Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 септември 2023

Инфлационна спирала | dLambow

(Inflationary spiral) -

Какво е инфлационна спирала и как се проявява?


Какво е инфлация с прости думи?

Инфлацията е темпът на нарастване на цените за даден период от време. Инфлацията обикновено е широко понятие, което включва общото увеличение на цените или увеличението на разходите за живот в дадена страна.

Инфлационна спирала
Инфлационна спирала (Inflationary spiral)

Какво е инфлационна спирала?

Инфлационна спирала е ситуация, при която инфлацията се поддържа и усилва от взаимодействието между факторите на търсенето и предлагането. Това означава, че повишаването на цените на стоките и услугите води до повишаване на заплатите и разходите за производство, което от своя страна води до по-високи цени и така нататък.

Това създава спирала, от която е трудно да се излезе, тъй като очакванията за по-ниски цени в бъдеще стимулират потребителите и инвеститорите да отлагат своите решения за харчене и инвестиране, което още повече намалява търсенето и растежа.

Прояви на инфлационната спирала

Инфлационната спирала може да се прояви по различни начини, в зависимост от причините за инфлацията. Например:

Ако инфлацията е поради завишено търсене (Demand-Pull)

Това означава, че има твърде голямо търсене на стоки и услуги при ограничено предлагане. Това води до покачване на цените, което стимулира производителите да увеличат своето предлагане, но също така и своите разходи за производство. Това повишава цените още повече, което намалява реалната покупателна способност на потребителите и намалява тяхното търсене. Това намалява предлагането и цикълът се повтаря.

Ако инфлацията е поради повишение на разходите (Cost-Push)

Това означава, че има увеличение на разходите за производство на стоки и услуги поради фактори като повишаване на цените на суровините, енергията, данъците или заплатите. Това води до покачване на цените на стоките и услугите, което намалява рентабилността на производителите и намалява тяхното предлагане.

А това от своя страна намалява общото търсене и растежа на икономиката. Това също така води до поискване на по-високи заплати от работниците, за да компенсират загубата на покупателна способност и така се повишават разходите за производство и цикълът се повтаря.



Как да се избегне инфлационна спирала?

За да се избегне инфлационна спирала, е необходимо да се контролира растежът на паричното предлагане и да се създадат условия за стабилност на цените и заплатите. Това може да се постигне по различни начини, в зависимост от причините за инфлацията. Например:

Повишаване на лихвените проценти

Ако инфлацията е поради завишено търсене, то централната банка може да повиши лихвените проценти, за да намали кредитирането и потреблението. Също така, правителството може да намали своите разходи или да повиши данъците, за да намали бюджетния дефицит и агрегатното търсене.

Поддържане на ниски лихвени проценти

Ако инфлацията е поради повишение на разходите, то централната банка може да поддържа ниски лихвени проценти, за да стимулира инвестициите и производството. Също така, правителството може да подпомогне структурните реформи и диверсификацията на икономиката, за да се намали зависимостта от вносни суровини и енергия.

Подобряване на фискална дисциплина

Ако инфлацията е поради очаквания за по-високи цени в бъдеще, то централната банка може да засили своята кредитност и независимост, за да убеди пазарите, че ще спазва своята цел за инфлация. Също така, правителството може да подобри своята фискална дисциплина и прозрачност, за да избегне неустойчив растеж на дълга.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: