Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 септември 2023

Мързеливо хинкали за 15 минути | dLambow

(Lazy khinkali for 15 minutes) -

Как да си направите мързеливо грузинско хинкали само за 15 минути?


Какво е хинкали?

Хинкали (на англ.: Khinkali или hinkali или xinkali / ксинкали; на грузински: ხინკალი [ ˈxinkali ]) е вид кнедли в грузинската кухня. Кнедлите представляват големи топчета, съдържащи в пълнежа си варени картофи, яйце и брашно. А в Грузия хинкали се приготвя от усукани топки тесто, с плънка от месо, риба или зеленчуци и подправки.

Мързеливо хинкали за 15 минути
Мързеливо хинкали за 15 минути (Lazy khinkali for 15 minutes)

Рецепта за мързеливо хинкали (за 15 минути)

Нека да уточним предварително, че 15 минути на първо време едва ли ще ги докарате, но с времето, като усвоите рецептата, ще се доблищите до тези параметри. Днес можем да ви предложим една интересна и популярна рецепта за мързеливо хинкали, която може да научите (с малко тренировки) да приготвяте именно за около 15 минути. Това е рецепта за хинкали с готово тесто за питки, каквото може да намерите в магазините.

Ето как да направите хинкалито (бързо, мързеливо и вкусно):


Нужни са ви следните продукти

  • - 500 г готово тесто за питки,
  • - 500 г кайма (може да бъде свинска, телешка или смесена),
  • - 1 глава лук,
  • - 2 скилидки чесън,
  • - сол,
  • - черен пипер,
  • - кимион,
  • - магданоз,
  • - вода и
  • - олио.


Приготвяне на мързеливото хинкали

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в тиган с малко олио, докато омекнат. Добавете каймата и прибавете сол, черен пипер и кимион на вкус. Гответе, докато каймата е напълно изпечена и няма течност. Отстранете от котлона и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте добре и оставете да се охлади малко.

Разделете тестото на 15 равни части и разточете всяка част на тънък кръг с диаметър около 15 см. Сложете по една лъжица от плънката в средата на всеки кръг и съберете краищата на тестото над плънката, като формирате малки торбички. Завъртете и притиснете върховете на торбичките, за да залепнат добре.

В голяма тенджера затоплете достатъчно вода с малко сол и олио да заври. Сложете хинкалите по няколко на веднъж във врящата вода и ги варете за около 10 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете ги с шумерка и сложете в чиния.

Поднасяне на хинкали

Поднасяйте хинкалите горещи, с кисело мляко или чеснов сос по желание. Насладете се на тази ароматна и засищащо грузинско ястие. А следващия път опитайте с рецепта за  хачапури...

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: