Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

03 септември 2023

Google PageSpeed Insights за SEO анализи | dLambow

(Google PageSpeed Insights for SEO analysis) -

Как да използвам Google PageSpeed Insights за SEO анализи на сайта си?


Какво е Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights (PSI) е популярен безплатен инструмент, който анализира скоростта на страницата на уебсайт на мобилни и настолни устройства. Той ви дава резултат между 0 и 100. По-висок резултат обикновено означава, че уебсайтът ви е оптимизиран за скорост и ефективност. След това дава предложения как да се подобри.

PSI е инструмент, който може да ви помогне да анализирате и подобрите скоростта и качеството на вашия уебсайт. Той измерва различни аспекти на потребителското изживяване, като времето за зареждане, стабилността на оформлението, отзивчивостта на интеракцията и други. Тези аспекти са важни за SEO, тъй като Google ги използва като сигнали за ранжиране на уебсайтовете.

Google PageSpeed Insights за SEO анализи
Google PageSpeed Insights за SEO анализи (Google PageSpeed Insights for SEO analysis)

Използване на Google PageSpeed Insights

За да използвате Google PageSpeed Insights за SEO анализ, можете да следвате тези стъпки:
  • - Отидете на Google PageSpeed Insights и въведете URL-а на уебсайта или страницата, която искате да анализирате.
  • - Изчакайте инструмента да сканира уебсайта или страницата и да ви покаже резултатите за мобилни и десктоп устройства.

Оценката за представяне (Performance score)

Обърнете внимание на оценката за представяне (Performance score), която е число от 0 до 100, показващо общото качество на уебсайта или страницата. Колкото по-висока е оценката, толкова по-добре е представянето.

Метрики за потребителското изживяване (Core Web Vitals)

Оценката за представяне се базира на няколко метрики, които Google смята за основни за потребителското изживяване (Core Web Vitals). Тези метрики са:

Largest Contentful Paint (LCP)

Измерва времето, за което се зарежда най-големият видим елемент на страницата. Идеалното време е под .5 секунди.

First Input Delay (FID)

Измерва времето, за което страницата реагира на първото взаимодействие на потребителя (например кликване или плъзгане). Идеалното време е под 100 милисекунди.

Cumulative Layout Shift (CLS)

Измерва степента, до която елементите на страницата се променят по време на зареждането. Идеалната стойност е под 0.



Данните от полето (Field Data) и лабораторията (Lab Data)

Разгледайте данните от полето (Field Data) и лабораторията (Lab Data), които ви дават повече информация за представянето на уебсайта или страницата в реални условия и в контролирана среда.
  • - Данните от полето (Field Data) са базирани на реални измервания от потребители, които са посещавали уебсайта или страницата през последните 28 дни.
  • - Данните от лабораторията (Lab Data) са базирани на симулации, които използват определени параметри за устройството, браузъра и мрежовата връзка.
Двата вида данни могат да се различават поради разнообразието на факторите, които влияят на представянето.

Възможностите (Opportunities) и диагностиката (Diagnostics)

Прегледайте възможностите (Opportunities) и диагностиката (Diagnostics), които ви предлагат конкретни съвети за това как да подобрите представянето на уебсайта или страницата.
  • - Възможностите (Opportunities) са действия, които можете да предприемете, за да подобрите оценката за представяне, като например оптимизиране на изображенията, намаляване на времето за отговор на сървъра, използване на кеширане и други.
  • - Диагностиката (Diagnostics) са допълнителни аспекти, които могат да повлияят на потребителското изживяване, като например използването на съвременни формати за уеб, избягването на големи JavaScript файлове, прилагането на подходящи размери на елементите и други.

Направете необходимите промени  насайта си

Следвайте съветите от инструмента и направете необходимите промени в уебсайта или страницата си. Повторете анализа след като сте приложили промените, за да видите дали са имали ефект върху представянето.

Сравнение на резултатите

Сравнете резултатите от Google PageSpeed Insights с други инструменти за анализ на скоростта и качеството на уебсайта или страницата си, като например:
  • - GTmetrix,
  • - Pingdom или
  • - WebPageTest.
Тези инструменти могат да ви дадат различни перспективи и допълнителни данни за представянето на уебсайта или страницата си. Използвайте ги за да получите по-цялостна картина и да идентифицирате области за подобрение.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: