Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 септември 2023

Фалун Дафа

(Falun Dafa) -

Фалун Дафа - самоусъвършенстване на високо ниво


Какво е Фалун Дафа?

Фалун Дафа (Фалунгонг) е учение за самоусъвършенстване и практика на високо ниво. Преподава се безвъзмездно от Майстор Ли Хонгджъ от 1992 г. насам. Първоначално е известен основно в Китай, но след 1999 г. се разпространява по целия свят. Днес той наброява над 100 милиона последователи в над 120 страни.

Фалун Дафа - 5-то упражнение
Фалун Дафа - 5-то упражнение (Falun Dafa - 5th Exercise)

Причина за тази популярност е изключителната ефективност на тази система.

Във Фалун Дафа (Фалунгонг) особено внимание се отделя на усъвършенстване на духовните и нравствени качества на човека, но не чрез забрани и заповеди, а чрез осъзнато и осмислено собствено желание да се постъпва като добър човек.

Всеки последовател постъпва според своето разбиране на основополагащите принципи на практиката - Истина, Доброта, Търпение (Чжън, Шан, Рен) и следва тези принципи в своето ежедневие, като ползва всеки повод или конфликт, за да се подобрява в това отношение.

Безплатно преподаване

За разлика от много други духовни практики, системи за здраве или психоанализ, Фалун Дафа (Фалунгонг) няма търговски цели. Последователите на Дафа не влизат в политически и религиозни движения, тъй като в основата на Дафа стои личното усъвършенстване, а не критиката или усъвършенстването на другите хора. Работата над собствения характер е лично дело на всеки индивид - не се куп Самоусъвършенстването е невъзможно да се управлява с помощта на политика, закони или чрез бизнес отношения.

Среда за повишаване

Така, сложните отношения в обществото стават най-добрата среда за повишаване на собственото нравствено ниво чрез работа над своя (а не над чуждия) характер. Макар, че Дафа прави акцент върху развитието на характера, в системата има и 5 прости и лесни за научаване упражнения за енергитизиране на тялото и медитация на ума, което го прави система за усъвършенстване както на съзнанието, така и на тялото.

Фалунгонг

Започването на обучение по Дафа става с първата (малката) книга "Китайски Фалунгонг", където по достъпен начин и на разбираем език са изложени:

  • - основите на практиката и са
  • - показани с илюстрации и обяснения 5-те Дафа упражнения, 

подходящи за хора от всякаква възраст. По този начин се залага основата, след което може да се премине към запознаването с основната книга "Джуан Фалун" (буквално - "Завъртане Колелото на Закона"). Заниманията с упражненията и четенето на книгите могат да се провеждат както индивидуално, така и групово, по всяко време, на всяко място. На сайта са посочени имена на координатори и места за практикуване в различните райони на страната.

Фалун Дафа упражнения
Фалун Дафа упражнения (Falun Dafa Exercises)

Кратки допълнителни напътствия (Джунгуини)

Освен тези два основни текста, Майстор Ли Хонгджъ периодично публикува кратки допълнителни напътствия (Джунгуини), с чиято помощ коригира някои очевидни грешки или отклонения. Един - два пъти годишно практикуващите се събират на конференции за взаимно споделяне на опит. Конференциите са местни, регионални, национални и международни. Един - два пъти годишно, на големите международни Дафа конференции, Майстор Ли изнася лекции, с които дава допълнителни разяснения и коригира култивацията на последователите.

Всички, споменати до тук текстове по Фалун Дафа (Фалунгонг), както и много видео / аудио материали и снимки са публикувани в официалния сайт на практиката falundafa. org, като българската секция е добре развита.

Награди и признание

За особен принос по укрепване здравето и повишаване нравствеността на хората, Майстор Ли Хонгджъ и неговата система Фалун Дафа са получили над 1000 награди, дипломи и почетни звания от правителствата на много държави по света в Европа, Америка, Австралия. Майстор Ли Хонгджъ два пъти (през 2000 и 2001 г) е номиниран за Нобелова награда за мир, а през 2009 г. е удостоен със званието "Духовен лидер - 2009".

Преследване и репресии в Китай

Не така стоят нещата, обаче, в Китай. До 1999 г. Дафа получава огромно разпространение в страната, съпроводено с многобройни съобщения за оздравяване и полза от заниманията. Провеждат се и многобройни научни експерименти за потвърждаване феномените от практиката. Но когато броя на последователите достига 70 милиона (повече от членовете на Комунистическата партия) и продължава да расте, това предизвиква безпокойство, а в последствие и паника в ръководството на Китайската комунистическа партия. Поради това, на 20 юли 1999 г. практиката е обявена за култ и е издадено партийно разпореждане тя да бъде унищожена и изкоренена от Китай.

Така се стига до положението на най-неразбираемото и необяснимо преследване в човешката история - да преследваш, измъчваш и затваряш в затвори добрите хора в страната си не затова, че крадат, убиват или насилват някого, а за това, че просто искат да бъдат добри хора. След първоначалния пропаганден шум (в стил "Културна революция"), последван от многобройни негативни реакции в чужбина по нарушаване на човешките права, това продължава и до ден днешен да се върши, но вече тайно и скрито. Въпреки това, на бял свят се появяват многобройни факти и лични свидетелства за ужасяващите мащаби на това незаконно (в Китай няма изричен закон, забраняващ практиката) преследване и репресии.

На сайта http: //ru.minghui. org/ редовно се публикуват лични свидетелства за ползите от практиката и за преследването й в Китай - от първа ръка, от хора които са преминали през ада на китайските трудови лагери и затвори, с единствената "вина", че искат да са добри хора. На международния сайт https: //dafoh. org се изнасят многобройни свидетелства и факти за незаконно извличане на органи за трансплантация от живи последователи на Дафа, завършващи с тяхната смърт.

Така много от последователите на Дафа започват мирна публична разяснителна кампания в Китай и по света, в която изобличават незаконното преследване. В следствие на това, още повече хора по света научават за ползите от Дафа и започват да го практикуват, а правителствата на все повече държави започват (все по-открито) да поставят въпроса за нарушаването на човешките права в Китай и за преустановяване на незаконното преследване.

Всички тези акции нямат за цел политически домогвания и власт, а са насочени само срещу незаконното преследване и са за неговото незабавно преустановяване. Включете се и вие!

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: