Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 септември 2023

Как са построени пирамидите? | dLambow

(How were the pyramids built?) -

За какво свидетелстват пирамидите и как са построени?


Пирамидите - загадъчни паметници

Пирамидите са едни от най-впечатляващите и загадъчни паметници на човешката история. Те са свидетелство за високото ниво на архитектурно и инженерно майсторство, но е сигурно дали се дължи на древните египтяни и никой не знае какви точно методи и технологии за изграждането им са използвани.
Как са построени пирамидите?
Как са построени пирамидите? (How were the pyramids built?)

Теории и хипотези за построяването на пирамидите

Няма единен и окончателен отговор на въпроса как са построени пирамидите, но има няколко теории и хипотези, които се опитват да обяснят този сложен процес. Ето някои от тях:

Заобикалящ насип

Най-правдоподобната хипотези ("хипотеза" означава недоказано и неосъществено предположение) е, че египтяните са използвали наклонен и заобикалящ насип от тухли, пръст и пясък, който се е увеличавал на височина и дължина с издигането на пирамидата, като каменните блокове са изтегляни по рампата с помощта на шейни, ролки и лостове.

Използване на  големи рампи

Една от най-популярните теории е, че египтяните са използвали големи рампи, за да превозват и подигат каменните блокове до желаната височина. Рампите могат да бъдат вътрешни, външни или комбинирани, като могат да имат различна форма и наклон. Някои учени предполагат, че рампите са били облицовани с мокър пясък или глина, за да се намали триенето и да се улесни движението на блоковете.

Използване на лебедки и кранове

Друга теория е, че египтяните са използвали система от лебедки, кранове и контраподемни механизми, за да повдигнат блоковете до нужното ниво. Тези устройства могат да бъдат изработени от дърво, въже и кожа и да използват принципа на теглото и противотеглото. Някои учени смятат, че египтяните са знаели за колелото и плъзгача и са ги прилагали при строежа на пирамидите.

Използване на хидравлични методи

теория е, че египтяните са използвали хидравлични методи, за да преместят и повдигнат блоковете. Тези методи включват използването на вода, пара или въздух под налягане, за да се създаде сила или движение. Някои учени твърдят, че египтяните са знаели за принципите на хидравликата и са ги използвали за изграждането на канали, плотини и помпи, които да помагат при транспортирането и подемането на блоковете.



Тези теории не са изключващи се една друга, 

а би могло да бъдат комбинирани или допълвани от други фактори, като:

  • - организацията на работата,
  • - астрономическите знания,
  • - религиозните убеждения и
  • - символиката на древните египтяни.

Построяването на пирамидите е бил сложен и дълготраен процес, който изисква много ресурси, умения и усилия от страна на хиляди работници, инженери, архитекти и свещеници. Пирамидите са били не само гробници на фараоните, но и израз на тяхната власт, богатство и божественост.

Нито една теория не ни е помогнала да построим пирамида днес

Все пак трябва да се отбележи, че теориите, хипотезите и измишльотините за построяването на египетските пирамите не са помогнали на нито един наш съвременник да построи копие на Хиопсовата пирамида. Нещо повече, даже съвременни строители, архитекти, технологии и машини не са в състояние да го направят, поне до днес, а едва ли и в близкото бъдеще това ще се случи.

Така че със сигурност въпроса "Как са построени пирамидите" остава без отговор, поне до днес. Все още се очаква да се появи юнака, който ще намери точния материал, ще изкопае и издяла многотонни скални блокове, ще ги транспортира стотици километри и ще иззида с тях безупречно каменно съоръжение с височина 150 метра, ориентирано незнайно как по звездите в небето...

Търси се майстора... 

Ако погледнете внимателно определението за понятието "хипотеза" по-горе, със сигурност и вие може да измишльотите поне няколко хипотези за построяването на пирамидите. Поне може да опитате и вашата хипотеза с нищо няма да е по-лоша от изброените по-горе.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: