Как да си направите мързеливо грузинско хинкали само за 15 минути?
Какво е хинкали?
Хинкали (на англ.: Khinkali или hinkali или xinkali / ксинкали; на грузински: ხინკალი [ ˈxinkali ]) е вид кнедли в грузинската кухня. Кнедлите представляват големи топчета, съдържащи в пълнежа си варени картофи, яйце и брашно. А в Грузия хинкали се приготвя от усукани топки тесто, с плънка от месо, риба или зеленчуци и подправки.
Мързеливо хинкали за 15 минути (Lazy khinkali for 15 minutes) |
Рецепта за мързеливо хинкали (за 15 минути)
Нека да уточним предварително, че 15 минути на първо време едва ли ще ги докарате, но с времето, като усвоите рецептата, ще се доблищите до тези параметри. Днес можем да ви предложим една интересна и популярна рецепта за мързеливо хинкали, която може да научите (с малко тренировки) да приготвяте именно за около 15 минути. Това е рецепта за хинкали с готово тесто за питки, каквото може да намерите в магазините.Ето как да направите хинкалито (бързо, мързеливо и вкусно):
Нужни са ви следните продукти
- - 500 г готово тесто за питки,
- - 500 г кайма (може да бъде свинска, телешка или смесена),
- - 1 глава лук,
- - 2 скилидки чесън,
- - сол,
- - черен пипер,
- - кимион,
- - магданоз,
- - вода и
- - олио.
|
Приготвяне на мързеливото хинкали
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в тиган с малко олио, докато омекнат. Добавете каймата и прибавете сол, черен пипер и кимион на вкус. Гответе, докато каймата е напълно изпечена и няма течност. Отстранете от котлона и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте добре и оставете да се охлади малко.
Разделете тестото на 15 равни части и разточете всяка част на тънък кръг с диаметър около 15 см. Сложете по една лъжица от плънката в средата на всеки кръг и съберете краищата на тестото над плънката, като формирате малки торбички. Завъртете и притиснете върховете на торбичките, за да залепнат добре.
В голяма тенджера затоплете достатъчно вода с малко сол и олио да заври. Сложете хинкалите по няколко на веднъж във врящата вода и ги варете за около 10 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете ги с шумерка и сложете в чиния.
Поднасяне на хинкали
Поднасяйте хинкалите горещи, с кисело мляко или чеснов сос по желание. Насладете се на тази ароматна и засищащо грузинско ястие. А следващия път опитайте с рецепта за хачапури...
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.