Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 септември 2023

Ева Херцигова | dLambow

(Eva Herzigova) -

Супермодел Ева Херцигова - кариера, постижения, личен живот...


Коя е Ева Херцигова?

Ева Херцигова е родена на 10 март 1973 г. в Литвинов, Чехословакия (сега Чехия), дъщеря на майка Eva Herzigova - счетоводителка и баща Иржи Херциг (Jiří Herzig) - електротехник. Баща й работи като електротехник в минна компания, а също така е и бивш професионален плувец. Той и съпругата му подкрепят дъщеря си в нейната кариера на модел и я насърчават да има и други интереси.

Ева Херцигова
Ева Херцигова (Eva Herzigova)

Детство и образование

Ева е спортна личност - отрано се занимава с гимнастика, баскетбол, лека атлетика и ски-бягане. Първоначално тя мисли, че по-голямата й сестра има по-голям шанс да стане модел. Но през 1989 г., когато нейната сестра отказва да участва в конкурс за модели в Прага, Херцигова решава тя да се запише и ... печели.

Ева е завършила средно образование в Литвинов, където е родена. Учи в Гимназията по математика и физика в Прага, където показва интерес към науката и изкуството. Посещава и Университета Карлов в Прага, където изучава философия. Тя казва, че философията й помага да разбира света и себе си. Тя също така учи английски, френски и италиански езици, които й са полезни за нейната кариера на модел и комуникацията с хората от различни култури.

Професионална кариера

Ева започва своята кариера на модел на 16 години, след като печели конкурс за модели, организиран от френската агенция за модели Metropolitan Models в Прага през 1989 г., преди да се премести в Париж. Нейната кариера взема голям обрат през 1994 г., когато става лицето на кампанията на Wonderbra. Известната реклама “Hello Boys” става емблематична и допринася за нейната световна популярност. Рекламата е избрана за една от най-добрите постери на века и е изложена в музея Виктория и Алберт в Лондон.

През годините Херцигова работи с водещи дизайнери и модни къщи като:

  • - Dolce & Gabbana,
  • - Chanel,
  • - Versace,
  • - Louis Vuitton и много други
и се появява на кориците на много престижни модни списания като:
  • - Vogue,
  • - Elle,
  • - Harper’s Bazaar,
  • - Marie Claire,
  • - Cosmopolitan,
  • - Glamour и много други.
Тя става една от видните фигури на моделите от 90-те години и е една от така наречените супермодели заедно с други известни имена като Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Клаудия Шифър и Кристи Търлингтън.

Филми и телевизия

Освен своята кариера на модел, Херцигова също се появява във филми и телевизия. Тя участва във филми като:
  • - “Жената на най-добрия ми приятел” (1998),
  • - “Модильяни” (2004) и
  • - “Виден пациент” (2017).

Нейната кариера като модел и нейното присъствие в общественото пространство й донасят много награди и признания. Ева Херцигова остава голяма фигура в модната и забавната индустрия.



Личен живот


Сестра: Lenka (Herzigova) Vyšínová

Сестрата на Ева Херцигова се казва Ленка Херцигова Вишинова. Тя е по-малката сестра на Ева и е родена през 1976 г. в Литвинов. Тя е замъжена за Мартин Вишин, който е бивш чешки футболист и настоящ треньор. Те имат две деца - син и дъщеря. Ленка е работила като модел, но не е толкова известна като сестра си. Тя има профили в социалните мрежи, където споделя снимки от своя живот и подкрепя Ева.

Тико Торес (Tico Torres)

Ева Херцигова се омъжва за бившия барабанист на Bon Jovi Тико Торес (Tico Torres) през 1996 г. и са заедно до 1998 г.  

Грегорио Марсиаж (Gregorio Marsiaj)

През 2002 г. Ева започва връзка с италианския бизнесмен Грегорио Марсиаж (Gregorio Marsiaj). Двамата имат три деца - синове:
  • - Джордж Марсиаж Херциг (George Marsiaj), роден през 2007 г.
  • - Филип Марсиаж (Philip Marsiaj), роден през 2011 г.
  • - Едуард Марсиаж (Edward Marsiaj) роден през 2013 г.
Семейството има италианско гражданство от 2017 г. и живее в Италия.

Леонардо ди Каприо (Leonardo DiCaprio)

Вероятно Ева Херцигова и Леонардо ди Каприо са имали кратка връзка през 1998 г. (според някои източници). Тяхната връзка не е била потвърдена, тъй като моделът е била омъжена за Тико Торес, барабанист на Bon Jovi, по това време. Според Elle, те са се запознали на премиерата на филма “Човекът с желязната маска” и са имали кратка авантюра. Няма много информация за тяхните отношения, но изглежда, че те са повърхностни и несериозни. Ева Херцигова и Леонардо ди Каприо не са останали в контакт след раздялата си.

Приятели

Ева Херцигова има много приятели в модната и забавната индустрия. Тя е близка с други известни модели като:
Тя също така е добра приятелка с дизайнерите Доменико Долче и Стефано Габана.

Награди и постижения

Eva Herzigova има много награди и постижения в своята кариера. Ето някои от тях:
  • През 1994 г. тя става лицето на кампанията на Wonderbra, която се превръща в икона за модата и рекламата. Нейната реклама “Hello Boys” е избрана за един от най-добрите постери на века1 и е изложена в музея Виктория и Алберт в Лондон.
  • През 2000 г. тя печели “Голямата награда на журито” за “Най-добра актриса” на “Нюйоркския международен независим филмов и видео фестивал”. Тази награда е в признание на нейната работа във филма “Just for the Time Being” (Само за момента).
  • През 2009 г. тя получава “Златен медал за заслуги” от президента на Чехия Вацлав Клаус. Тази награда е за нейния принос към чешката култура и общество.
  • През 2012 г. тя получава “Наградата за стил” от списание Elle Italia. Тази награда е за нейния изискан и елегантен стил.
  • През 2017 г. тя получава “Наградата за модна икона” от списание GQ Italia. Тази награда е за нейното дългогодишно присъствие и влияние в модната индустрия.

Хобитата и интереси

Ева Херцигова има разнообразни хобита, интереси и други непрофесионални занимания. Ето някои от тях:
  • Тя обича да пътува и да посещава различни култури и места. Тя казва, че пътуването й помага да се развива и да се вдъхновява.
  • Тя се занимава редовно със спорт, фитнес, гимнастика, йога, пилатес, тенис, ски и сноуборд. Тя също така обича да язди коне и да играе голф.
  • Тя е любител на музиката и литературата. Тя слуша различни стилове музика, като рок, поп, джаз и класика. Тя чете много книги, особено философски и поетични творби.
  • Интересува се от изкуство и фотография. Тя казва, че изкуството й дава радост и спокойствие. Има своя собствена фотографска изложба, наречена “Eva Herzigova: A Photographic Retrospective”, която представя нейни снимки от различни периоди на кариерата й.

Благотворителност и хуманизъм.

Ева е посланик на UNICEF и подкрепя различни каузи, свързани с децата, жените, здравето и околната среда. Тя участва в много благотворителни проекти и кампании, като например:

Кои са последните професионални изяви на Eva Herzigova

Ева Херцигова продължава да работи в модната и забавната индустрия. Ето някои от нейните последни професионални изяви:
  • През 2021 г. тя е лицето на кампанията на Dior за пролет-лято 20. Тя позира за фотографа Елизабет Толедано в елегантни и женствени тоалети от френската модна къща.
  • През 2020 г. тя участва във филма “The Man from Rome” (Човекът от Рим), режисиран от Джузепе Асаро. Тя играе ролята на Луиза, жена на бивш агент на ЦРУ, който се впуска в опасно приключение.
  • През 2019 г. тя се появява в музикалния видеоклип на Мадона “God Control” (Божествен контрол). Тя играе ролята на дамата с червеното, която е свидетел на кървава стрелба в дискотека.
  • През 2018 г. тя е лицето на кампанията на Chopard за колекцията Happy Hearts. Тя позира за фотографа Елен Вон Унверт в изискани и блестящи бижута от швейцарската марка.

В какъв стил обича да се облича Херцигова?

Ева Херцигова има изискан и елегантен стил на обличане. Тя обича да носи дрехи, които подчертават нейната красота и женственост, като избира цветове, материи и кройки, които й отиват. Тя също така експериментира с различни аксесоари, като бижута, чанти, обувки и шапки, за да добави разнообразие и интерес към нейния аутфит. Тя се вдъхновява от модните тенденции, но не ги следва сляпо, а ги адаптира към своя личен вкус и настроение. Тя казва, че стилът й е “смесица от класика и модерност”.

Какво още за Ева?...

Интересни факти за живота и кариерата, които може би не знаете:
  • Ева е била приятелка на Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз. Те са се запознали през 1991 г. в Москва, когато тя е била на 18 години, а той на 60. Възможно е да са имали романтична връзка, която е продължила около година и половина.
  • Ева е била последната моделка, която е позирала за Хелмут Нютон - легендарен фотограф. Тя е работила с него през 2003 г. за списание Vogue Paris, където той е направил нейни снимки в Париж и Монте Карло. Нютон е починал през следващата година след катастрофа с колата си.
  • Ева е собственик на ресторант в Италия, където живее със семейството си. Ресторантът се казва “La Padella” (Тиганът) и е специализиран в местна италианска кухня. Тя казва, че обича да готви и да ходи на пазар за пресни продукти.
  • Ева е създател на парфюм под името “Eva by Eva Herzigova”. Парфюмът е лансиран през 2005 г. и е описан като “свеж, цветен и чувствен”. Той съдържа нотки на бергамот, мандарина, роза, жасмин, мускус и ванилия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: