост от Mach 0,85 и полезен товар от 300 кг, справедливо е да се предположи, че Barracuda е еволюирала. Изненадващо за европейски дизайн, EADS се спря на Pratt & Whitney J15D турбовентилаторен двигател.

Баракуда
Баракуда (EADS Barracuda)

Някои основни разлики между търговски и военни дронове

Често, хората които не са добре запознати, се впечатляват от значително по-високата цена на военните дронове в сравнение с граждански или търговски дронове. Ето част от причините за това:
  • - Военният дрон изисква висока надеждност, тъй като се използват във важни мисии по отношение на националната сигурност и животоспасяването, следователно няма място за грешки.
  • - Военната мисия е дълга и добре планирана, следователно дронът трябва да поддържа продължително време в полет, като поне 60 минути или повече, а понякога и 24 часа.
  • - Военният дрон трябва да е скрит, тип стелт, докато търговския дрон трябва да е видим за оператора.
  • - Военните дронове ще се управляват със сложни наземни контролни единици, които осигуряват не само видео поток на живо, но и възможност за маркиране на цели на картата, за да се насочват сухопътните сили към целта, и много други функции за специални операции.
  • - Задължително при военните дронове е криптирането на данните, изпращани между и наземната станция.
  • - Военните дронове изискват способността да издържат на заглушаване на GPS и радио комуникацията, за разлика от търговския дрон, който при необходимост извършва аварийно кацане или просто се разбива.
  • - Военният дрон е част от бойна система, която включва наземно устройство за управление и транспортна единица за безопасно и лесно пренасяне в условията на неравен терен, с необходимостта от бързо и лесно разгръщане на бойното поле, за разлика от търговския дрон, за който тези изисквания се обмислят по-малко и внедряването им е по-бавно и по-сложно.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: