(Tikvenik) -
Тиквеник - традиционно българско ястие
Какво е Тиквеник?
Тиквеникът е традиционно българско ястие, което представлява сладка баница с плънка от настъргана тиква, захар, счукани орехи и канела. Приготвя се като витата баница, от тестоени кори, които се навиват, като пури на руло с равномерно добавяне на сместа от тиква, захар и счукани орехи. Добавя се и олио.
Тиквеник (Tikvenik) |
Тиквеникът е популярно ястие в България и се приготвя по различни рецепти в различните региони на страната. В някои рецепти се добавят и други съставки, като например стафиди, сушени плодове или ядки.
Тиквеникът е традиционно ястие за Бъдни вечер, когато се приготвя като част от постната трапеза. Той е и популярно ястие за други празници и специални поводи.
Приготвяне на тиквеник
Тиквеникът се приготвя от тесто, приготвено по традиционна рецепта, или от готови кори. Тестото се разточва на тънки кори, които се намазват с олио и се поръсват с плънка. След това корите се навиват на руло и се пекат в предварително загрята фурна.
Плънката за тиквеника се приготвя от настъргана тиква, захар, счукани орехи и канела. Тиква се настъргва на едро или на ситно, според предпочитанията. Захарта и орехите се добавят към тиквата и се разбъркват добре. Канелата се добавя накрая, за да се запази ароматът ѝ.
Тиквеникът се сервира топъл или студен. Може да се консумира самостоятелно или с кисело мляко или айрян.
|
Ето една класическа рецепта за тиквеник:
Съставки за тиквеник:
- 500 г тиква
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. счукани орехи
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. олио
- 10-12 готови точени кори
Приготвяне на тиквеника:
- Настържете тиквата на едро ренде.
- Смесете тиквата със захарта, орехите, канелата и солта.
- Вземете една кора и я намажете с олио.
- Сложете малко от плънката върху кората и я навийте на руло.
- Повторете с останалите кори и плънка.
- Подредете рулцата в намазнена тава и ги намажете с останалото олио.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато корите не се зачервят.
- Сервирайте топъл или студен.
Допълнителни съвети:
- За по-богат вкус можете да добавите към плънката 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. сушени кайсии или 1/2 ч.ч. настърган кокос.
- Ако искате да направите тиквеник с готови кори, можете да използвате и готови кори за сладък баклава.
- Ако искате да направите тиквеник без захар, можете да замените захарта с 1/2 ч.ч. мед.
Насладете се на вкуса на традиционния български тиквеник!
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар