Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

12 септември 2023

Форуърден договор | dLambow

(Forward contract) -

Сключване на Форуърден договор - определение, използване, примери


Какво е форуърден договор?

Форуърден договор (Forward contract) е персонализиран деривативен договор между две страни за покупка или продажба на актив на определена цена на бъдеща дата. Той може да бъде съобразен с конкретна стока, сума и дата на доставка. Форуърдният договор е вид финансова сделка. Той се използва за защита от неблагоприятни промени в цените на активите или за спекулация за бъдещи ценови движения. Форуърдните договори се различават от фючърсните договори по това, че:
  • - не са стандартизирани,
  • - не се търгуват на борса и
  • - не изискват дневно преразпределение на печалби и загуби.

Форуърдните договори са по-гъвкави, но и по-рискови, тъй като зависят от способността и желанието на страните да изпълнят своите задължения.

Форуърден договор
Форуърден договор (Forward contract)

Същност на форуърдния договор

Ако един инвеститор очаква, че цената на злато ще се повиши след шест месеца, той може да сключи форуърден договор с друг инвеститор, който очаква обратното. Да приемем, че текущата цена на злато е 1000 лв. за унция. Инвеститорът А се договаря да купи 100 унции злато от инвеститор Б след шест месеца на цена от 1050 лв. за унция. Това означава, че А ще плати на Б 105 000 лв. след шест месеца и ще получи 100 унции злато.

Ако след шест месеца цената на злато е 1100 лв. за унция, А ще спечели 5000 лв. от разликата между пазарната цена и форуърдната цена (1100 - 1050 = 50 лв. за унция х 100 унции = 5000 лв.). Обратно, ако след шест месеца цената на злато е 1000 лв. за унция, А ще загуби 5000 лв. от разликата между пазарната цена и форуърдната цена (1000 - 1050 = -50 лв. за унция х 100 унции = -5000 лв.). Б ще има обратния резултат в зависимост от цената на злато след шест месеца.



Валутен форуърден договор

Валутният форуърден договор е вид финансова сделка, при която две страни се договарят да разменят определени суми от две различни валути на определена дата и обменен курс в бъдеще. Тези договори се използват за защита от неблагоприятни промени в обменните курсове или за спекулация за бъдещи ценови движения. Форуърдните договори за валута се различават от спот договорите по това, че не се изпълняват незабавно, а по-късно.

Пример за валутен форуърден договор

Ако един български износител на стоки в Европа и получава плащане в евро, но трябва да плати разходи в български лева, той може да сключи валутен форуърден договор с банка, която ще му гарантира определен обменен курс между еврото и лева за определена сума и дата.

Да приемем, че текущият обменен курс е 1 евро = .95 лева. Износителят А се договаря да продаде на банката Б 100 000 евро след три месеца на обменен курс от 1 евро = .90 лева. Това означава, че А ще получи от Б 190 000 лева след три месеца и ще предаде 100 000 евро.

Ако след три месеца обменният курс е 1 евро = .85 лева, А ще спечели 5000 лева от разликата между форуърдния курс и спот курса (.90 - .85 = 0.05 лева за евро х 100 000 евро = 5000 лева).

Обратно, ако след три месеца обменният курс е 1 евро = .95 лева, А ще загуби 5000 лева от разликата между форуърдния курс и спот курса (.90 - .95 = -0.05 лева за евро х 100 000 евро = -5000 лева). Б ще има обратния резултат в зависимост от обменния курс след три месеца.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: