Translate

---------------------------------------------------------------------------------

27 декември 2014

Месеците | dLambow

(Months in English) -

Как са месеците на английски език?


МесецПроизношениеПревод
January[ ˈʤænjʊəri ]януари
February[ ˈfɛbrʊəri ]февруари
March[ mɑːʧ ]март
April[ ˈeɪprəl ]април
May[ meɪ ]май
June[ ʤuːn ]юни
July[ ʤu(ː)ˈlaɪ ]юли
August[ ˈɔːgəst ]август
September[ sɛpˈtɛmbə ]септември
October[ ɒkˈtəʊbə ]октомври
November[ nəʊˈvɛmbə ]ноември
December[ dɪˈsɛmbə ]декември

Това са имената на месеците на английски език


(The names of the months in English), с превод на български:

Месеците на английски
Месеците на английски (Months in English)

Транскрипция и произношение на месеците на английски 

 • January — [ ˈʤænjʊəri ] — януари
 • February — [ ˈfɛbrʊəri ] — февруари
 • March — [ mɑːʧ ] — март
 • April — [ ˈeɪprəl ] — април
 • May — [ meɪ ] — май
 • June — [ ʤuːn ] — юни
 • July — [ ʤu(ː)ˈlaɪ ] — юли
 • August — [ ˈɔːgəst ] — август
 • September — [ sɛpˈtɛmbə ] — септември
 • October — [ ɒkˈtəʊbə ] — октомври
 • November — [ nəʊˈvɛmbə ] — ноември
 • December — [ dɪˈsɛmbə ] — декември  Изговаряне на месеците - транскрипция

  А сега ето и начина за изговаряне на английските месеци с фонетичната транскрипция.

   

  Значението на дните в месеца

  Докато денят, като период за отчитане на времето, възниква от въртенето на земята около собствената й ос, то годината възниква от въртенето на земята около слънцето, а месеца е свързан с въртенето на луната около земята.

  Луната влияе на живота на Земята и всеки ден от лунния цикъл има свое собствено значение. Кратката характеристика на дните от месеца дава насоки какво е добре да правите или да не правите в даден ден. Кое би било успешно, неуспешно или неутрално за да планирате ежедневието си и да използвате периодите на максимално благоприятно влияние.

  1-ви ден

  Неуспешен ден за много неща. Ако се разболеете на този ден, тогава болестта ще продължи дълго време, ще бъде трудно да се излекува. Мечтите ще са за най-доброто и ще предвещават радост и щастие. Родените на този ден ще имат дълъг живот.

  2-ри ден

  Подходящ ден за пътуване и ппътешествия, за започване на строителство и ремонт. Ако се разболеете на този ден, не ще да е за дълго, възстановяването ще дойде бързо. Мечтите не се сбъдват. Родените на този ден са енергични и в добро здраве.

  3-ти ден

  Добър ден за селско стопанство и засаждане на дървета. Заболяванията, започнали на този ден, не преминават бързо и може да имат усложнения. Мечтите не се сбъдват и нямат значение.

  4-ти ден

  Успешен ден за всички видове бизнес, за сключване на сделки и договори, за започване на строителство, ремонт. Ако сте загубили нещо, тогава го търсете през този ден - много неща се намират. Това, което мечтаете, ще се сбъдне към по-добро.

  5-ти ден

  Важен ден за здравето и храненето, бъдете здрави и се грижете за себе си. Добър ден за зачеване. Можете да започнете диета, ще има много ползи. Тези, които вършат лоши дела, ще бъдат строго наказани. Изгубените предмети ще останат неоткрити. Мечтите не се сбъдват и нямат значение.

  6-ти ден

  Късметлийски ден за много неща. Добре е да започнете обучение, а изучаването на нови предмети ще бъде лесно. Могат да се намерят изгубени и откраднати предмети. Тези, които са се разболели, започват да се оправят. Мечтите трябва да се пазят в тайна. Родените на този ден са надарени с дълголетие.

  7-ми ден

  Успешен ден. Заболяванията, започнали на този ден, имат краткотраен характер и преминават без усложнения. Мечтите се сбъдват към по-добро.

  8-ми ден

  Този ден носи късмет за пътниците и за тези, които са болни - те започват да се възстановяват. Можете да тръгнете на пътуване - то ще бъде успешно. Мечтите се сбъдват.

  9-ти ден

  Този ден може да бъде както успешен, така и неуспешен. Заболяванията, започнали на този ден, са сериозни и трудни за лечение. Мечтите се сбъдват, но не веднага.

  10-ти ден

  Този ден носи късмет за бизнеса, сделките и работата. Проблемите преминават бързо. Мечтите не се сбъдват. Родените на този ден обичат да пътуват.

  11-ти ден

  Подходящ ден за преместване, смяна на местожителство. Мечтите се сбъдват към по-добро.

  12-ти ден

  Неуспешен ден. Не се препоръчва да правите нещо сериозно и важно. Опасно е да се разболеете в този ден, така че бъдете внимателни. Мечтите се сбъдват скоро.

  13-ти ден

  Неуспешен ден. Нищо важно не трябва да се прави. Заболяванията, започнали на този ден, могат да бъдат сериозни. Мечтите ще се сбъдват.

  14-ти ден

  Успешен ден. Болестите няма да са сериозни, скоро ще се стигне до възстановяване. Не може да се вярва на мечтите. Родените на този ден са надарени с много таланти и добродетели.

  15-ти ден

  Неутрален ден, нито добро, нито лошо. Болестите няма да са сериозни. Мечтите нямат значение.

  16-ти ден

  Успешен ден. Родените на този ден живеят дълго и имат много добродетели. Мечтите се сбъдват.

  17-ти ден

  Неуспешен ден. Не се препоръчва да правите нещо важно. Болестите ще бъдат сериозни, трудни за лечение. Мечтите се сбъдват в рамките на три дни. Родените на този ден имат добро здраве, животът им ще бъде щастлив.

  18-ти ден

  Щастлив или неутрален ден. Мечтите се сбъдват. Родените на този ден са трудолюбиви и късметлии в парите, могат бързо да забогатеят.

  19-ти ден

  Опасен ден за пътниците. Пътуването не се препоръчва. За каквото и да мечтаете, всичко ще бъде за най-доброто. Родените на този ден имат добро здраве и живеят дълъг живот.

  20-ти ден

  Добър ден за всички неща. Мечтите не се сбъдват. Родените на този ден са усърдни и трудолюбиви.

  21-ви ден

  Подходящ ден за отдих и почистване на дома. Ако заболяването е започнало, няма да е сериозно. Ако нещо се загуби, то скоро ще бъде намерено. Мечтите не се сбъдват. Родените на този ден са трудолюбиви и живеят дълъг живот.

  22-ри ден

  Неуспешен ден. Нищо важно не трябва да се започва. Започналите заболявания могат да продължат дълго и трудно се лекуват, така че бъдете внимателни. Мечтите се сбъдват. Родените на този ден са честни, надарени с много добродетели.

  23-ти ден

  Добър ден за работа и късмет за тези, които се стремят към постижения и слава. Болестите могат да бъдат опасни и няма да изчезнат скоро. Мечтите нямат значение.

  24-ти ден

  Неутрален ден, нито добро, нито лошо. Опасно е да се разболеете, болестта ще бъде сериозна, така че се грижете за себе си. Мечтите не се сбъдват. Родените на този ден имат добър характер, обичат забавленията.

  25-ти ден

  Неуспешен ден. Болестите могат да бъдат опасни. Родените на този ден ще водят безгрижен живот. Всичко, което сте мечтали, ще се сбъдне в близко бъдеще.

  26-ти ден

  Неуспешен ден. Не се препоръчва да се захващате с важни дела, по-добре е да ги пренасрочите за друг път. Ако е започнало заболяване, то ще бъде сериозно. Мечтите се сбъдват. Родените на този ден обикновено са доволни от живота.

  27-ми ден

  Този ден носи късмет за много неща. Мечтите се сбъдват. Родените на този ден имат прекрасен характер.

  28-ми ден

  Може да бъде късметлийски или неутрален ден. Сънищата не трябва да се пренебрегват. Родените на този ден са надарени със смелост.

  29-ти ден

  Може да бъде неуспешен или неутрален ден. Ако заболяването е започнало, то скоро ще премине без усложнения. Мечтите се сбъдват в рамките на три дни. Родените на този ден са надарени с доброта и щедрост.

  Други примери за собствени съществителни имана в английски език

  -------
  Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
  ----------------

  12 коментара:

  1. Джери-233.02.15 г., 4:23

   in January през януари
   in February през февруари
   in March през март
   in April през април
   in May през май
   in June през юни
   in July през юли
   in August през август
   in September през септември
   in October през октомври
   in November през ноември
   in December през декември

   ОтговорИзтриване
  2. Алина Дан-29.04.15 г., 2:41

   Темата "English months" е една от най-лесните в раздела Vocabulary. Има значително сходство на наименованията на месеците от английски, немски, френски, руски и български езици. Въпреки това е нужно да заучите точното произношение и изписване.

   ОтговорИзтриване
  3. Офелия-113.05.15 г., 6:49

   Съкратено наименование на месеците в английски език:
   January (Jan, Ja) - януари,
   February (Feb, амер. F) - февруари,
   March (Mar) - март,
   April (Apr) - април,
   May (няма съкращение) - май,
   June (понякога Jun) - юни,
   July (понякога, особено в САЩ: Jul, Ju) - юли,
   August (Aug) - август,
   September (Sept, амер. Sep) - септември,
   October (Oct, амер. О) - октомври,
   November (Nov, амер. N) - ноември,
   December (Dec) - декември.

   ОтговорИзтриване
   Отговори
   1. Произхода на наименованията на месеците е доста разнообразно. Тук са намесени имена на богове, управници на Древен Рим, празници и даже поредни номера на месеците в календара (древноримските). Единственото, което сега може да се запомни, че щом това са наименования, на английски език те винаги се пишат с главна буква (също както и дните от седмицата).

    Изтриване
   2. Съкратено записване на английските месеци. Това много често се прави (използването на кратка форма - short), но темата не е засегната другаде. Има няколко основни нюанса. Винаги се записват с главна буква. Съкращението е до 3 букви. Четири буквените юни и юли остават по Ваше осмотрение. Може да се оставят несъкратени и това е класическия британски вариант. Може да се съкрати излишната буква и така се получава американската версия за съкращаване. Изключение е месец септември, който се съкращава до 4 букви - Sept. Накрая може да се постави точка, както е в американския английски, а може и да не се постава - британския английски.

    Изтриване
  4. Употреба на предлози с месеците:
   Непосредствено с месеците се използват два английски предлога "IN" и "ON". Най-често те се превеждат като "през" или "на".
   - "In" се използва когато става дума за месец, а не за дата. Пример:
   in January - през януари
   My birthday is in January. - Моят рожден ден е през януари.
   - "On" се използва, когато се говори за определена дата. Пример:
   on December 13th - на 13 декември
   Her birthday is on December 13th. - Нейният рожден ден е на 13 декември.

   ОтговорИзтриване
  5. Тригласния26.10.15 г., 6:49

   Често, усвоявайки нови чужди думи, се оказва, че ние вече фактически, добре ги знаем, поради това, че са съчетание от познати думи, или поради стечение на други обстоятелства. Например, Октоберфест е доста популярен немски празник, напомнящ нашите панаири от едно време, само че сега развлеченията са по-съвременни. Втората част от названието "fest" идва от съкращаването на думата фестивал. А първата идва от месеца, през който се провежда събитието.

   ОтговорИзтриване
   Отговори
   1. По принцип заучаването на английските месеци не е голям проблем, но за начинаещите малкото практика може да ги разколебае в началото. Изхода от така ситуация е повторението и постоянната употреба. Освен това може да потърсите из интернет различни поетизирани текстове, подходящи за лесно запомняне.

    Изтриване
   2. Няколко примера за използване на понятието за месец:
    January is the first month of the year. - Януари е първия месец в годината.
    Final exams will be on December 28th and 29th. - Крайните изпити ще бъдат на 28 - 29-ти декември.
    We started this work last March. - Ние започнахме тази работа миналия месец.

    Изтриване
  6. nevena_boy4eff6.02.16 г., 4:14

   English months - английските месеци са може би един от най-лесните уроци за учещите английски език, от раздела Vocabulary. Добре е да се знае, че тази група терминология има значително семейсно сходство с наименованието на месеците на други езикици, като френски, немски и даже ... български.
   January - януари,
   February - февруари,
   March - март,
   April - април,
   May - май
   June - юни,
   July - юли,
   August - август,
   September - септември,
   October - октомври,
   November - ноември,
   December - декември.

   ОтговорИзтриване
   Отговори
   1. Произхода по названията на месеците е доста различен. Тук са замесени имена на Богове, владетели и управители на Древен Рим, празници и даже поредни номера в календара - пак според древноримските цифри. Така че, някаква специална логика - няма и е най-добре просто да ги наизустите. Само едно правило има, че на английски език се пишат с главна буква (също както и дните в седмицата).

    Изтриване
  7. Непосредствено с месеците се използват два предлога - IN и ON, които се превеждат като В и НА.

   ОтговорИзтриване

  Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

  Популярни публикации

  Абонати:

  Последни публикации в Самоучител: