Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 септември 2023

Самоучител по английски език | dLambow

English language Self-tutor

Самоучител по английски език за българи - безплатен онлайн курс.


Този безплатен онлайн самоучител по английски език за българи ви дава възможност да усвоите основите на езика, даже ако сте напълно начинаещи,. Съдържа всички необходими разяснения, обяснения и уточнения на достъпен и разбираем български език. Курсът дава възможност сравнително бързо, лесно и приятно да се усвоят основите на езика. 

Разбира се, трябва да уточним, че чудеса не са възможни и е необходима сериозна, упорита и системна работа. Само така ще се сдобиете с бързи резултати и удовлетворителен напредък. Много детайлно внимание е обърнато на фонетичните и граматичните особености на езика, което дава възможност за изцяло самостоятелна работа.

Наред с това са дадени в английско български речник и редица основни думи и изрази за ежедневна употреба. Внимателно изучете частите на речта. Ако приемете на сериозно тази възможност, оценявате добре значението на самостоятелното Интернет обучение, непременно ще постигнете целта на този курс - бързо усвояване основите на английски език. Това ще Ви даде възможност плодотворно да ползвате езика, като боравите с около 2000 - 2500 най-често използвани думи и изрази от ежедневието.

--------------------------------------

(Прочетете внимателно тази встъпителна тема, за да се ориентирате в особеностите на самостоятелното учене на аглийски език. След това започнете да проследявате връзките в нея, където ще намерите и самите теми с подробни разяснения за незабавно започване)

Самоучител по английски език
Самоучител по английски език (English language Self-tutor)

Дали обаче, наистина Ви е необходим Самоучител по английски език?

Краткият и еднозначен отговор е "Да!"

Светът се променя и обединява, границите падат. Все по-често Ви се налага:

  • - да боравите с компютри, бази данни, електронна поща;
  • - да се срещате и чувате с партньори и съмишленици от различни страни;
  • - да пътувате зад граница;
  • - да се запознавате с актуална информация, с произход от чужбина;
  • - да работите с чужденци, за задгранични фирми, или да работите в чужбина.

И най-сериозния проблем във всички тези отношения е езиковата бариера.

Ето Ви още факти по английски език:

  • - 80% от информацията в Интернет;
  • - 2/3 от научните съобщения;
  • - основен език на деловия свят - бизнес, договори, финанси, форекс;
  • - международните туристически пътувания;
  • - летищата и въздушния транспорт;
  • - електрониката и компютърните технологии;
  • - международната политика;
  • - спортната медицина;
  • - поп музиката и филмовата индустрия;
  • - рекламата ...

И това са все факти, които никой не може да отрече! Дали да изучавате английски, зависи изцяло от Вас. Ако го правите - печелите. Ако не го правите - губите. А изборът зависи само от Вас.

Интернет английски.

Огледайте се! Интернет е навсякъде. Половината свят говори английски език. Дали няма начин да решите вече този проблем? Нека да го потърсим и намерим заедно. Това е естествен начин за обучение - така, както Вие сте научили български език, преди още да тръгнете на училище. Това е един от най-добрите онлайн самоучители по английски език.

Съществуват някои железни аргументи в полза на английския език.

Ето Ви тези железните факти: Влезте в Интернет и с търсачка търсене по думата „работа“. Ще Ви излязат около 1,42 млн. резултата (в т.ч. и от руско езичните зони). Повторете търсенето, със същата дума, но на английски език - „job“. Ще Ви излязат около 826 млн. резултата, а с другата дума дума за работа - „work“ - излизат над 1.66 млрд. резултата!

Продължете още малко с проверката и с думите „заплата“ - 1,74 млн. резултата и на английски - „salary“ - 108 млн. резултата. От друга страна, е факт, че с български език може да си докарате около 1000 лв месечно (средната заплата за страната). А с английски език и малко късмет, не е изключено да имате и около 5000 долара месечно.

Извод: С Интернет английският онлайн имате около 1000 пъти по-добри възможности за изява, в много от случаите - надомно, без да се налага да пътувате по света, с 5 до 10 пъти по-добри доходи, с работно време, което сами си определяте и без началник (шеф, бос) на главата. Заключение: Учете упорито езика! И няма да сбъркате. Добре е човек да има стратегия в живота.

Изучаване на английски език.

Колко време може да отнеме приличното научаване на английски език? 

Това зависи от вашите предварителни знания. Ако никога не сте изучавали английски, успехът Ви ще зависи от следните фактори:

  • -Количеството времето, прекарано в изучаване на езика. Колкото повече, толкова по-добре, но поне един или два часа.
  • -Психологическата нагласа, с която се наемате да учите езика. Също е необходимо внимание, фокусиране, вяра в успеха до степен да се влюбите в езика.
  • -Правилна и ефективна методика на обучение.

Някои хора вярват, че като назубрят повече английски думи, останалото ще дойде от само себе си. Такива хора се опитват да наизустят цял речник, съдържащ 10000 думи. Този метод е доказано неуспешен. Други смятат, че трябва да уточнят в подробности английската граматиката, особено английските глаголни времена, като забравят че са научили майчини си език далеч преди изучаването на каквато и да е граматика. Това е псевдо метод и едва ли ще имате практически резултати от него.

Ефективен и естествен подход при учене.

В основата на ефективното учене на английски език е естествения подход към неговото изучаване. Помислете за момент как сте научили родния си език - чрез постоянна практика, по метода на пробите и грешките, постоянните корекции и постепенното задълбочаване в смисъла и неговите нюанси. Разбира се, не е изключено да срещнете и фантастични твърдения, че с 20 минути на ден, без никакви усилия (като си лежите по гръб), само след 1 или 2 месеца ще знаете английски и то завинаги!

Такива твърдения изглеждат смешни и жалки. Реален напредък в обучението по английски ще може да постигнете още на 3 - 4 седмица и то надомно, чрез надомен Самоучител, като настоящия. Но за да разширите и затвърдите постигнатото, ще са Ви необходими поне още 2 - 3 месеца. А за да го ползвате постоянно, ще Ви е необходима редовна практика. Освен това, широко известно правило е, че ако спрете да ползвате езика ежедневно, много бързо и ще го забравите. Следователно, трябва да сте наясно със себе си - за какво Ви е нужен език?

За да пишете в поредната автобиография, че имате ниво по английски или смятате ежедневно да го ползвате и сте убедени, че от това ще имате голяма, ежедневна полза. И още нещо. Не е възможно някой да Ви "налее" в главата английския език, докато си лежите на дивана. Винаги, при всички случаи е необходима упорита работа и значително време. Ако нямате тази нагласа, ако Ви липсва достатъчно мотивация, по-добре не се заемайте. Така заблуждавате преди всичко себе си, а и този, от когото очаквате да Ви научи.

Курс в езиково училище или самоучител по английски език?

Сега нека да разгледаме ученето в алтернативи. Преди да се спрете на конкретен самоучител за изучаване на английски език, нека разгледаме алтернативите и случаите, за които е подходящ.

Учене в езиково училище.

Ползите от изучаването на английски език в езиково училище

В езиковото училище може да срещнете интересни хора в групата, където ученето е свързано и със социален елемент. Взаимодействието с други ученици е важно. Често можете да научите повече от тях, отколкото от самия учител. Когато се учите от жив човек, е важно, че той да може да ви подтикне, ако сте заседнали в нещо. Вдъхновяващият учител е безценен, когато става въпрос за мотивацията ни да учим.

Недостатъци на изучаването на английски език в езиково училище

От друга страна, курсовете в езиковите училища имат своите недостатъци. Едно от тях е високата цена на обучението. Въпреки че е по-евтино от индивидуалното обучение, то все пак не е евтино. За онези късметлии, които все пак не трябва да плащат, липсата на време също може да се превърне в пречка. А понякога не достигат и пари и време. 

Уроците в езиковите училища са насрочени за определени часове. Ако имамете спешен бизнес или други ангажименти, планирани за това време, тогава губите тези часове. Няма място за гъвкавост. Освен това ви трябва време за пътуване до и от училище. Плюс това, не всеки може да учи английски в група. Срамежливите хора често се затварят и не се възползват максимално от времето си в класа.



Самостоятелно учене от самоучител

Ето защо много от нас решават да учат английски от самоучител - ръководство за самообучение. Това спестява време и пари. Нека да разберем какво, как и защо. Ако имаме малко самодисциплина, този вид обучение може да бъде много ефективно. На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате Самоучител по английски език?

Надеждност на самоучителя

На първо място не трябва да съдържа грешки. Няма нищо по-лошо от това да се учиш с грешки. След това е много по-трудно да научите правилните знания, след като сте запомнили грешните. Често могат да се появят и неточни въпроси, неясни обяснения.

Колко и каква граматика е изложена?

Въпреки, че това не винаги е така от гледна точка на учещия, граматиката на английския език е доста объркана. Освен това учениците обикновено приравняват изучаването на английски с изучаването на английска граматика. Едва след това понякога се оказва, че в ситуации на реална комуникация думите просто се губят в гърлото ни. Особено когато използвате учебници, си струва да обърнете внимание дали може с тяхна помощ да се научите и да говорите езика.

Ако искате да общувате, не трябва да научавате толкова правилата, колкото да повтаряте цели изречения (не голи думи) отново и отново, докато не започнат да излизат от устата ви естествено. За целта е нужно добре да се запознаете с частите на английското изречение. Липсата на речеви умения, твърде големият акцент върху граматиката, е основният недостатък на ученето с учебници по английски език. Решението на този проблем се осигурява от практически занимания с превод от и след това - на английски език, а не само натъпкване на паметта с думи, с които не можем да боравим.

Хартиен или електронен носител?

Някои хора предпочитат книгите, други - компютрите. Можете да вземете книгата в собствените си ръце, да прелиствате страници, да маркирате и да правите бележки. Една книга е това, което чувствате физически, знаете колко страници са ви останали, тя дава приятно чувство за принадлежност и контрол. 

Ако е така, просто си принтирайте на хартия онлайн темите и ги четете като книжка. Но и книгите в контекста на самостоятелно изучаване на английски език имат своите недостатъци. На първо място, фактът, че те мълчат. Разбира се, много учебници включват примери, но това само усложнява нещата. Така че, практическата работа с езика трябва сами да си я задавате, стига да знаете как - за да затвърждавате знанията от кратичките уроци.

Четири езикови умения

Като цяло, методологията за преподаване на чужди езици гласи, че един добър учебник или курс трябва да развие четири езикови умения:

  • четене,
  • слушане,
  • писане,
  • говорене.

Така че, освен четенето и писането, към Самоучителя трябва да си добавите и упражнения по говорене и слушане. По този начин може не само да подобрите английския си език, но и да освежите или разширите знанията си за световната литература. Също така е чудесна идея да прочетете английските записи в Simple Wikipedia. Това е обикновена езикова версия на популярна енциклопедия. В нея се използват само 1000 думи - невероятно е колко много може да кажете с тях.

Самостоятелно обучение по писане

Вярно е, че някои от най-добрите автори на световна литература, са самоуки хора, но да се научиш да пишеш на английски не е от най-лесните неща. Единственият изход от тази ситуация е повече контакт с езика - ежедневен. На първо място, много четене, с писмен превод. За щастие имаме нещо като огледални неврони в мозъка си - като гледаме как другите правят нещо, ние се учим за себе си. 

Например, оказа се, че когато хората гледат мачове по телевизията, за тях е много по-лесно да се научат да играят футбол, отколкото за тези, които не са обичали футболните първенства на синия екран. Следователно, ако решите да учите английски сами, голямото четене на текст ще бъде най-добрият ви съюзник в научаването и на писането. А постоянното превеждане от и на английски е незаменимото ежедневно упражнение.

Самообучение по говорене

Най-голямото предизвикателство за независимите учащи, които искат да учат от самоучител английски език, е да се научат да говорят (да го произнасят на глас). Това е тема, която учебниците обикновено напълно игнорират. Ако обаче никога не се научите да говорите, има вероятност да се заблудите. Оставате с впечатлението, че напредвате, след като получите малко теория, но това няма да има значение при практикуването (говоренето). 

Съвременните технологии могат да решат този проблем. В преводача на Гугъл има и озвучаване - научете се да го ползвате. Звучи малко машинно, но все пак е говорене. Използва се технология за разпознаване на реч, комбинирана с доказана дидактика с директни методи. Развийте навика на глас да отговаряте и задавате въпроси в цели, правилни изречения по структура и словоред.

Избор на самоучител по английски

Владеенето на английски език предоставя много предимства и ползи в професионалната сфера, а в ежедневието хората постоянно се сблъскват с необходимостта да преведат инструкции за домакински уреди или текст на любима песен, да „дешифрират“ интернет съобщение или да общуват с чуждестранни партньори и приятели. Всеки сам определя нивото на владеене на език, от което се нуждае, обхвата на приложение, съпоставя възможностите и плановете си, според които избира индивидуален курс или самоучител за самостоятелна подготовка, за да учи по собствена схема.

Избор на вариант за самостоятелно обучение

Поради заетост с работа и други ангажимент, често хората се насочват към самостоятелно изучаване на чужд език, което в този случай е напълно приемлив и оправдан рационален подход. Човекът сам определя графика, обема и интензивността на часовете, в зависимост от ситуацията си или скоростта на усвояване на материала. Някои хора, когато се сблъскат с езиковата бариера, по време на груповите уроци изпитват дискомфорт, губят се, поради вълнение не възприемат или не усвояват материала, докато процесът на самостоятелно учение е успешен за тях.

Наред с предимствата по изучаването на чужд език от самоучител, трябва да се отбележат конкретни моменти, на които си струва да се обърне внимание. На първо място, това се отнася за начинаещите, които изучават английски от нулата. Започвайки да изучавате английски от самоучител, е важно да имате поне общо разбиране за особеностите на езика, и най-вече да сте наясно с фонетиката - правилата за четене и произнасяне

Не пренебрегвайте съветите и препоръките на квалифицирани специалисти за избора на началните, встъпителни уроци. Обширният речник и познаването на правилата са добри, но без практиката и жива комуникация, е трудно да се достигне ново качествено ниво.

Езикови норми: подводни камъни и турболенции

Въпросът за избор на самоучител английски език е актуален за представители на езиковата общност, които в ежедневието и в социокултурната сфера общуват на друг, роден език. Носителите, като правило, активно го използват, уверено овладяват езиковите норми, които се формират в контекста на историческата приемственост на речевите традиции, както и в съответствие с настоящите изисквания на развиващата се общност. 

Обикновено на първите етапи на обучение, перфектно усвоените стабилни речеви норми на родния език, могат да забавят процеса на овладяване на чужд език, особено ако човек има този език в списъка на планираните за първо изучаване.

За повечето начинаещи може да е трудно да разберат логиката на използването на по-сложните форми на глаголите и членуването, които отсъстват от нашия език, а също и да се научат как да интонират правилно. Както знаете, всичко сложно или неразбираемо охлажда страстта на ученика. Затова, преодоляването на езиковата бариера е въпрос мотивация и на практика, но това отнема известно време според индивидуалните способности на всеки отделен човек, както и от прилаганото усърдие. 

За да направите това, трябва да се опитате да създадете най-благоприятната среда, в която ще сте в състояние да усвоите материала най-ефективно. Ясен, структуриран самоучител по английски език с разбираема форма на излагане на смислен материал е едно от важните условия, които систематизират и ускоряват процеса на усвояване на всеки чужд език.

Всеки усърден ученик има добри шансове да научи английски.

Днес има много традиционни и прогресивни методи на преподаване. Висококачественият самоучител за изучаване на английски език е добра възможност в комплекса от всички образователни езикови дейности. Основният въпрос на всеки, решил да учи самостоятелно, е как да се ориентира в избора си? От практиката е известно, че резултатът, както и впечатленията или рецензиите на една и съща публикация от двама души, могат да бъдат коренно противоположни. На първо място, тази реакция се дължи на индивидуални фактори:

  • - възрастта на лицето;
  • - ниво на обучение;
  • - интелектуални, познавателни, волеви характеристики;
  • - характеристики на възприятието;
  • - релевантност, силата на мотивацията.

Можете да чуете от много възрастни хора, че не вярват да овладеят английски поради възрастта си. Може би в техните думи има известна истина за свойствата на паметта или лабилността на възприятието, но те също имат ясни предимства. 

За разлика от децата, възрастните имат опит, имат развита волева сфера, самоконтрол и способност да определят отдалечени цели. Качеството и скоростта на развитие на езиковите умения се влияят значително от общото интелектуално ниво, познавателното, мнемоничното (способността да се възприемат, запазват, възпроизвеждат фонетични форми на чужди езици) човешките способности, граматичната чувствителност, асоциативната памет.

Мотивация за учене

Мотивацията е друг мощен (някои експерти твърдят, че е основен) движещ фактор, който определя успеха на учебния процес. Предстоящо пътуване в чужбина, комуникация с любим човек, четене на книги или гледане на филми в оригинал, подобряване на професионалната квалификация или самочувствие - това е мотивацията за овладяване на чужд език. 

Когато избирате ръководство за самостоятелно изучаване на английски език, трябва да знаете, че актуализирането на ситуационната мотивация (поддържане на интереса директно по време на часовете) може да бъде интересна тема за ученика като сюжет, форма на представяне на материала. Винаги си струва да попитате към каква възрастова аудитория е насочен учебникът.

Като се вземе предвид популярността на английския език, много хора искат да се включат в изучаването му от детската градина, през училището и университетите, до инициативите за самообучение през интернет или с книжен самоучител. Когато избирате такъв, трябва да определите нивото си на подготовка, от което стартирате - абсолютно начинаещ, начинаещ, с цел припомняне, с цел изчистване на акцент, с цел специализирана подготовка по медицина, или култура и т.н. Задачите, които са твърде лесни или, напротив, твърде трудни за усвояване, могат да повлияят негативно на резултата.

Но каквото и да е нивото ви, няма да навреди да започнете с транскрипцията на буквите от азбуката, с методика за последователно обучение, с някои основни исторически особености, за да го разберете като език - защо е толкова смесен и с объркани правила. Полезният самоучител трябва да бъде разбираем, добре структуриран от по-лесното към по-сложното, да има подходящ размер на шрифта за лесно четене, да е удобен за работа. Въвеждането на нови езикови форми трябва да се извършва поетапно, в съответствие с принципите на езиковата и логическата йерархия.

Методическа последователност и познавателна стойност

Хората, когато решават да учат английски сами, правят сериозен залог на самообученето. Ефективността на усвоените знания зависи от мотивацията, организацията, целеустремеността и от качеството на самоучителя по отношение на познавателна стойност - фонетика, писменост, граматика, речник. Специално внимание обърнете на английската писменост - с малко букви за много звуци

При поставянето на материала трябва да се спазва принципът на последователност и плавен преход от прости към по-сложни. Добре структурираният материал е по-лесен за разбиране и усвояване. Разделянето на сложен материал на по-прости блокове позволява да "дозиране" обема, който е оптимален за успешно усвояване и това го прави по-разбираем. Наличието на подробни обяснения на български език са много важни, особено за начинаещите.

И така: Какъв трябва да е самоучителя по английски език?

Когато се вземе решение да изучавате английски самостоятелно и сте изслушали всички препоръки на познати учители и приятели с успешен опит, може да обобщите получената информация. Какво трябва да бъде полезното ръководство за самостоятелно изучаване на английски език?

  • -Разбираемо.

Представянето на материала не трябва да бъде твърде сложно, скучно или написано в богато украсен стил, използващ голям брой технически термини. Задължително условие е да съдържа обяснения на родния език на потребителя.

  • -Методологичен подход.

Издание трябва да има очевидна познавателна стойност, която допринася за ефективно езиково развитие.

  • -Съответствие на нивото на ученика.

Човек трябва да подходи обективно към оценката на своето ниво, тъй като твърде лекият материал е губи време, а твърде трудният материал може да намали положителното отношение към ученето и мотивацията като цяло.

  • -Съдържание на фонетичен курс.

Наличието на фонетичен курс е задължително, тъй като при независима форма на преподаване на правилното произношение трябва да се обърне специално внимание.

  • -Съответства с декларираната възрастова категория.

Самоучителят по английски може да бъде универсален, може да е фокусиран върху деца, младежи, възрастни, или може да има тематична насоченост - техника, медицина, спорт...

---------------------


Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: