Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

03 декември 2023

Анджелина Джоли | dLambow

(Angelina Jolie) -

Анджелина Джоли - живот и кариера


Коя е Анджелина Джолѝ?

Анджелѝна Джолѝ е една от най-популярните и успешни американски актриси в света, но също е кинорежисьорка и филмова продуцентка. Известна е със своята красота, талант, а също с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси. От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Животът и кариерата на Анджелина Джоли са изпълнени с интересни моменти. Ето някои от най-впечатляващите:

Анджелина Джоли
Анджелина Джоли (Angelina Jolie)

- Ранен живот и образование

Джоли е родена на 4 юни 1975 г. (възраст 48 години), Cedars-Sinai Medical Center, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, в семейството на актьорите:

- Джон Войт (Jon Voight) - баща

Роден на 29 декември 1938 г. в Йонкърс, Ню Йорк, САЩ. Джон Войт е американски актьор, носител на Оскар. Той става известен в края на 60-те години на XX век с участието си във филма „Среднощен каубой“, за което е номиниран за Оскар

- Марчелин Бертран (Marcheline Bertrand) - майка

Роденa на 9 май 1950 г., Blue Island, Илинойс, САЩ и починала на 27 януари 2007 г., Cedars-Sinai Medical Center, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Марша Лин „Марчелин“ Бертран е американска актриса.

Родителите ѝ са в брак от 1971 г. до 1980 г. и се развеждат, когато тя е на 7 години (баща ѝ я изоставя), и така тя прекарва голяма част от детството си с майка си и брат си:


- Джеймс Хейвън (James Haven)

James Haven Voight е роден на 11 май 1973 г. Джеймс Хейвън е американски актьор.

Джоли започва да се занимава с актьорско майсторство от ранна възраст и посещава училището за сценични изкуства Lee Strasberg Theatre and Film Institute в Ню Йорк.

- Кариера

Джоли започва кариерата си в киното през 1993 г. с роля в филма "Cyborg 2". Първата ѝ голяма роля е във филма "Hackers" (1995 г.). Тя бързо се превръща в една от най-популярните актриси в Холивуд. През 1997 г. тя печели Оскар за поддържаща женска роля във филма "Джиа". През 2000 г. Джоли се снима в "Гладиатор". Филмът е много успешен и Джоли получава номинация за Оскар за главна женска роля.  През следващите години тя се появява в редица успешни филми, включително:

  • - "Girl, Interrupted" (1999 г.),
  • - "Lara Croft: Tomb Raider" (2001 г.),
  • - "Mr. & Mrs. Smith" (2005 г.),
  • - "Changeling" (2008 г.),
  • - "Maleficent" (2014 г.),
  • - "Salt" (2010),
  • - "Сърцето на океана" (2009) и
  • - "Сърце на дракона" (2010).


- Филмография

Джоли е носителка на един Оскар, три Златни глобуса и две награди на Гилдията на филмовите актьори. Тя е номинирана за още четири Оскара, пет Златни глобуса и пет награди на Гилдията на филмовите актьори.

- Личен живот


- С актьора Джонатан „Джони“ Лий Милър (Jonathan 'Jonny' Lee Miller)

Английски актьор, роден на 15 ноември 1972 г. в Кингстън, Великобритания. Това е първият брак на Джоли в периода от 1996 до 1999 г. Джонатан става известен с ролите си във филмите „Хакери“ от 1995 г. и „Трейнспотинг“ от 1996 г. Играе главната роля в сериала „Илай Стоун“, който трае два сезона. През 2010 г. се снима в петия сезон на „Декстър“.

- С актьора Били Боб Торнтън (Billy Bob Thornton)

Били Боб Торнтън е американски актьор и сценарист, роден на 4 август 1955 г. в Хот Спрингс, Арканзас, САЩ, в семейството на Били Рей и Вирджиния. Бил е женен пет пъти като последната му бивша съпруга е актрисата Анджелина Джоли в периода от 1999 г. до 2003 г.

- С актьора Брад Пит (Уилям Брадли „Брад“ Пит - Brad Pitt)

През 2005 г. тя започва връзка с актьора Брад Пит, с когото се сгодява през 2012 г. В брак са от 2014 до 2019 г. Двамата имат шест деца, три от които са осиновени и други три са биологични. Джоли и Пит се развеждат през 2016 г. Брад Пит е роден в 18 декември 1963 г. (възраст 59 години), Шоуни, Оклахома, САЩ. Той е американски актьор и продуцент.

- Хуманитарна дейност

Джоли е активен защитник на човешките права и хуманитарна деятелка. Тя е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 2001 г., работи за подобряване на живота на хората, засегнати от конфликти и бедствия. Джоли е работила по редица хуманитарни мисии в различни части на света, включително в Камбоджа, Кения и Судан. През 2014 г. тя получава наградата "Джийн Хершолдт" за хуманитарна дейност.


Интересни моменти от живота и кариерата на Анджелина Джоли

Ето някои от най-интересните моменти от живота и кариерата на Анджелина Джоли, подбрани според различни критерии:

Някои от най-интересните моменти от живота и кариерата на Анджелина Джоли са:

  • - Победата ѝ на Оскар за най-добра поддържаща женска роля за филма "Changeling" (2008) е едно от най-големите ѝ постижения.
  • - Тя е една от малкото актриси, които са спечелили Оскар, Златен глобус и награда на Гилдията на филмовите актьори за една и съща роля.
  • - Хуманитарна дейността ѝ е високо оценена от обществеността и тя е една от най-влиятелните личности в света.


Ето някои други интересни факти за Анджелина Джоли:

  • - Тя е двукратна носителка на Оскар.
  • - Тя е една от най-високоплатените актриси в света.
  • - Тя е посланик на добра воля на Върховния комисар на ООН за бежанците.
  • - Тя има шест деца.


Най-впечатляващи роли:

  • - "Girl, Interrupted" (1999 г.) - ролята на Лиса Роуз, млада жена с психични проблеми
  • - "Lara Croft: Tomb Raider" (2001 г.) - ролята на Лара Крофт, авантюристка, която търси древни съкровища
  • - "Mr. & Mrs. Smith" (2005 г.) - ролята на Джоан Смит, агент на ЦРУ, която е женена за друг агент на ЦРУ
  • - "Changeling" (2008 г.) - ролята на Кристин Колсън, майка, която се бори за справедливостта за сина си
  • - "Maleficent" (2014 г.) - ролята на Малефисент, зла вещица, която се влюбва в принц


Най-значими хуманитарни мисии:

  • - Работата ѝ в Камбоджа, където тя е помогнала за възстановяването на живота на жертвите на геноцида
  • - Работата ѝ в Кения, където тя е работила за подобряване на живота на децата, засегнати от войната
  • - Работата ѝ в Судан, където тя е помогнала за защита на правата на бежанците


Най-интересни лични моменти:

  • - Възпитанието ѝ от майка ѝ и брат ѝ
  • - Отношенията ѝ с актьорите Били Боб Торнтън и Брад Пит
  • - Решението ѝ да осинови три деца


Животът и кариерата на Анджелина Джоли са изпълнени с интересни моменти, които я правят една от най-известните и влиятелни личности в света. Тя е една от най-ярките звезди в Холивуд. Тя е талантлива актриса, хуманитарна деятелка и майка на шест деца.

Животът и кариерата ѝ са изпълнени с интересни моменти и постижения, които я правят една от най-популярните и уважавани личности в света. Анджелина Джоли е една много интересна и талантлива жена. Тя е пример за това как човек може да преодолее трудностите и да постигне успех в живота.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: